Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2016 i Fra psykososialt sykefravær til trivsel og nærvær på jobben i Et psykisk arbejdsmiljø helt i top på den danske ø Lolland
tema

Et psykisk arbejdsmiljø helt i top på den danske ø Lolland

| Tekst: Marie Preisler

Medarbejderne skal fløjte, når de går til og fra arbejde. Det er ambitionen på Center for Social Indsats – en kommunal arbejdsplads med 250 medarbejdere på den danske ø Lolland. Og der er meget at fløjte af: det psykiske arbejdsmiljø er kåret som Danmarks bedste.

 Danmark har som målsætning om at nedbringe andelen af psykisk belastede medarbejdere med 20 procent inden år 2020, og nogle arbejdspladser er nået langt, heriblandt Center for Social Indsats i Lolland Kommune, hvor sygefraværet er gået fra tårnhøjt til meget lavt, og næsten samtlige medarbejdere oplever at trives.

Forvandlingen er sket på relativt få år, og recepten har været at satse aktivt på at skabe et godt arbejdsmiljø, forklarer Peer Frederiksen, opsøgende socialpædagog i Center for Social Indsats.

- Vores ledelse har som mål, at vi fløjter både på vej til arbejde, og når vi tager hjem igen. Og sådan er det nærmest blevet. Den årlige trivselsmåling viser, at så godt som alle medarbejdere er meget tilfredse med deres arbejde, og sygefraværet er faldet med 75 procent - fra 9,5 procent til 2,8 procent. Det er meget lavt for området, siger Peer Frederiksen.

Han har været på arbejdspladsen under hele processen frem mod et arbejdsmiljø, der nu er så godt, at det er udpeget det som Danmarks bedste af Arbejdsmiljørådet - et forum hvor store arbejdsgiver-

og arbejdstagerorganisationer samarbejder om fortsat udvikling af et bedre arbejdsmiljø i Danmark.

 Åben ledelse

 Arbejdsmiljørådet gav i 2015 Center for Social Indsats modtog i 2015 årets arbejdsmiljøpris i kategorien psykisk arbejdsmiljø med den begrundelse, at centeret arbejder for at fremme tillid, respekt, anstændighed, inddragelse og anerkendelse.

Under overskriften «frihed til ansvar» giver Center for Social Indsats medarbejderne stor indflydelse på at tilrettelægge arbejdet, så det fungerer bedst muligt for det enkelte team, og arbejdspladsen tager stor hensyn til individuelle behov. Dommerkomitéen lagde også vægt på, at forholdet mellem medarbejdere og ledelse er præget af åbenhed og ærlighed, og ledelsen er meget lydhør over for nye ideer, ris og ros.

Den beskrivelse nikker Peer Frederiksen til.

- Ingen går forgæves til ledelsen, og hvis nogen skranter lidt, bliver der taget hånd om det. Vi har en meget åben ledelse og ved altid, hvor vores leder er henne i løbet af dagen og hvordan vi kan få fat i ham.

Peer Frederiksen vurderer, at den gode udvikling startede, da centeret i 2007 fik ny leder.

- Dengang var arbejdsmiljøet ikke særlig godt. Mange medarbejdere følte sig overladt til sig selv, og det gav fravær og dårlig trivsel. I dag er mottoet «vi efterlader ingen», og det gennemsyrer alting. Ingen er overladt til sig selv, alle tager sig af hinanden, og hvis nogen hænger med hovedet, bliver der hurtigt taget hånd om det.

 Fokus på læring

 

Center for Social Indsats er en paraplyorganisation for en række kommunale enheder med hver deres opgaver og fagkompetencer: kommunens center for rusmidler, et kvindekrisecenter, et center for socialpsykiatri, et center for neuropædagogik, og flere væresteder og bosteder. I alt 275 ansatte fordelt på forskellige arbejdssteder. Tidligere var hver enhed sin egen «ø», hvor man som medarbejdere godt kunne føle sig meget overladt til sig selv, husker Peer Frederiksen. I dag oplever han, at medarbejderne i dag har et langt større fællesskab. Det er blevet naturligt at give kollegaen en hjælpende hånd og at arbejde på tværs af enheder.

En anden vigtig ændring er, at sladder i dag er bandlyst.

-  Har man noget at sige til en kollega, sker det nu åbent, så det kan blive løst, siger Peer Frederiksen.

I Center for Social Indsats er der et tæt samarbejde i arbejdsmiljøorganisationen – blandt andet om en årlig arbejdspladsvurdering, og der bliver lagt stor vægt på, at give den enkelte medarbejders mulighed for læring og udvikling. Peer Frederiksen oplever, at ledelsen er meget lydhør over for hans ønsker om faglig udvikling.

- Der bliver hele tiden arbejdet på at højne vores faglighed, for arbejdspladsen lægger vægt på, at vi udvikler os og lærer at gøre ting på nye måder. Selv om økonomien er presset, har jeg endnu ikke fået nej, når jeg har bedt om at komme på kurser, og det har stor positiv effekt på min arbejdsglæde. 

arkivert under:
h
This is themeComment