Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 2/2016
Ledare: Jämställdhet berör såväl småbarnsförälder som general
Under det gångna året fick Danmark sin första kvinnliga ledare för LO och Norge sin första kvinnliga ordförande i Högsta domstolen. Fortfarande finns det några få maktpositioner bland de 24 som Arbeidsliv i Norden mäter som ingen kvinna haft. Men den enda position som aldrig har erövrats av en kvinna i något nordiskt land, är överbefälhavare för försvaret.
Kristin Lund: Det finns ingen genväg till jämställdhet inom försvaret
Generalmajor Kristin Lund från Norge är den första kvinnan som utnämnts till befälhavare för en av FN:s fredsbevarande styrkor. Hon tror att det kommer en kvinnlig överbefälhavare i ett av de nordiska länderna inom fyra år.
Svag nedgång i jämställdheten i de nordiska maktpositionerna
Sedan vår förra barometer har det varit regeringssskifte i Finland och i Danmark. I bägge fallen ledde det till regeringar med färre kvinnor. Därför går jämställdheten ned med 2 poäng i Norden, till 65 poäng. Bakom den till synes blygsamma tillbakagången ligger det framförallt i Danmark en rejäl förlust för kvinnorna i kampen om makten.
Högsta militära chefen enda maktposition kvinnorna inte nått
Det finns bara en maktposition i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer som ingen kvinna haft i något nordiskt land – överbefälhavare för landets militära styrkor. Men lika frånvarande som kvinnorna har varit i krig, lika mycket har de också förbigåtts vid fredsförhandlingar och fredsbevarande operationer.
Feministisk svensk utrikespolitik - fnissfaktorn är borta
Den svenska feministiska regeringen vill i sin utrikespolitik verka för kvinnors rättigheter, representation och resurser utifrån den realitet som kvinnor lever i. Vad en feministisk utrikespolitik exakt är låter sig inte definieras, men är ett perspektiv som ska genomsyra allt som sker i utrikesförvaltningens regi.
Tre initiativ i Sverige för ökad jämställdhet
Den kallar sig själv ”världens första feministiska regering”, och med tre nya initiativ vill den svenska regeringen visa att den gör skäl för namnet: Arbetsskadeförsäkringen ska göras mer jämställd, föräldraförsäkringen ska ses över så att den bidrar till ett mer jämställt föräldraskap och diskrimineringslagen ska skärpas.
Finländarna kämpar på trots ekonomiska problem
Finland har fortsättningsvis väldigt svårt att ta sig ur den ekonomiska krisen och finansminister Alexander Stubb utnämnde nyligen sitt hemland till ”Europas sjuka man”.
Finlands regering bad folket om hjälp för att sysselsätta fler
Finlands regering har bett medborgare och organisationer om hjälp för att minska arbetslösheten. Framför allt vill statsminister Juha Sipilä och hans ministrar och ha tips om hur de särskilt kunde hjälpa personer med en svag ställning på arbetsmarknaden.
Ny svensk arbetsmiljöstrategi: Inga fler dödsolyckor på jobbet
Nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet, ett hållbart arbetsliv och satsningar på bättre psykosocial arbetsmiljö är den svenska regeringens prioriterade områden i den arbetsmiljöstrategi som nyligen presenterades för åren 2016 till 2020.
Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid
Den danske ligestillingsdebat står i lys lue. Småbørnsforældre skal have ret til deltidsjob, mener et stort flertal af danskere, men fagbevægelsen, regeringen og feministerne er imod.
- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!
35-årige Cecilie Enevold har et deltidsarbejde for at have god tid sammen med sine to små børn. Det var en svær men helt rigtig beslutning, vurderer hun.
Islands LO firar 100 år i ett mer jämställt arbetsliv
LO-organisationen ASÍ på Island firar 100-årsjubileum i år. Jubileet firas med musik och konferenser på fyra olika håll på Island nu i mars. Under jubileumsåret kommer troligen för första gången en myndighet, en organisation eller ett företag att få certifiering för den nya isländska likalönsstandarden.
Side-alternativer