Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2010 i Tema: Jakten på høykompetent arbeidskraft i Företagens behov avgör i Sverige

Företagens behov avgör i Sverige

I december 2008 infördes nya regler för arbetskraftsinvandring i Sverige, som innebar att det blev lättare arbetsgivarna att rekrytera arbetskraft från länder utanför Norden och EU. Under första året med de nya reglerna ökade ansökningar om arbetstillstånd med 30 procent jämfört med året innan.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Fakta:

Den 15 december 2008 ändrades reglerna för arbetskraftsinvandring till Sverige. Tidigare gjorde Arbetsförmedlingen en bristyrkesbedömning, men numera är det arbetsgivarna som avgöra behovet av att anställa kompetens från länder utanför EU.

Den som vill arbeta i Sverige måste ha ett erbjudande om arbete som det går att försörja sig på och de erbjudna arbetsvillkoren ska inte vara sämre än att de villkor som råder i respektive bransch. Arbetstillstånd beviljas först under två år och är då kopplat till en viss arbetsgivare. Efter två år kan en ny ansökan om arbetstillstånd för en tvåårsperiod göras från Sverige och kopplas då enbart till ett visst slag av arbete. Därefter ska det tidsbegränsade uppehålls- och arbetstillståndet kunna övergå till ett permanent tillstånd.

Gäststudenter som slutfört studier motsvarande minst en termin kan söka arbete inifrån Sverige. Enligt de nya bestämmelserna kan också en asylsökande som fått avslag, men som arbetat minst sex månader i Sverige och har erbjudande om anställning i minst ett år, söka arbets- och uppehållstillstånd i Sverige.

Arbetslivets parter var aktiva i genomförandet av de nya bestämmelserna och finns nu representerade i ett särskilt råd som rör arbetstillstånd.

Det svenska Migrationsverket är handläggande myndighet och mer kan läsas på www.migrationsverket.se

h
This is themeComment