Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2013 i Olik syn på social dumping i Norden i Sverige: Facket kräver regler mot oseriösa arbetsgivare

Sverige: Facket kräver regler mot oseriösa arbetsgivare

I december 2008 ändrades lagen för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU och EES. Den tidigare arbetsmarknadsprövningen upphörde och idag är det den enskilde arbetsgivaren som bestämmer om det råder arbetsbrist. Det har lett till rättslösa villkor för många arbetstagare, hävdar kritikerna.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Fakta

I december 2008 fick Sverige nya regler för arbetskraftsinvandring av personer från länder utanför EU och EES-området. Det innebar att det blev lättare att rekrytera arbetskraft från tredje land. Enligt de nya reglerna blev arbetsgivarens bedömning av arbetskraftsbrist det avgörande för beviljandet av arbets- och uppehållstillstånd. 

Tidigare skedde en sådan prövning av Arbetsförmedlingen. I dag kan en arbetsgivare vända sig direkt till Migrationsverket och ansöka om tillstånd att rekrytera arbetskraft utanför EU/EES-länderna. Kraven är att arbetsgivaren kan visa att tjänsten som ska tillsättas har varit utannonserad i Eures, att det finns ett anställningserbjudande till den man önskar anställa och där lön, anställningstid och andra villkor framgår. 

Arbetsgivaren är också skyldig att erbjuda berörd facklig organisation att yttra sig. Sedan december 2008 har drygt 58 000 arbetstillstånd beviljats av Migrationsverket. Förutom bärplockare har dataspecialister varit den största gruppen. Därefter kommer storhushålls- och restaurangpersonal, köks- och restaurangbiträden. Under det första kvartalet 2013 beviljade Migrationsverket totalt 2656 arbetstillstånd. Av dem var 1052 för arbeten som kräver högskoleutbildning. 

 
h
This is themeComment