Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2021 i Kognitiv ohälsa del av ny svensk arbetsmiljöstrategi
Nyhet

Kognitiv ohälsa del av ny svensk arbetsmiljöstrategi

| Text: Fayme Alm

Smashar du alla bollar som kommer i stället för att arbeta med det som du skulle? Eller tar du dig tid att prioritera och reda ut vilka arbetsuppgifter som är de mest akuta? Dagens arbetsliv ställer allt oftare vår kognitiva kapacitet på prov. Med resultatet att flera av oss drabbas av kognitiv ohälsa.

Det finns ett tak för hur snabbt och hur mycket vi kan processa samtidigt. Får du för mycket information som du ska hantera på en och samma gång är det framförallt arbetsminnet som blir en trång sektion, säger Gisela Bäcklander, forskare vid Karolinska institutet i Stockholm med fokus på hållbara arbetssystem, kognitiv hälsa och produktivitet.

Vad kognition är och vad som utmanar den

Arbeidsliv i Norden har fått ett samtal med Gisela Bäcklander om hur vår kognitionsförmåga fungerar och vad som påverkar den. Men först en definition av denna intellektuella resurs. Så här skriver svenska Arbetsmiljöverket:

”Kognition handlar om hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information. Det är med hjälp av kognitiva förmågor som vi planerar och organiserar vårt arbete på kort och lång sikt, utvärderar resultat, löser problem och fattar beslut. Allt detta är möjligt tack vare de många processer som pågår i vår hjärna som skapar tankar, känslor, minnen och aktiviteter.” 

- Det är när vi försöker göra mera samtidigt som vi riskerar att bli överbelastade och får problem med koncentration och minne och då löper vi större risk att göra fel, säger Gisela Bäcklander.

Ny arbetsmiljöstrategi

Arbetslivet har förändrats de senaste decennierna. Nu är det inte bara tjänstemannayrken utan även inom branscher som sjukvård, industri och hantverk man arbetar med information. Samtidigt har många arbetsmoment blivit mer komplicerade. Det skriver svenska regeringen i sitt förslag till en ny arbetsmiljöstrategi där de pekar på att den kognitiva arbetsmiljön spelar en allt större roll i arbetslivet.

- Många av våra arbetsmiljöer är inte optimerade för kognitiv hälsa och funktion även om det är sådana jobb som vi förväntas att göra, säger Gisela Bäcklander.

Foto:

Gisela Bäcklander, forskare på Karolinska Institutet. Foto: Appendix Fotografi.

 En realitet som även regeringen tar upp i sitt förslag och pekar på att frågan om nya krav på arbetsmiljöarbetet är aktuell eftersom det är ett ”faktum att många någon gång i livet drabbas av kognitiva problem, övergående eller permanenta”.  

Problem som enligt Gisela Bäcklander kan visa sig som kognitiv stress, är exempelvis att ha:

 • koncentrationsproblem
 • minnesproblem
 • tankar som rusar
 • svårt att varva ner, släppa tankarna 

Eller:

 • vara irritabel
 • bli väldigt trött efter arbetsdagen 

 Tecken som dessa kan klassas som kognitiv ohälsa, men behöver inte vara ett sjukdomstillstånd, säger Gisela Bäcklander och fortsätter:

- Det finns såklart problem med minnet och med exekutiva funktioner som är relaterade till biologiska hälsotillstånd som alzheimer, att ha haft en stroke eller ha varit utbränd som fått kognitiva effekter. Jag har mest studerat utifrån perspektivet friska personer som är på jobbet, inte sjukskrivna, och då ser jag att det handlar om de fysiska, sociala och organisatoriska förutsättningar vi har runt omkring oss.

Tre förutsättningar som arbetsgivaren har ansvar för och som interagerar med varandra och dessutom påverkar den kognitiva arbetsmiljön.

 Vad Gisela Bäcklander fastnat mest för är den organisatoriska, den som har med människor på arbetet att göra.

 - I mitt tidigare yrkesliv var jag personalvetare och hade som it-konsult uppdrag för hr-avdelningar. Då såg jag att det inte var de tekniska projekten som var de svåraste problemen. Det var organisatoriska utmaningarna som var de mest intressant, men vi försökte lösa dem med teknik, även där en sådan lösning inte var tillräcklig.

Råd & Tips

Vilka är då Gisela Bäcklander råd till oss som lite för ofta smashar bollar istället för att göra det som vi egentligen skulle ha gjort? Här kommer hennes tips:

 • Förtydliga uppgifter, krav, och tillgängliga resurser
 • Få saker ut ur huvudet
 • Rutinisera
 • Gör inte allting alla dagar – gör temadagar.
 • Mötesfria dagar
 • Turas om med tillgänglighet/beredskapsmoment
 • Ha inte proppfullt – då finns inget manöverutrymme
 • Schemalägg din egen tid, inte bara möten.
 • Använd energin klokt – vilka uppgifter behöver mest tillgänglig kognitiv kapacitet? 
 • Återhämtning både ”i” dagen och ”mellan” dagarna.

Vad är då kognitiv hälsa?

- Kognitiv hälsa är när du upplever att du kan styra sin uppmärksamhet, att du klarar av att tänka en tanke från början till slut, säger Gisela Bäcklander.

Klarar du det?

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment