Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2016 i Hotet mot Nordens fria rörlighet i Flyktingarna kan bli en tillväxtmotor i Sverige

Flyktingarna kan bli en tillväxtmotor i Sverige

Frivilligorganisationer av alla slag har spelat en viktig roll när Sverige i höstas tog emot ett rekordstort antal flyktingar. Utmaningarna är många, men om integrationen lyckas ser många kommuner flyktingarna som lösningen på framtidens behov av arbetskraft.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Många initiativ för nya svenskar

En liten utställning utanför möteslokalen för Sverige tillsammans ger ett smakprov på några av de många initiativ som tagits för att underlätta för nya svenskar som kommit till Sverige. Där finns till exempel Invitationsdepartementet, Yrkesdörren, Kompis Sverige och Svenska med baby. Svenska med baby finns på flera orter i Sverige och är en mötesplats för nykomna och svenska småbarnsföräldrar. Nätverket expanderar och idag finns femton grupper i Stockholm. – Att få mötas för erfarenhets utbyte , skapa nya kontakter och träna sin svenska är viktig när man är ny till Sverige, säger Nashua Mouaid som är samordnare för Svenska med baby i Stockholmsområdet (bilden ovanför).

Läs mer:
Sverige tillsammans
är en nationell samling för att möta de utmaningar som de ovanligt många asylsökande innebär och startade den 12 oktober 2015 på initiativ av statsminister Stefan Löfvén. Länsstyrelserna i respektive län eller region har arrangerat sammanlagt sjutton regionala konferensen från Malmö i Söder till Luleå i norr. Syftet har varit att diskutera utmaningar för nyanländas etablering i Sverige, att informera om de olika aktörernas redskap och roller, samt och att utbyta erfarenheter mellan olika delar av landet.
Fakta om flyktingströmmen till Sverige
Mellan september och fram till november 2015 kom 163 000 flyktingar till Sverige, Totalt är 180 000 asylsökande inskrivna i systemet, varav 35 400 är ensamkommande barn. Den 12 november infördes gränskontroller och antalet anländande asylsökande sjönk drastiskt. Också andra beslut har tagits för att minska flyktingströmmen. Den 4 januari 2016 infördes ID-kontroller och den 25/5 träder nya bestämmelser i kraft som innebär begränsade möjligheter till uppehållstillstånd. 1 mars trädde också den så kallade bosättningslagen i kraft, vilken innebär att alla kommuner är skyldiga att ta emot flyktingar.
h
This is themeComment