Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2022 i Nu tar Sverige över som ordförandeland i EU

Nu tar Sverige över som ordförandeland i EU

Den 1 januari 2023 och ett halvår framåt tar Sverige över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Ordförandeskapet innebär att se till alla medlemsländers intresse och lotsa iland de frågor som ligger på ministerrådets bord, bland annat stora beslut i frågor om migration, klimat och EU:s utvidgning.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

EU omedelbart på bordet för ny statsminister

Ulf Kristerson (bilden ovan) besökte Bryssel den 20 oktober, bara två dagar efter att han bildat sin regering. Han deltog i ett möte i EU:s råd och träffade rådets ordförande Charles Michel. Eftersom Sverige kommer att ha ordförandeskapet i ministerrådet under första halvåret 2023 kommer EU att spela en stor del av Kristerssons första år som statsminister.

Fyra prioriteringar för ordförandeskapet

Källa: Regeringen

Säkerhet, resiliens, välstånd, demokratiska värden och rättstatsprincipen. Det är prioriteringarna för det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd våren 2023, skriver regeringen i sin presentation.

Arbetslivsfrågorna nämns inte speciellt, men det är redan klart att EU-direktivet om plattformsföretag kommer slutbehandlas under det svenska ordförandeskapet. Sverige har där hållningen att EU inte ska bestämma vem som ska anses vara anställd eller inte.

Även frågan om arbetskraftsinvandring  kommer att vara het under ordförandeskapsperioden. Många EU-länder har ett stor behov av en sådan invandring, medan Sverige har fått en regering som bygger på Tidöavtalet, där villkoren för arbetskraftsinvandring ska skärpas. 

Källa: Regeringen

När statsminister Ulf Kristersson presenterade det svenska ordförandeskapet i Riksdagen den 14 december lyfte han fram den gröna omställningen. 

Att EU:s institutioner enats om att fasa ut alla nya fossildrivna bilar till 2035 är ett stort kliv i rätt riktning. Dessutom har Rysslands invasion av Ukraina gjort utfasning av fossila bränslen ännu mer angelägen. Att bli av med det fossila började på 70-talet som en prisfråga.  Det blev på 80- och 90-talen även en miljö- och klimatfråga. Och nu har det dessutom blivit en säkerhetspolitisk fråga, sa Ulf Kristersson.

Men för att klara av produktionen av alla nya elbilar som behövs är det avgörande att det finns tillräckligt med högkvalitativa chips.

Därför kommer Sverige som ordförande leda det fortsatta arbetet med ett europeiskt ekosystem för halvledare. Det låter tekniskt – och det är det. Men också av helt avgörande betydelse, om vi ska klara av elektrifieringen av fordonsflottan.

Därför kommer Sverige prioritera arbetet med att påskynda EU:s elektrifiering. Till exempel genom arbetet med en ny batteriförordning och fortsatta förhandlingar om att öka den fossilfria energiproduktionen.

Källa: Regeringen 

Det visuella uttrycket under ordförandeskapet är bland annat en logo där olika budskap förmedlas beroende på vilka bokstäver och siffror som får gul färg.

Läs hela presentationen av ordförandeskapet här:
1,25 miljarder kronor på tre år kostar ordförandeskapet

Många av förberedelserna inför ordförandeskapet sköts inom den vanliga verksamheten och av ordinarie personal på Regeringskansliet. Precis som vid ordförandeskapet 2009 finns ett mötessekretariat och ett kommunikationssekretariat. 

65 personer, både internt och externt rekryterade, arbetar på mötessekretariatet. Deras uppgift är att ta hand om allt praktiskt, som till exempel att ordna möteslokaler, transporter, boende och logistik. För ordförandeskapet 2023, läggs större vikt vid säkerhet än vid förra ordförandeskapet.

EU har 24 officiella språk och ungefär 35 av de möten som hålls i Sverige kommer att tolkas, enligt ett avtal mellan det svenska ordförandeskapet och EU-kommissionens generaldirektorat för tolkning. Hur många språk som ska tolkas beror på typ av möten.

Kommunikationssekretariatet består av 20 medarbetare, också både internt och extern rekryterade. På representationen i Bryssel arbetar 200 personer, varav 80 är nyrekryterade, också med förberedelserna.

Ordförandelandet bär själv kostnaderna och har en budget på 1,25 miljarder kronor fördelade på åren 2021, 2022 och 2023.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment