Arbetet mot gränshinder är centralt i det nordiska samarbetet. På det nordiska statsministermötet i Punkaharju i norra Finland i juni 2007, upprättades ett Gränshindersforum som ska arbeta med att undanröja gränshinder i Norden.
Forumet leds av en utsedd ordförande, för närvarande Ole Norrback, tillsammans med Nordiska ministerrådets Generalsekreterare.
Forumet var ursprungligen tänkt att arbeta i tre år, men har fått sitt mandat förlängt till 2013.
Frågan kan verka enkel, men definitionen av en familj skiljer sig inte bara mellan nordiska länder, utan också inom länderna, beroende på vilken lagstiftning man ser på. I Finland använder man till exempel ”kylskåpsprincipen” när man i sociallagstiftningen ska avgöra vilka som tillhör en familj. De som bor i samma bostad och använder samma kylskåp definieras som familj.
En frånskild förälder som har vårdnaden om ett barn men som inte bor i samma hushåll med barnet är inte en familjemedlem, enligt finsk sociallagsstiftning. Enbart en frånskild förälders arbete kan då inte heller ge rätt till familjeförmåner från Finland.
Civilrättsligt gäller en annan definition av familjen.
Finland är det enda nordiska landet som anser att sambon påverkar rätten till familjeförmåner och därmed kan ge rätt till familjeförmåner.