Kommentarer
Blir de vänsterhänta diskriminerade?
(11. August 2022) Den 13 augusti är det de vänsterhäntas dag. Det är i år 46 år sedan dagen som ska fira det unika och annorlunda som vänsterhänta står för, lanserades. Men dagen har aldrig riktigt slagit igenom och det är något av ett mysterium varför de vänsterhänta aldrig organiserat sig bättre.
Därför är striden om minimilöner så brännbar
(22. Januar 2021) Varför litar finnarna på att det föreslagna direktivet om minimilöner inte ska påverka deras arbetsmarknadsmodell, medan danskar och svenskar inte har någon tilltro till Europeiska kommissionens försäkringar om motsatsen? Och varför är tonläget så högt? Orsakerna är flera.
Et norsk NAV-kurs -med latinamerikanske øyne
(15. Mai 2020) Jeg husker dagen da NAV sendte meg et brev med svar på et spørsmål om ikke-økonomisk hjelp som jeg hadde bedt om noen uker tidligere. Jeg ville snakke med en rådgiver. Jeg sa jeg var journalist og ønsket å finne en jobb som passet min kompetanse, så jeg ønsket å snakke med noen.
Handler ILOs konvensjon mot vold og trakassering på arbeidsplassen om anstendig arbeid?
(07. Oktober 2019) I en kronikk blir de åtte nordiske og baltiske landene oppfordret av Nordens faglige samorganisasjon og lederne av de baltiske faglige sentralorganisasjonene til så raskt som mulig å ratifisere den nyeste ILO-konvensjonen – også kalt Metoo-konvensjonen.
Lönen är inte allt - socialavgifterna viktig del i förhållande till utstationerad arbetskraft
(12. September 2019) En lettisk byggnadsarbetare som utstationeras till Sverige har visserligen rätt till lön enligt det svenska Byggavtalet, men han eller hon får oftast inte behålla lika mycket av pengarna som en lokalanställd arbetskamrat med samma lön. Arbetaren från Lettland måste nämligen i normalfallet själv betala en del av de lagstadgade socialavgifterna i hemlandet.
En valvaka i räknandets tecken
(10. September 2018) Stockholm den 10 september, dagen efter valet...
Norden - gränslöst och avgränsat på samma gång
(23. Mars 2018) Grönländska kommuner som är lika stora som hela Frankrike. Fem länder vars samlade ekonomi skulle vara den tolfte största i världen. Städer där 62 procent av arbetskraften är anställd inom kunskapsintensiva verksamheter. Norden handlar om allt detta.
Kva skal til for å inkludere utsett ungdom?
(08. Februar 2018) Den norske regjeringa inviterer til inkluderingsdugnad. Prisverdig initiativ. Men statsrådane bør også ta ein kikk på strukturane bak om innsatsen skal verte meir enn plaster på såret. Kanskje må vi tenke annleis om korleis skule og arbeid kan kombinerast.
Risikobasert tilsyn på ville veier?
(06. Desember 2017) Nordiske arbeidstilsyn har ennå et stykke å gå før de har fullgode metoder for utvelgelse av virksomheter. Men kritikere som antyder at disse etatene mangler vilje til å oppsøke risiko, bommer på mål.
Blir vi bättre nordister om vi talar emoji?
(23. Mars 2017) Den 23 mars var det Nordens dag. Blir det nordiska samarbetet bättre om vi talar i bilder? Hur skulle egentligen en nordisk emoji se ut? Än så länge är det här ett av de få alternativen att gratulera en nordbo: ❤️🇩🇰🇫🇮🇮🇸🇳🇴🇸🇪❤️
Direkt från Bryssel: Vad sker inom forskningen när britterna lämnar EU?
(14. Desember 2016) Brexit kommer även att få en stor effekt på hur EU fördelar sina forskningspengar. Brittiska universitet får idag en oproportionerlig stor andel av forskningsprojekten, men kan få det svårare när Storbritannien lämnar EU. Arbeidsliv i Norden följde med fyra norska forskningsinstitut på studieresa till Bryssel.
Direkt från Köpenhamn: Nordiska rådet brottas med språkfrågor
(02. November 2016) - Välkomna till vårt nordiska Babels torn, sa den danske litteraturkritikern Klaus Rothstein, när han kvällen innan Nordiska rådets litteraturpris delades ut hade samlat 10 av de 14 kandidaterna i Den Sorte Diamant i Köpenhamn.
Dansen, ölen och makten
(06. Februar 2016) Det är mycket man inte vet om sina nordiska grannar. Som att stadsfullmäktige i Åbo i Finland håller sina möten på ett dansgolv.
Direkte fra København: Ikke en eneste folkevalgt i magteliten
(02. Juni 2015) Fagforeningsledere og erhvervslivets topchefer sidder solidt på magten i Danmark og har mere indflydelse end politikere, viser en ny kortlægning. Det har både fordele og ulemper.
Direkt från Helsingfors: Kvinnornas svåra val
(20. April 2015) Finland har valt riksdag och får en ny regering med valets vinnare som statsminister, centerpartisten Juha Sipilä. Vem han bildar regering med är i detta skede oklart, men mycket tyder på att populistpartiet Sannfinländarna är med och regerar under de närmaste fyra åren. Den regeringen blir i så fall mycket konservativ med familj, tro och fosterland som kärnvärden.
Side-alternativer