Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2019 i Mentala gränshinder mellan Danmark och Sverige nu kartlagda

Mentala gränshinder mellan Danmark och Sverige nu kartlagda

Uppfattningar, upplevelser, vanor och känslor kan hindra verksamheter från att arbeta tvärs över nationsgränserna. Inte bara pengar utan också mycket känslor investeras i gränsarbetet, enligt etnologen Fredrik Nilsson.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Två rapporter om mentala gränshinder

Mentala gränshinder är temat för två rapporter som Øresundsinstituttet producerat. Den ena rapporten handlar om hur norska och svenska företagare erfar och uppfattar arbetet över gränsen och är initierad av Interregprojektet Gränsmöjligheter. Den andra rapporten handlar om danska och svenska företagares syn på hinder och möjligheter vid arbete över gränsen och är genomförd på uppdrag av informationstjänsten Øresunddirekt Sverige.

Rapporterna i sin helhet finns att läsa här:

Mentala gränshinder. En studie av hur norska och svenska företagare erfar och uppfattar arbete över gränsen:

Mentala gränshinder Öresund – danska och svenska företagares syn på hinder och möjligheter vid arbete över gränsen

Vad är mentala gränshinder?

Fredrik Nilsson, professor i etnologi vid Lunds universitet har tillsammans med Øresundsinstituttet formulerat denna definition av mentala gränshinder:

”Gränser som skapas, vidmakthålls och reproduceras i vardagen och som – medvetet eller omedvetet – hejdar människor eller företag från att röra sig mellan länder eller regioner. Dessa gränser kan, men behöver inte, vara relaterade till fysiska hinder (såsom en mur), geografiska hinder (breda floder, berg, ogenomträngliga skogar eller långa avstånd), juridiska hinder eller politiska hinder (såsom tull- och skattepolitik). De är däremot alltid relaterade till tidigare gjorda erfarenheter (egna eller andras), de är ofta kollektiva och de förs vidare genom berättelser om det förflutna och stereotypa bilder av de Andra. Mentala gränshinder är därmed kulturella (de är delade och de är något man lär sig) och performativa (de görs).”

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment