Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Debatt i Debatt 2007

Debatt 2007

Återuppta trepartssamtalen
Trepartssamarbete är en viktig del av den nordiska modellen. I de nordiska länderna förekommer treparts-samarbete i olika varianter när avtal skall ingås och EU-direktiv implementeras. På nordisk nivå finns inte sådana mekanismer. Därav följer emellertid inte att trepartssamtal på nordisk nivå inte har någon funktion.
Behövs Nordiska ministerrådet inom arbetslivssektorn?
Den fria nordiska arbetsmarknaden, som skapades år 1954, var ett betydelsefullt resultat av det nordiska samarbetet och den fungerar fortfarande bra. I dag, när vi är medlemmar i EU/EES med dess regelverk och med EU:s fria rörlighet av arbetskraft, kan man med skäl fråga sig vilka gemensamma viktiga frågor arbetsministrarna borde samarbeta om inom ramen för det formella nordiska samarbetet i ministerrådet.
Tre grønne utfordringer
Kraftige omstillinger har alltid vært en naturlig del av en moderne markedsøkonomi. Gårdsbruk har blitt lagt ned på grunn av effektivisering og konkurranse, industri-arbeidsplasser har flyttet til lavkostland og nye arbeids-plasser har vokst frem som følge av økt etterspørsel etter nye varer og tjenester.
Pdf filer 2007

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment