I fokus
Tema: Cirkulär ekonomi
19. Januar 2023
Cirkulär ekonomi är bara en del av arbetet med att göra våra samhällen grönare. Men det är något som är konkret och där det är lätt att se resultat. Vi förklarar vad som ligger bakom begreppet och hur det påverkar handeln, modet och textilindustrin.
I fokus
Tema: Språkteknik och nordiskt samarbete
13. Oktober 2021
Ny språkteknik kan bidra till tätare kulturkontakter i Norden men den kan också vara ett hot mot mindre språk, som grönländska och samiska. De nya språkredskapen som ligger i mobilen gör att den gissar vilket ord du vill texta och du kan ställa frågor till digitala assistenter som Siri. Men hon talar inte alla språk. Om man inte kan använda sitt eget språk i den digitala världen påverkar det språkets ställning i den verkliga världen.
I fokus
Tema: Tilliten i Norden
08. September 2021
Tilliten är hög i Norden och en förutsättning för välfärdsstaten. Men ser vi för mycket på tilliten i hela landet och missar att det finns stora skillnader mellan olika orter? På Södermalm i Stockholm säger 75 procent av invånarna att de ”litar på de flesta”. Men bara en knapp mil bort, i förorten Rågsved, är det bara drygt 30 procent som har den tilliten.
I fokus
Tema: Återgång till det normala?
18. Juni 2021
Efter ett drygt år med coronapandemi börjar samhället att öppnas igen. Det betyder att man möter kollegor på arbetsplatsen igen. Enkla frågor ställs som "vad ska man ha på sig? Vi ser på några av normaliseringens aspekter och skildrar bland annat tre verksamheters coronahistoria i Höganäs.
I fokus
Tema: Språkets roll för jobbet
07. Juni 2021
Att kunna kommunicera är avgörande för att kunna jobba. Det är en färdighet som lättast uppnås i en ung ålder. Maria Karjalainen fick som Nordjobbare för första gången träna svenska i vardagen på sitt åländska sommarjobb. Det gav säkerhet på språket, som hon hade läst i skolan, men kände sig osäker på. I Norge har det nya språklagen inneburit ett genombrott för teckenspråk.
I fokus
Tema: Den gröna omställningen
29. April 2021
Den gröna omställningen kan både hota traditionella verksamheter som bensinstationer och skapa nya jobb, som när Northvolt bygger en enorm batterifabrik i Västerbotten i Sverige. I Danmark satsas det på miljövänligare byggnader, medan svenska Linnea Sjögren har återupptäckt en gammal resurs - tången. Det nordiska och tyska facket har beslutat sig för att arbeta tillsammans för en grönare ekonomi.
I fokus
Tema: Jämställdhet även för LGBTI
23. Februar 2021
De nordiska länderna ses ofta som pionjärer i förhållande till LGBTI-personer, det vill säga de som inte passar in i de traditionella könsrollerna. Men en rapport som NIKK gjort på uppdrag av Nordiska ministerrådet, visar att det finns luckor i lagstiftningen. Vi ser på hur det är att leva som en LGBTI-person idag och hur vi kan bli jämställda, trots olikheter.
I fokus
Tema: Striden om minimilöner
30. Januar 2021
2021 ser ut att bli ett avgörande år för frågan om lagstadgade minimilöner i Europa. Diskussionen har pågått länge och meningarna går isär, men den 28 oktober satte EU-kommissionen ner foten. Vi ser på vad arbetsmarknadens parter, politikerna och forskarna tror kommer ske.
I fokus
Tema: Kollektivavtal i Norden
03. September 2020
Årets kollektivförhandlingar i Norden har både försenats och försvårats på grund av coronapandemin. Det är ett stort maskineri som dras igång när nya kollektivavtal ska skrivas. Vi ser på hur det gått hittills.
I fokus
Tema: Bristen på undersköterskor
17. Februar 2020
Över hela Norden fattas det sjukhuspersonal. AiN ser på undersköterskorna. Hur ska statusen för yrket ökas? Genom att de får en legitimerad yrkestitel, som det nu föreslås i Sverige? Genom att de tar över arbetsuppgifter från sjuksköterskorna, som i Norge, eller genom fler heltidsjobb, som i Danmark?
I fokus
|
Norden
Tema: Nordiska ministerrådet
16. Januar 2020
Det nordiska samarbetet mellan regeringarna samordnas i Nordiska ministerrådet, som nästa år fyller 50 år. Ministerrådet har arbetat fram en ny vision för arbetet fram till 2030. Den har tre tydliga mål: Ett grönt, konkurrenskraftigt och socialt hållbart Norden
I fokus
Dödsfall i arbetet
12. September 2019
Trots nollvisioner om att ingen ska dö i arbetet sker det fortfarande allt för många dödsolyckor. Vi analyserar den svenska statistiken och besöker en finsk säkerhetspark. "Säkerhetsrutinerna måste ligga närmare hjärtat", säger den nationelle arbetsmiljösamordnaren för Byggindustrins projekt ”En säker arbetsplats”.
I fokus
Hållbar turism i en globaliserad värld
27. Juni 2019
Det är inte bara i Venedig som kryssningsfartygen får historiska byggnader att se små ut. Överturism definieras som en situation där konflikter uppstår mellan lokalbefolkningen och besökare på ett turistmål, på grund av en uppfattad överbelastning. De nordiska länderna har visserligen större ytor än de flesta andra länder. Men samtidigt gör allemansrätten att turister kan färdas var de vill – ofta med skador på naturen eller på sig själva som en följd.
I fokus
Tema: Framtidens arbetsliv sett från Reykjavik
01. April 2019
Inför den internationella arbetsorganisationen ILO:s hundraårsjubileum har den sista av fyra nordiska konferenser om framtidens arbetsliv hållits i Reykjavik. Generaldirektören Guy Ryder fick uppdaterad information om hur pappaledigheten och likalönsstandaren som Island infört fungerar. Nordens viktigaste roll är genom exemplets makt, påpekade han.
I fokus
Tema: Jämställdhet och jämlikhet
06. Mars 2019
Hur svårt kan det vara? Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir har tagit hand om jämställdhetsfrågorna själv i den isländska regeringen. Landet uppnår nästan full jämställdhet i AIN:s barometer. Men jämställdhet betyder inte jämlikhet varnar svenska LO. I Danmark är det EU som pressar på för att männen ska få pappaledigt, medan diskussionen går högt om basinkomst i Finland.
I fokus
|
Feb 2019
Tema: Sjukfrånvaron i fokus igen
15. Februar 2019
Det är inte bara när vuxna blir sjuka som det får konsekvenser för arbetslivet. I Sverige vabbas det och vobbas det som mest i februari varje år. Sjukfrånvaron har blivit ett hett tema igen. En förklaring till att sjukfrånvaron ökar är att arbetslösheten minskat, säger den finländska forskaren Jenni Blomgren. Myndigheterna letar efter sätt att få fler tillbaka till jobbet. Men hur detta ska ske är ingen enkel sak. Det visar 17 år med avtalet om ett inkluderande arbetsliv i Norge.
I fokus
|
Des 2018
Tema : Nordisk statistik - botemedel mot falska nyheter
16. Desember 2018
Det som definierar demokratin är att minska skillnaderna i samhället. Om siffrorna bara fångar upp tillväxten, men inte hur den fördelas, kommer de politiska besluten bli fel. De fem nordiska statistiska centralbyråerna arbetar varje dag för att visa och förklara hur Norden fungerar. Men utmaningarna är många för att bevara trovärdigheten och för att vi ska få den statistik som vi behöver.
I fokus
|
Nov 2018
Tema: Konfliktlösning i fokus
10. November 2018
Politiker, fackföreningsledare och arbetsgivare har det gemensamt att en stor del av deras jobb handlar om att lösa konflikter. För att uppnå välfärd i ett samhälle måste det vara en balans mellan arbete och kapital, mellan regler och frihet. Trepartssamtal är en central del av den nordiska modellen, hävdar sociologen Mika Helander (bilden ovan), medan Vesa Vihriälä, vd för näringslivets forskningscentral Etla är av den motsatta uppfattningen. AiN ser på debatten i alla de nordiska länderna.
I fokus
|
Okt 2018
Tema: Nya nordiska perspektiv på arbetsmiljön
15. Oktober 2018
I Danmark har en utredning kommit med 18 förslag om hur arbetsmiljöarbetet kan förbättras. I Sverige har utredare börjat undersöka vem som ska kontrollera arbetsmiljön i den nya ekonomin, där många är sin egen arbetsgivare. I Finland har insikten ökat om att hot mot de anställda i vården är en av de största arbetsmiljöfrågorna. Tre exempel på hur det arbetas med arbetsmiljön i Norden.
I fokus
|
Sep 2018
Tema: Felles front mot svart økonomi
06. September 2018
Norden og Baltikum har tatt kampen mot svart økonomi et hopp frem. Samarbeidet i Nordic Undeclared Work Project har gitt kontroll- og tilsynsmyndigheter mulighet til å lære av hverandre. Norge har inspirert Estland og Finland, og partene i byggebransjen i Finland har for første gang samarbeidet mot svart økonomi. Oslomodellen viser i praksis hvordan en kan stille konkrete krav i anbudsrunden for å motvirke kriminell aktivitet, og sikre seriøse utbyggere.
a