Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Kommentar i Kommentar 2001 i Bok i fokus: Hjernestress som folkesykdom
Kommentar

Bok i fokus: Hjernestress som folkesykdom

| Text: Tehri Width

Sofia var en ung og sporty kvinne med fin jobb i en ekspansiv it-bedrift, liten baby og ektemann i samme bransje. Kjernesunne Sofia fant en bra dagmamma til sin lille sønn, jobbet full tid og fikset det meste. Helt frem til hun bokstavelig talt stupte i gulvet på kontoret. Hun var rammet av hjernestress og kroppen reagerte kraftig. Hun ble sykemeldt i ett år, men lærte å presse seg selv mindre.

Bok HjernstressDen pensjonerte Robert ble også rammet av hjernestress. Den sukkersyke mannen hadde det ikke travelt i det hele tatt, men livet hjemme ble bare en uendelig krangel med kona som også ble pensjonert. Ekteskaplige problemer knekket Robert, han ble marginalisert til en sukkerverdi og døde til slutt av slag.

Hjernestress er blitt en folkesykdom, mener den svenske legen og forfatteren Christina Doctare. Hun beskriver den psykiske trøttheten og håpløsheten i sin bok "Hjärnstress. Kan det drabba mig?" Doctare har truffet hjernestressede mennesker i krigens Balkan der hun jobbet som lege i FN-tjeneste. Overraskende og sjokkerende er det imidlertid at samme følelse av uforutsigbarhet, tap og håpløshet preger mennesker i vårt fredelige samfunn.

Doctare mener at hver og en selv burde kunne kjenne symptomene på utbrenthet, men dagens samfunn gjør det vanskelig.Tidligere var det et rovdyr som fikk oss til å forsvare oss eller løpe vekk. Dagens trusselbilde er ikke løver eller ulver, men røde tall i årsresultatet eller et oppsigelsesbrev. I dag får man ikke lov til å angripe den som sparker deg, det er ikke mulig å løpe fra minustallene, siden det er viktig å holde masken.Alt dette koster, og til slutt sier psyken og kroppen total stopp.

Doctare håper at hennes begrep hjernestress kan være en befrielse for alle utbrente og deprimerte mennesker som bebreider seg selv for å ha reagert på det samfunnet de lever i. Hjernestress er et menneskes tenkte eller reelle tap av friheten til å tenke og handle når tilværelsens påkjenninger blir mer enn man kan takle. Det oppstår en ubalanse mellom ytre krav og indre ressurser.

Doctare er nådeløs mot sine egne kollegers måte å diagnostisere og behandle utmattede pasienter. Hun mener at legene burde satse mer på å finne ut hva årsaken til ryggproblemer og magesmerter er i stedet for bare å skrive ut tabletter. Hun mener det er mulig å forebygge hjernestress med enkle metoder. "Man må ha det fint og gøy på jobben", skriver hun og mener at den gammeldagse kaffepausen har en viktig funksjon.

Søvnproblemer er vanligvis det første tegnet på en ubalanse. Medisinen er enkel her også: gå en tur før leggetid. Kroppen blir kvitt spenninger samtidig som man får tenkt og sortert dagens hendelser.

Doctare syns at det er et fattigdomstegn at man ikke har tid til å spise i fred og ro. Hun etterlyser en slags Agenda 21 for bærekraftig utvikling av vårt hjernemiljø.

Doctare skriver på en enkel og samtidig interessant måte. Det kan være nyttig å bruke noen timer på disse 141 sidene - og slappe av mens man leser. Boken er spesielt aktuell i en tid med internasjonal terrorisme og uro. Det kan være fornuftig å ta en pause fra hverdagen, tenke på de viktigste verdiene, menneskene i sitt eget liv og hvordan man tar vare på dem.

Christina Doctare Hjärnstress kan den drabba mig? Runa förlag Stockholm 2000 isbn 91-88298-49-3

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment