Bilar som sätts i brand natt efter natt, nerbrunna skolor, stenkastning mot polis och brandkår och arga unga män. Upploppen började i Stockholmsförorten i Husby för några veckor sedan och spred sig sedan vidare till andra förorter, men också till andra städer.
Bilden av upploppen har sänts ut i världen och brittiska UD till och med varnade för att resa till Sverige. USA rekommenderade sina medborgare att undvika de områden i Stockholms förorter, där upploppen var som värst.
Det här går förstås stick i stäv med den självbild av ett land i harmoni och välstånd som många svenskar har och vill se förmedlat utomlands. Självbilden fick också en extra törn av en OECD-rapport som kom ungefär samtidigt och som visar att Sverige är det land där inkomstklyftorna växer snabbast. Antalet fattiga, beräknat på medianinkomsten i landet, har ökat från fyra till nio procent de senaste femton åren.
Många har i alla möjliga media bekymrat rynkat sina pannor och försökt förstå upploppen och den vrede hos de ofta unga männen som ligger bakom och vad man kan göra åt det? Senast under en riksdagsdebatt fredagen den 31 maj, initierad av Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson visade det sig – inte oväntat - att både förklaringar och lösningar i hög grad beror på vilket parti man tillhör. Sverigedemokraterna skyllde på de andra partierna och deras invandringspolitik, en inställning som inget av de andra partierna höll med om. Justitieminister Beatrice beskriver det som en polisiär fråga och gav också polisen beröm. Hon beskriver problemet som att det handlar om arga unga män. Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet lägger skulden för upploppen på de växande klasskillnaderna och ett ökat utanförskap.
Lösningar som föreslås handlar om skola och jobb, men också om ökad närvaro av polis och offentliga myndigheter. Det förslag som väckte mest uppseende kom från Jimmy Åkesson. Han föreslog att det läggs ett betydligt större ansvar på föräldrarna och att det bör finnas möjligheter att dra in barnbidrag om föräldrarna inte samarbetar med de sociala myndigheterna eller polisen.
Om en sak var dock debattörerna från alla partier överens – det är inte okej att ägna sig åt att bränna bilar, skolor eller andra gemensamma tillgångar, eller kasta sten mot polis och brandkår oavsett vad förklaringarna än är.
Stadshuset i Stockholm
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.