Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Nyhetsbrev 2017 i Tema: 100-årsbølgen treffer Norden

Tema: 100-årsbølgen treffer Norden

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 1/2017
Tema: 100-årsbølgen treffer Norden

Bild av 100-åringen Vappu Berggren

Gamle, folk og politikk

Færøyene vil lokke kvinner hjem. Øyriket har kvinneunderskudd. Som i mange utkantstrøk i Norden er befolkningssammensetningen i ubalanse, de unge trekkes til urbane strøk, og de eldre blir eldre. «Hundreårsbølgen treffer Nordens arbeidsliv» er tema i AIN nr 1 2017. Kan migranter tette hullene i arbeidsmarkedet i utkantNorden når helse- og omsorgsoppgavene vokser?

pic

Flyktingar ger nytt liv åt finska Punkalaidun, känt för sina likkistor

Vägen till Punkalaidun är vacker, men förrädiskt krokig och hal vintertid. Det här är långt ute på landet. Vi ska möta en åldrande befolkning i en finsk kommun som välkomnar invandring med nya metoder.

pic

Vappu Berggren: Det är klart - världen har förändrats på 100 år

- Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio, Ryti, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen och Niinistö!

pic

"Välfärdsmodellen sårbar för hög invandring av personer med låga kvalifikationer"

För några år sedan fanns det en stor oro för att de nordiska länderna skulle drabbas av en ålderschock. En kraftig minskning av andelen unga och medelålders invånare befarades ge en allt större brist på arbetskraft. Men av de fyra viktigaste faktorerna som påverkar befolkningen, var det bara en som utvecklades helt som förväntat: Det blir allt fler äldre personer.

pic

Færøerne stævner mod drømmemåle - 50.000 indbyggere

I flere måneder – ja mange år, faktisk – har man på Færøerne ventet på det magiske tal 50.000. Men nu kommer det! Den nyeste officielle opdatering siger 49.820, det reelle tal er endnu tættere på de 50.000, og det er nu kun et spørgsmål om uger.

Nyanlända är en av lösningarna på behovet av arbetskraft

Nyanlända kan vara ett viktigt bidrag till arbetsmarknaderna i de åldrande nordiska länderna om de lär sig språket och ges möjlighet till etablering på arbetsmarknaden, särskilt i utkantsområdena som under decennier förlorat många av sina yrkesaktiva unga till storstäderna.

pic

Etableringen av nyanlända kan vara kommuners överlevnad

År 2030 kan glesbygden i Sverige ha tappat en tredjedel av sin arbetsföra befolkning jämfört med 2000. Det betyder sviktande skatteunderlag, större vårdbehov och brist på arbetskraft. I många kommuner står nu hoppet till framgångsrik etablering av nyanlända. Krokoms kommun är en av dem.

pic

Þorsteinn Víglundsson: Vill lagstifta om likalönsstandard

Islands nya social- och jämställdhetsministern vill ändra arbetsmarknadspolitiken så att den bygger mer på den nordiska modellen. Han kommer också presentera ett lagförslag om inledandet av likalönsstandarden. Þorsteinn känner till arbetsmarknaden väl eftersom han tidigare har jobbat som vd för näringslivsorganisationen Samtök atvinnulífsins, SA.

Jobpræmie skal skaffe flere danske langtidsledige i arbejde

En kontant pengepræmie venter danskere, som får job efter lang tid på kontanthjælp. Samtidig er der stort fokus på at hjælpe langtidsledige kontanthjælpsmodtagere til småjob. En ekspert tvivler på, at det økonomiske incitament er tilstrækkeligt.

Norge i juridisk knipa om utstationeringsdirektivet

I Norge är det arbetsmarknadens parter som har ansvar för lönebildningen och därför är det de som måste lösa problemet. Det är den norska regeringens budskap till Eftas övervakningsmyndighet ESA.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment