I fokus 2003
EU:s utvidgning: Gamla grannar – nya möjligheter
Sedan 1954 har nordborna kunnat välja att jobba i vilket land de velat, på samma villkor som de inhemska medborgarna. Tack vare medlemsskap i EU och EES-avtalet råder samma möjligheter i hela EU. Omvänt har medborgarna i EU samma rätt att arbeta i Norden. Men vad händer när EU utvidgas? Våra närområden Estland, Lettland, Litauen och Polen har sammantaget en arbetsmarknad som är betydligt större än den nordiska, men med lägre löner och sämre arbetsvillkor. Innebär utvidgningen ett hot eller en möjlighet?
Utan jobb - så drabbas Norden
Arbetslösheten ökar i alla de nordiska länderna utom Finland. Mer än 700 000 nordbor var öppet arbetslösa i april. Det är drygt 64 000 fler än vid samma tid för ett år sedan. Jämfört med tidigare perioder med ökande arbetslöshet drabbas nya yrkesgrupper, framförallt i IT-sektorn.
Det ska löna sig att arbeta
Fattigdom är ett tema i tiden, både på europeisk och nordisk nivå. För även om få människor i Norden saknar mat för dagen, kläder på kroppen eller en säng att sova i är de flesta numera ense om att det finns ett fattigdoms problem även i de nordiska välfärdsstaterna. Fokus för lösningarna står arbetet.
Tema: Jämställdheten i Norden
Ökar jämställdheten när arbetslivet förändras? När kunskapssamhället vinner terräng över det traditionella industriarbetet och hierarkierna luckras upp, när vi förväntas vara flexibla i tid och rum och arbetet kännetecknas av projekt och nätverk? Arbeidsliv i Norden gav sig ut på jakt efter det nya arbetets betydelse för jämställdheten.
Side-alternativer