Representanter for EØS/EFTA-landene samt EU er samlet for det 53. EØS-rådsmøtet i det nye EFTA-huset i Brussel den 24. november 2021.Fra venstre: Anniken Huitfeldt, Norges utenriksminister; Pascal Schafhauser, ambassadør fra fyrstedømmet Liechtenstein; og Krisján Andri Stefansson, ambassadør og leder of Islands EU-delegasjon. Zdravko Počivalšek, Slovenias økonomi- og teknologiminister, var med og ledet møte på vegne av formannskapet i rådet for den Europeiske Union.
EFTA-huset. Foto: EFTA-sekretariatet
Mens hun var i Brussel for EØS-rådsmøtet, sto også utenriksminister Anniken Huitfeldt for den offisielle åpningen av det nye EFTA-huset.
Bygningen ligger sentralt i Brussel og er hovedkvarter for EFTA-sekretariatet, EFTAs overvåkningsorgan ESA og siden mars også FMO – kontoret for EFTAs finansieringsmekanisme.
«Når vi er samlet i en bygning kan vi spare penger og utnytte andre synergier mellom de tre organisasjonenes flere enn 230 ansatte. Dette vil hjelp oss med utførelse og promotering av EØS-avtalen, noe som vil være til nytte for EØS/EFTA-landene og dere innbyggere» skrev ESA i en pressemelding.
EFTA: Det europeiske frihandelsforbund (EFTA) ble grunnlagt i 1960 for å fremme frihandel mellom medlemslandene (nå Island, Liechtenstein, Norge og Sveits), innen Europa og globalt. I motsetning til EU driver ikke EFTA med politisk integrasjon, lovgivning og har ikke etablert noen tollunion.
EØS: Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS) ble grunnlagt med EØS-avtalen i 1994. Den gir Norge, Island og Liechtenstein tilgang til EUs indre marked, og skaper dermed et homogent europeisk økonomisk område. I dag består EØS av de 27 EU-landene pluss Norge, Island og Lichtenstein. Sveits er ikke medlem av EU eller EØS, men er del av det indre markedet.
EU: Den europeiske union er en økonomisk og politisk union med 27 medlemsland. Den har et indre marked som sørger for fri bevegelse av varer, kapital, tjenester og mennesker mellom de 27. Unionen har blitt utvidet åtte ganger så langt – i 1973, 1981, 1986, 1990 (gjenforeningen av Tyskland), 1995, 2004, 2007 og 2013. Storbritannia gikk ut av EU i 2020.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.