Hur hanterar kyrkan arbetskonflikter? Vad sker när den högsta auktoriteten som åberopas är Gud? Ola Winsvold, seniorinspektör på det norska Arbeidstilsynet, fick en inblick i kyrkans värld när han tillkallades efter flera upprivande konflikter mellan organisterna och prästerna i en del kyrkor i Oslo.
I en av församlingarna hade konflikten redan pågått i fem år. Ola Winsvold beskriver den som en kamp mellan ordet och musiken.
- Organisten ansåg att människan behöver skakas om för att kunna ta till sig djupare kunskap. Att citera Bibeln är inte tillräckligt. Det rör inte människorna. Därför satte organisten av och till att spela som en riktig åskskräll, säger Ola Winsvold.
- Ljudstöten var så kraftig att prästen ramlade av predikstolen och skadade sig. Den ena efter den andra prästen slutade. Därför blev det också en farlig arbetsmiljö och skyddsombuden krävde till sist att verksamheten måste avbrytas.
När Ola Windsvold försökte få parterna att närma sig och hitta en kompromisslösning gjorde han som han gör på andra arbetsplatser.
- Något av det viktigaste för att få folk att samarbeta är att man har gemensamma mål. Men jag upptäckte att för kyrkan är detta ett svårt tema att ta upp i en öppen diskussion. Frågar man de som arbetar i kyrkan vad målet för deras arbete är låter det närmast som om de är en sorts socialarbetare. Bara en liten andel anser att den huvudsakliga uppgiften är att rädda själar till himmelen.
Bristen på gemensamma mål underlättades inte av att arbetsgivaransvaret i den norska kyrkan alltid varit delat.
- Kungen hade efter reformationen det högsta teologiska ansvaret för kyrkan och därför är prästerna statsanställda. Bönderna hade ansvaret för att ge dem mat och husrum. Andra yrkesgrupper, som organisterna, är anställda av Kirkevergen.
Kirkevergen är ledaren för det kirkelige fellesråd, som finns i alla norska kommuner.
Det hela slutade med att organisten avskedades. Han stämde i sin tur arbetsgivaren.
- Domen kan sammanfattas som att bägge parter fick rätt. Den slog fast att det borde finnas plats i den norska kyrkan för den sorts färgstarka personer som organisten var. Han hade en stor tillhängarskara i församlingen som uppskattade hans musik. Han fick därför en ersättning på 500 000 kronor. Men domen slog samtidigt fast att det var rätt att avskeda honom.
Men hur är det med jämställdheten inom kyrkan? Kan Arbeidstilsynet med arbetsmiljölagen i hand kräva att alla tjänster som lyses ut i ett trossamfund ska kunna besättas av både män och kvinnor?
- Jag har inte arbetat med just den frågan, men en snarlik – om praktiserande homosexuella ska kunna diskrimineras eller inte. Biskopen i Oslo har utnyttjat ett undantag i lagen som säger att en person kan nekas en tjänst om organisationens har som ändamål att bekämpa ett visst sorts beteende. Därmed kunde tjänsten annonseras med ett förbehåll att praktiserande homosexuella inte kunde söka den.
En organisation av vegetarianer skulle med andra ord kunna kräva att de anställda inte äter kött?
- Det skulle man kanske kunna säga om man ser det som en religion eller en trosuppfattning att inte äta djur. Ett mer närliggande exempel vore en föräldraförening som arbetar för att enbart det ena könets rättigheter, till exempel att män ensamma ska kunna få föräldrarätten. En sådan organisation skulle kunna ställa ett krav om inga kvinnor kan arbeta där, säger Ola Windsvold.