Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2011 i Det likestilte Norden - visjon eller virkelighet? i Deltid har allt att göra med bristande jämställdhet

Deltid har allt att göra med bristande jämställdhet

De många ofrivilliga deltiderna är sprungna ur vårt sätt att värdera kvinnors arbete. Det hävdar Annelie Nordström, fackförbundet Kommunals ordförande. Förbundet har krävt rätt till heltid i 30 år. Det har gått trögt och efter den ekonomiska krisen 2009 har det blivit svårare.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Fakta:

Deltidsarbetet för både män och kvinnor ökar i Europa, visar en färsk rapport ”Part- time work in the Europe” från ”The European Foundation for the improvement of Living and Working Conditions”. Initiativet har tagit av EU Kommissionen och syftet är bland annat att väcka en debatt om deltider.

Fortfarande dominerar kvinnor kraftigt bland de deltidsarbetande och det är fyra gånger så vanligt att kvinnor arbetar deltid som män.

I rapporten poängteras att det är stora skillnader mellan de europeiska länderna och att deltiderna kan reflektera olika fenomen, till exempel acceptans av deltid eller brister i lagar och regler. Kvinnors deltider kan också vara ett uttryck för bristande barntillsyn.

Rapporten slår också fast att arbetsvillkoren skiljer sig mellan de som har ett heltidsarbete och de som arbetar deltid. Deltidarna har inte samma möjlighet att utföra komplicerade arbetsuppgifter, de är mera pessimistiska inför sina möjligheter att utvecklas på jobbet och de har sämre möjlighet att få vidareutveckling eller fortbildning i arbetet.

Totalt arbetar cirka en femtedel av arbetskraften i EU:s 27 länder deltid. I Nederländerna och de några av de nordiska länderna är siffran högre, mellan 25 och 30 procent. En förklaring är att deltider ökar när länder har hög sysselsättningsgrad.  I alla de Europeiska länderna är deltidsarbete vanligast inom vård, skola och omsorg. Flest deltider 2009 finns i Nederländerna, följt av Sverige där 28 procent av arbetskraften har deltidsjobb.

Ser man till kvinnornas deltid arbetar 36 procent av kvinnorna i de nordiska länderna deltid. På Färöarna är det mer än hälften av kvinnorna som har deltidsjobb, i Norge är det 43 procent och i Sverige 41 procent av kvinnorna. Finland skiljer sig från övriga länder. Där arbetar 18,5 procent av kvinnorna deltid och bara 8,3 procent av männen.

Alla de nordiska länderna har haft en ökning av personer som arbetar deltid sedan 2000, med undantag av Island, som har haft en minskning av antalet deltidsarbetande kvinnor.

 

Källor:

Nordisk statistik årsbok 2010 

Part- time work in Europe

h
This is themeComment