på Arbetsförmedlingen i Helsinborg (bilden ovanför), är en av de som ska se till att Intensivåret genomförs.
Varför har regeringen infört Intensivåret?
• Vi vill höja ambitionerna inom etableringen så att nyanlända snabbare kommer i arbete – och för att vi behöver göra allt som står i vår makt för att få ner arbetslösheten. Där ingår att ge nyanlända rätt stöd för att få jobb.
Vilka förväntningar har regeringen på Intensivåret?
• Vi har höga förväntningar på intensivåret! Målet är att deltagarna ska komma i arbete inom ett år efter påbörjat intensivår. Det är bra både för integrationen och för kompetensförsörjningen.
Jag vill lyfta två saker som särskilt viktiga för att vi ska lyckas. För det första ska integrationen vara jämställd. För att det ska bli möjligt måste kvinnor och män mötas av samma höga förväntningar, krav, och stöd. För det andra behövs många aktörer i genomförandet. Det handlar om fackförbund, kommuner, arbetsgivare och civilsamhälle som tillsammans kan bidra med praktikplatser, mentorskapsprogram och andra möjligheter till mer informell språkinlärning och introduktion till arbetsmarknaden.
Kan satsningen komma att permanentas?
• Intensivåret införs permanent, och är en satsning som vi tror kommer vara väldigt viktig för att förbättra etableringen under kommande år.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.