Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Leder i Leder 2013 i Ledare: En nollvision för arbetsolyckor
Leder

Ledare: En nollvision för arbetsolyckor

| Av Björn Lindahl, tf chefredaktör

Låt oss få en nollvision för arbetsolyckor! Så avslutas rapporten ”Unga arbetstagares arbetsmiljö i de nordiska länderna”. Vi måste tänka djärvt om samma mål som inom trafikpolitiken ska nås - att ingen ska dödas eller skadas allvarligt på jobbet.

Huvudförfattaren Pete Kines pekar på både negativa och positiva sidor av att vara ung på en arbetsplats: De yngsta arbetstagarna löper en större risk för att utsättas för olyckor, men på grund av att de är yngre blir skadorna oftast mindre allvarliga än för äldre arbetstagare.

Vad rapporten poängterar är att det inte finns ett problem och en lösning för att undvika skador. Det räcker inte att bara fokusera på ungdomarna, utan man måste se på säkerhetskulturen, introduktionen och arbetsorganisationen de arbetar i.

Ungdomarna är vid ingångsporten till arbetslivet men det är ofta flytande gränser mellan arbete, praktik och studier. Dessutom blir det allt vanligare med deltidsarbete, till exempel inom handeln. I en tid då allt fler affärer håller öppet på helger och kvällar är det framför allt de unga kvinnorna som sitter i kassan. En deltidsarbetare som bara arbetar några få timmar i veckan får sällan samma stöd som en som blir anställd på heltid.

Arbetsliv i Norden skildrar tre mycket olika ungdomsarbeten – vi har talat med ett par finska ungdomar på ett call center, ett av de första jobben för många ungdomar. Det är ett yrke som har rykte om sig att ha dålig arbetsmiljö, men där det också skett stora ändringar till det bättre.

Vi har följt isländska läkarkandidater som är på väg till ett högstatusyrke, men som på sjukhuset Landspítalinn i Reykjavik möts av en arbetsmiljö som är så stressig att mer än 90 procent av kandidaterna inte kan tänka sig att arbeta där när de är färdiga med sin utbildning. Att läkarkandidaterna inte ens har ett omklädningsrum, utan måste byta om i korridoren blir en symbol för hur unga arbetstagare ofta behandlas.

Hur långt ska vår omsorg för de unga arbetstagarna sträcka sig? Har även de tusentals au pairer som kommer från Filippinerna till Norden rätt till en ordentlig arbetsmiljö? De som kommer utsätts i värsta fall för tvångsarbete, som ett rättsfall i Norge visar. Ett gift par är åtalade för att ha tvingat två au pairer att arbeta 96 timmar i veckan.

Målet för arbetsmiljöpolitiken bör vara att ingen ska behöva riskera hälsan på jobbet. Men för de som drabbas av en olycka är det förstås viktigt att sjukvården fungerar. 

Nordiska ministerrådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten vill ha ett utvidgat nordiskt samarbetet inom sjukvården, i vår porträttintervju med honom.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment