Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2009 i Tema: Nye vinder i integrasjonspolitikken i Offensiv for at holde på udenlandske medarbejdere
Offensiv for at holde på udenlandske medarbejdere
tema

Offensiv for at holde på udenlandske medarbejdere

| Tekst: Marie Preisler Foto: Tomas Bertelsen

Stadig flere danske virksomheder gør en særlig indsats for at få udenlandske medarbejdere til at falde til. Især er det vigtigt, at den udenlandske medarbejder får et socialt netværk, og at hans eller hendes ægtefælle får job, viser erfaringerne hos vindmølleproducenten Vestas.

Julepynten er umiskendelig dansk, men stemningen udpræget international på 3. sal i den bygning i København, hvor den danske vindmølleproducent Vestas har sin københavnske afdeling.

Bygningen ligger kun fem minutter fra Københavns lufthavn i Kastrup, har udsigt mod Øresund og Sverige, arbejdssproget er engelsk, og kontorerne er bemandede med medarbejdere fra et bredt udsnit af kloden.

Her arbejder blandt andre Olga fra Ukraine, Miranda fra USA, tyske Melanie, Cija fra Sydafrika og Daniel, der er spanier. Der er udenlandske medarbejdere i stort set alle afdelinger.

At rekruttere og fastholde udenlandske medarbejdere er et strategisk indsatsområde for Vestas, forklarer Birgit Brink Tommerup, medarbejder i virksomhedens Global Mobility Centre, der er ansvarlig for alle globale udstationer, og som også hjælper udlændinge på plads og i gang, når de kommer til Danmark for at arbejde for Vestas. Global Mobility Centret består af seks medarbejdere, hvoraf to er udlændinge.

- Som global virksomhed med ca. 8000 ansatte i Danmark og afdelinger verden over, har vi mange udenlandske medarbejdere. Det er derfor naturligt, at vi også har udenlandske medarbejdere i de danske afdelinger, det er heldigvis lykkedes os at blive mere globale på det punkt. Mangfoldighed giver os adgang til vigtige kvalifikationer, som vi ikke kan finde i Danmark. Samtidig giver en multietnisk arbejdsplads mere spændende tanker, og vi lærer meget af hinanden.

Hjælp til ægtefæller

Én udfordring er at få udenlandsk arbejdskraft til at søge job i Danmark og komme hertil. Næste opgave er at få udlændingene til at blive. Det er et meget vigtigt indsatsområde for Birgit Brink Tommerup og hendes danske kollegaer i HR afdelingerne i de forskellige forretningsenheder i Danmark.

- En meget vigtig grund til at udlændinge rejser hjem igen er, at de ikke falder til i Danmark, og det skyldes oftest to ting: at ægtefællen ofte ikke har et arbejde, og at det er svært at få et socialt netværk.

Vestas arbejder derfor målrettet både på at understøtte de udenlandske medarbejderes muligheder for at opbygge et socialt netværk og tilbyder rådgivning og støtte til at øge ægtefællernes chancer for at finde et job.

Vestas holder på sine ansatte 3

Vestas opfordrer sine udenlandske medarbejdere til at indgå i klubber og netværk med andre udlændinge, og Vestas har selv etableret en international klub for virksomhedens udenlandske medarbejdere. Klubben tæller pt. cirka 200 medlemmer, som jævnligt mødes for at udveksle erfaringer og knytte kontakter. Der er i klubbens regi også en række arrangementer og programpunkter med det formål at lære den danske kultur og danskerne bedre at kende.

Vestas har også lavet en håndbog i at begå sig i det danske samfund og i omgang med danskere – på basis af input fra de udenlandske medarbejdere. Og udenlandske medarbejdere tilbydes kurset ”Danish Living Crash Course”. Her lærer de blandt andet, at det et ikke er dem, der er noget galt med, når de ikke bliver inviteret hjem til danske kollegaer.

Danskerne er svære at komme ind på livet af, viser erfaringerne. Flinke og gode kollegaer, men har travlt med deres eget, når arbejdsdagen er slut. Og det er svært for udenlandske familier at blive inviteret hjem til danske familier. Derfor er den allermest effektive vej til venner og et socialt liv, at den udenlandske medarbejders eventuelle partner eller ægtefællen også selv får et arbejde. Så ægtefællerne er generelt meget ivrige for at få sig et job.

- I Danmark går næsten alle på arbejde, også kvinderne, og det er især via jobbet, man lærer nogen at kende og får et netværk. Derfor er medrejsende partnere og ægtefæller nogen gange parate til at tage et hvilket som helst job blot for at komme i gang. Vi hjælper dem i gang med at søge, siger Birgit Brink Tommerup.

Vestas tilbyder alle udenlandske ansattes ægtefæller to timers vejledning i jobsøgning. Her får ægtefællen blandt andet nogle råd til at skrive en ansøgning, orientering om jobmulighederne i Vestas og links til andre instanser – eksempelvis de statslige rådgivningscentre Work in Denmark - hvor de blandt andet kan få gratis kurser i at skrive CV og jobansøgninger.

Birgit Brink Tommerup repræsenterer også Vestas i en ERFA-gruppe i netværket www.expatindenmark.com. Formålet er blandt andet at hjælpe medrejsende ægtefæller og at udarbejde velkomstpakker til udenlandske medarbejdere, der kommer til Danmark. Vestas samarbejder her med en række universiteter og handelshøjskoler.

Danske venner er vigtige

At job til partneren spiller en stor rolle bekræfter 30-årige Daniel Alonso Van Camp. Han er spanier men har boet mange steder i verden. Sidste år forlod han Londons finansverden til fordel for et job hos Vestas i København. Hans kæreste er danser, det viste sig at være lidt svært at få opgaver på den danske dansescene.

- Jeg arbejder meget og bliver tilbudt danskkurser og sociale aktiviteter via arbejdet. For min kæreste er det lidt sværere at falde til, og vi skal jo begge være glade for at bo her, siger Daniel Alonso Van Camp.

Han er dog fortrøstningsfuld. Kæresten har danseopgaver i Sverige og Norge, og opgaverne i Danmark skal nok komme. Parret vil ikke udelukke, at de bliver i København på sigt.

- Mange udlændige her omgås kun andre udlændinge, men vi har været heldige. Helt tilfældigt har vi mødt et par danske venner, og det er vigtigt for os. Og jeg kan ikke forestille mig et bedre sted end her at have familie.

Daniels kollega, Cija Mast-Ingle Nielsen, har også en fortid i banksektoren. Hun er født og opvokset i Sydafrika, men kærligheden til en dansk mand fik hende til at søge til Danmark. Og selv med en dansk mand er det en udfordring at få danske venner:

- Jeg har kun mødt venlighed og respekt. Det kan være svært at få danske venner, men jeg har et par stykker og er sikker på, at det vil komme, når jeg lærer sproget endnu bedre, siger Cija Mast-Ingle Nielsen på fejlfrit dansk og med kun beskeden accent.

Melanie Zabel er tysker, gift med en svensker, bor i Malmø og pendler dagligt til Vestas-afdelingen i København. Fra både Tyskland og Sverige er hun vant til en skarp opdeling i arbejdsliv og privatliv.

- Danskerne prøver at være åbne men er nok generelt lidt mindre internationale, end de selv tror. Men det generer mig ikke. Jeg har søde kollegaer og et rigtig godt arbejdsmiljø.
Både Daniel, Cija og Melanie sætter stor pris på den fleksible tilrettelæggelse af arbejdet, som praktiseres på Vestas. Selvom de arbejder meget, er der tid til et liv uden for jobbet også. Det er en fordel ved jobbet i Danmark, som de alle sætter stor pris på.

Se alle artikler i tema

 

arkivert under:
h
This is themeComment