Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2011 i Det likestilte Norden - visjon eller virkelighet? i Danmark väntar fortfarande på en kvinnlig statsminister
Danmark väntar fortfarande på en kvinnlig statsminister
tema

Danmark väntar fortfarande på en kvinnlig statsminister

| Text och grafik: Björn Lindahl

Få länder har förberett sig så väl mentalt på att få en kvinnlig statsminister som Danmark. TV-serien Borgen har gjort stor succé även i grannländerna. Den skildrar en fiktiv kvinnlig statsminister och maktkampen på Christiansborg, slottsbyggnaden i Köpenhamn där såväl Folketinget, Statsministerns kontor och Högsta domstolen håller till.

Även författaren Hanne-Vibeke Holsts trilogi Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret handlar om hur tufft det kan vara för kvinnor som vill nå toppen i politiken. Att det inte bara är fiktion har två kvinnliga partiledare fått uppleva. Bodil Kornbek tog över som partiledare efter att Kristendemokratene föll ur Folketinget 2005. Antalet röster halverades vid valet 2007. Hon pressades till att avgå efter en uppslitande intern kamp i  partiet.

Lene Espersen, som blev partiledare i Det konservative folkeparti 2008, utnämndes till Danmarks första kvinnliga utrikesminister i februari 2010. En månad senare drabbades hon av en kritikstorm för att hon rest på semester med familjen till Mallorca, istället för att delta i ett möte i Kanada i Arctic-5-gruppen, där USA:s utrikesminister Hillary Clinton deltog. Den 13 januari i år meddelade hon att hon avgår som partiledare.

Byggde inte allianser

- Lene Espersen har inte använt åren i toppolitiken till att bygga upp allianser. Hennes nätverk är svaga. Inte en enda av de centrala konservativa organisationsfolken eller förtroendevalda ryckte ut till hennes försvar, då kritiken stegrade sig, var Ekstrabladets kommentar.

Kvinnoandelenpå Folketinget ökade snabbt under 70- och 80-talet, men har stått fast 38 procent sedan 1998.

- Könskvoteringen till exempel till företagen styrelser har debatterats med jämna mellanrum i Danmark, men iden väcker bara begränsad uppslutning och politisk sett så finns inte frågan på dagordningen – och kommer sannolikt inte tas upp med så länge det är en borgerlig-liberal regering, skriver forskarna i kapitlet om Danmark i ”Kön och makt i Norden”

Pia Kjærsgaard har suttit längst

Fortfarande har det inte funnits någon LO-chef som varit kvinna, men Bodil Nyboe Andersen bröt ny mark när hon 1995 blev en av världens första kvinnliga centralbankschefer – och den enda som cyklade till jobbet.

Pia Kjærsgaard från Dansk folkeparti är den kvinna som har varit medlem av folketinget längst. Hon har suttit där i mer än 27 år. Den kvinna som haft en maktposition suveränt längst är emellertid Dronning Margrethe, som har varit danskt statsöverhuvud i 40 år.

Dronning Margrethe

Dronning Margrethe

Foto: Klaus Møller

Danmark portlet 2011 beskuren Jämställdhetskurvan
Främsta kvinnosegrar
  • Nina Bang, undervisningsminister 1924, världens första kvinnliga minister i en parlamentariskt vald regering.
  • Dronnning Margrethe, 1972-
Först i Norden:
  • Tjänstemannafackordförande Kirsten Stallknecht, 1977-1984
Danmark har aldrig haft:

En kvinnlig:

  • Statsminister
De kvinnliga ministrarna i maktbarometern

Här finner du en lista på alla de kvinnliga maktpositionerna i denna undersökning. Det har också funnits många kvinnor på andra ministerposter.

PDF logo

h
This is themeComment