Mathias Cormann från Australien blir OECD:s nye generalsekreterare, efter att slutkampen stod mellan honom och Sveriges kandidat Cecilia Malmström. Det är första gången på 14 år som en ny ledare väljs för organisationen, som består av 37 industrialiserade länder.
Mathias Cormann har tidigare varit Australiens längst sittande finansminister (2013 – 2020). Han kommer från the Liberal Party, som trots namnet, snarare är ett konservativt parti. Han är omstridd för att han långt ifrån varit någon pådrivare i klimatfrågan. Även om han inte ifrågasätter vetenskapen har han varit skeptisk till de åtgärder som sätts in för att begränsa utsläppen av klimatgaser.
Internationella miljögrupper skrev innan han blev vald ett brev till OECD där de uttryckte ”djup oro” över Cormanns försök att bli ny generalsekreterare, enligt The Guardian. Han tar över ledarskapet för OECD i juni, för en femårsperiod.
Valet av Cormann visar hur länderna runt Stilla havet blivit allt viktigare för världsekonomin och organisationen, där varken Kina eller Ryssland emellertid är medlemmar. Mathias Cormann har en intressant bakgrund, eftersom han föddes i Belgien och utvandrade till Australien 1996. Han talar därför flytande franska och har tillbringat hälften av sitt liv i Europa och hälften i Australien.
Den nuvarande generalsekreteraren Angel Gurría, kommer från Mexiko. Många hade därför hoppats på en europeisk kandidat, eftersom 27 av medlemsländerna fortfarande kommer från Europa. Organisationen har inte letts av någon europé sedan 1996.
Under Gurrías tid har OECD, som håller till i Chateau de la Muette i Paris, haft en kunskapsbaserad hållning till världsekonomins utmaningar. De 3 000 anställda ekonomerna, advokaterna och forskarna samlar in jämförbar statistik och skriver hundratals rapporter varje år, inte bara landstudierna, där råd ges till vilken ekonomisk politik som länderna bör föra, utan flera andra tunga rapporter, som World Economic Outlook och World Employment Outlook. OECD har under Gurría också blivit en allt starkare förespråkare för kollektivförhandlingar och social dialog. Nya sätt att mäta välfärden har utforskats, som alternativ till att bara fokusera på bruttonationalprodukten.
Ett exempel på det är att OECD 2018 tog över ansvaret för Global Deal, som Sveriges statsminister Stefan Löfven,Angel Gurría och ILO:s Guy Ryder, lanserade på ett möte i FN i september World 2016.
Global Deal är ett globalt partnerskap som arbetar för social dialog och bättre villkor på arbetsmarknaden globalt.
- Det viktigaste budskapet från Global Deal är tydligt: den sociala dialogen spelar en avgörande roll för att minska ojämlikheter och för att utforma arbetets framtid, sa Ángel Gurría, när organisationen tog över ansvaret.
Han påpekade samtidigt att ökningen av ojämlikhet har gått hand i hand med en minskning av fackföreningsmedlemskapet och kollektivförhandlingstäckningen.
- Att skapa nya former och utrymmen för social dialog kan hjälpa oss att nå våra mål om anständigt arbete, kvalitetsjobb och tillväxt för alla, sa Gurría.
Har tidigare varit:
OECD:s nye generalsekreterare Mathias Cormann ser optimistiskt på möjligheten att få ett skatteavtal bland de 38 medlemsländerna i organisationen, om en minimumbeskattning av företagens vinster, som USA:s president Joe Biden har föreslagit.
- Fortfarande återstår det en del arbete, men vi är i en mycket bättre position för att kunna göra det idag jämfört med i slutet av 2020, sa Mathias Cormann på den första presskonferensen han höll sedan han tog över.
USA:s utrikesminister Anthony Blinken deltog i den första delen av ministermötet i OECD, som hölls digitalt den 31 maj – 1 juni. Den andra delen av ministermötet kommer hållas den 7-8 oktober i Paris.
Andra ämnen som Cormann tog upp var att bekämpa coronapandemin, som han beskrev som den största krisen under OECD:s 60 år och att nå klimatmålet om netto-noll-utsläpp av klimatgaser senast 2050.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.