till rapporten:
Rekruttering av kompetansearbeidskraft fra tredjeland til Norden
– Reguleringer, strategier og realiteter
Nana Wesley Hansen, Åsmund Arup Seip och Line Eldring (red.)
har fyra olika möjligheter att få arbetstillstånd:
– Beløpsordningen som ger arbetstillstånd till de som kan visa att de fått ett jobb med en årsinkomst på minst 375 000 danska kronor.
– Positivlisten som ger arbetstillstånd för de som har kompetens inom vissa bristyrken.
– Koncernordningen som ger företag med verksamhet i utlandet att hämta in arbetskraft från dotterbolagen där.
– Green Card som ger rätt till uppehåll två till tre år om man har tillräckligt många poäng på en skala som bedömer utbildning, ålder, erfarenhet, anpassningsförmåga och språkkunskaper.
ändrade sin utlänningslag 2004. Det är ett generellt krav om att invandrare från tredje land måste ha ett erbjudande om jobb för att få uppehållstillstånd. Det krävs också att det görs en arbetsmarknadsvärdering. Invandring har hittills varit blygsam. Särskilda regler gäller för vissa grupper, som studenter och forskare. I december 2009 lade regeringen fram ett förslag om förenkling av regelverket.
fick en stor ökning av utländsk arbetskraft under den ekonomiska uppgången som var som hetast sommaren 2007. Finanskrisen har drabbat Island mycket hårt och arbetslösheten har stigit snabbt. Det gör att landet inte ser något behov av att rekrytera arbetskraft från tredje land de närmaste åren.
införde en ny utlänningslag 2008. Det är ett generellt krav om att invandrare från tredje land måste ha ett erbjudande om jobb för att få uppehållstillstånd. För de som kan dokumentera att de får en årslön på minst 500 000 norska kronor ges det generellt tillstånd utan arbetsmarknadsvärdering. Det finns också en specialkvot på 5 000 personer för specialister som inte klarar lönekravet.
ändrade sin lagstiftning den 15 december 2008 om arbetskraftsinvandring från tredje land. Sverige har gått längst i att förenkla tillståndshanteringen och ger arbetsgivarna ett stort ansvar. Ingen speciella marknadsföring har gjorts hittills, men arbetsmarknadsråd har utsetts i Peking och Bryssel. Att Sverige inte har några officiella rekryteringsbehov beror också på att de stora företagen sköter det på egen hand.