Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2025 i Karen Ellemann: Nordisk samarbeid viktigere enn noensinne
Karen Ellemann: Nordisk samarbeid viktigere enn noensinne
Nyhet

Karen Ellemann: Nordisk samarbeid viktigere enn noensinne

| Tekst: Lars Bevanger, foto: Sverre-Leander Sundset

Arktis har gått fra å være en region preget av fredelig samarbeid til å bli et geopolitisk brennpunkt. Denne uken lanserte Nordisk ministerråd sitt tiende Nordisk arktisk program under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø. Det settes av 30 millioner danske kroner over tre år for å styrke sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.

Generalsekretær i Nordisk ministerråd Karen Ellemann deltok på en rekke arrangementer under årets Arctic Frontiers-konferanse.

Russland, Kina og Trump

Russlands invasjon av Ukraina betyr at det største arktiske landet ikke lenger deltar i Arktisk Råd. Kina viser stadig større interesse for regionens potensiale for råvarer og en ny Trump-administrasjon har allerede introdusert ny usikkerhet rundt samarbeidet.     

Finland har trukket seg ut av Barentsrådet, som har vært et samarbeid mellom først og fremst Russland, Norge, Finland og Sverige med mål om å fremme stabilitet og bærekraftig utvikling i regionen. Russland trakk seg fra samarbeidet i september 2023.

I denne situasjonen vil det nordiske samarbeidet være viktigere enn noensinne, mener Karen Ellemann, som lanserte Nordisk Ministerråds Nordens arktisk program – det tiende i rekken – i Tromsø.

Ellemann event

Generalsekretær i Nordisk ministerråd Karen Ellemann deltok på en rekke arrangementer under Arctic Frontiers i Tromsø. (Foto: David Jensen)

Arbeidsliv i Norden møtte Ellemann under Arctic Frontiers.

Hvor står det nordiske samarbeidet i dag i forhold til hvor det var for bare ett år siden?

– Det har helt klart skjedd mye på ett år, og det er jo ingen hemmelighet at alle i vår store, brede, nordiske region i høy grad føler på den geopolitiske situasjionen. Vi snakker jo om prepping, vårt forsvar, vår private beredskap. 

– Derfor står beredskap og vår motstandskraft mye høyere på dagsordenen nå enn i fjor.

– Jeg synes det er viktig at vi også husker at klimaforandringene fortsatt er et viktig tema som ikke må nedprioriteres i forhold til alle de andre viktige oppgavene vi står ovenfor. Men det er klart at diskusjonen om motstandskraften og beredskapen høyere på dagsordenen nå.

I det nye Nordiske arktiske programmet er ikke sikkerhetssamarbeidet i hovedfokus?

– Men programmet har fokus på å sikre et motstandsdyktig samfunn. Og det å være motstandsdyktige og velfungerende er jo det viktigste forsvar man kan ha. 

– Med et nytt arktisk samarbeidsprogram kan vi levere økonomisk støtte til utrolig viktige elementer som for eksempel sivilsamfunn-samarbeid, det å la folk møtes og dele kunnskap. Dette er en svært viktig del av å bygge sterke, motstandsdyktige samfunn her i det arktiske Norden.

– Vi kan ikke ta våre demokratier for gitt. Vi må hele tiden sørge for at vi støtter samarbeidet mellom folk. Dette foregår jo i høy grad på lokalt nivå. Uten et velfungerende, sterkt lokalsamfunn har man dårlig motstandskraft.

– I en tid der det er gode grunner til å være bekymret, er det viktig å huske på hvor sterkt et fundament vi har i det nordiske samarbeidet, med våre sterke og velfungerende demokratier.

– Vi har en høy grad av tillitt – til våre institusjoner, mellom mennesker, til våre politikere og til vår demokratiske modell. Og som sagt er dette noe vi ikke bør ta for gitt.

Som del av strategien i det nye arktiske programmet har dere også involvert ungdom?

– Når man skal sikre et bærekraftig samfunn og spesielt en bærekraftig region, så må menneskene som bor der også trives. Og trivsel er mange ting – det er å ha jobb, det handler om økonomi og å leve i et trygt samfunn.

– Det handler også om noe så grunnleggende som å etablere en demokratiforståelse og dette starter allerede i barnehagen og skolene. Sterke sivilsamfunn bygger på denne demokratiforståelsen.

Ellemann 2

Karen Ellemann i et panel med (fra venstre) Stian Bones fra Norges Arktiske Universitet, leder i Høyre Erna Solberg og Norges utenriksminister Espen Barth Eide. (Foto: Sverre-Leander Sundset)

– For bare noen dager siden her i Tromsø var rundt 300 ungdommer samlet til en stor arktisk ungdomskonferanse med representanter fra alle de arktiske landene. Jeg fikk muligheten til å snakke med flere av deltakerne.

– Jeg tror det er en fare for at vi av og til glemmer hvor utrolig viktig det er at slike møtesteder finnes. Vi må investere i dette – dels at unge mennesker kan møtes og være i dialog, men også sørge for å involverer oss selv i mange av disse diskusjonene. 

– Jeg har hørt fra flere borgermestre i Arctic Mayors’ Forum som forteller om hvordan de helt konkret sikrer at de involverer unge når de utvikler planer for lokalsamfunnet. 

Ser du en endret rolle for Nordisk ministerråd i Arktis nå som Finland har trukket seg fra Barentsrådet, Arktisk råd står uten meningsfull russisk deltakelse og det er usikkerhet rundt hva den nye Trump-administrasjonen vil?

– Jeg ser at samarbeid er viktigere enn noensinne, og her vil jeg fremheve det sterke samarbeidet mellom Nordisk ministerråd og parlamentarikerne i Nordisk råd, samt det viktige tverrsektorielle samarbedet som også finnes. Det er nemlig som oftest forutsetningen for å finne gode løsninger på komplekse problemer.

– Jeg ser også en stor styrke i det at Norden nå står samlet forsvarsmessig ettersom vi har fått både Finland og Sverige som Nato-medlemmer. Det gir et sterkt Norden i Nato og understøtter også samarbeidet på alle de øvrige viktige agendaene jeg har nevnt.

– Vi må samarbeide tett i vår region, det er hele forutsetningen for at vi står sterkt som bærekraftige samfunn og det gir oss konkurransekraft.

– Så ja, det finnes et ekstra momentum for nordisk samarbeid nå, det er jeg helt bevisst om. Og alle våre ulike samarbeidsprogrammer i ministerrådene understreker også dette. Der går beredskap og motstandskraft igjen. Vi må holde fast på tilliten og på våre sterke demokratier.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment