Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2017 i Et løft for å heve kompetansen i Så arbetar Sats Elixia för att få tag på den rätta kompetensen
Så arbetar Sats Elixia för att få tag på den rätta kompetensen
tema

Så arbetar Sats Elixia för att få tag på den rätta kompetensen

| Text : Björn Lindahl, foto: Sats/Lars-Einar Petterson, Ilja Hendel

Kompetens är ett rörligt mål, eftersom den kunskap som behövs för att klara av ett jobb hela tiden ändras. Inom friskvårds- och träningsbranschen, är det dessutom en dubbel sanning. Inte bara avlöser den ena trenden den andra. Kompetensen handlar dessutom ofta om just rörelser och hur man får folk att röra sig.

Det är en sorts kunskap som inte är så lätt att dokumentera. Som i de flesta andra branscher finns det grundläggande kunskaper som lärs ut på högskolor, mer branschspecifika och sådant som handlar om den enskilda träningskedjan.

- Vi är alltid på jakt efter tränare som kan inspirera. De ska älska att umgås med folk och ha ett genuint intresse av träning, säger Grethe Stølan, en veteran i träningsbranschen, som startade sitt eget träningscenter i Kristiansund 1983, men som haft ansvaret för träningen på Sats Elixia vid Bislett i Oslo i tolv år.

Foto: Ilja Hendel

Träning är en ung bransch. De första träningscentren i Norden kom på slutet av 50-talet. Då handlade det mest om att lyfta tunga vikter och starka män. 1982 kom aerobicvågen. Antalet träningscenter i Norge ökade till nästan 400.

- Jag har själv hängt med sedan Jane Fonda, men idag är aerobic bara en liten del av verksamheten, säger Randi Christensen, som har det övergripande ansvaret för att skaffa gruppträningsinstruktörer till hela Sats Elixias norska verksamhet.

Svacka på 90-talet

I början av 90-talet hade hela branschen svacka, men fick ny energi när spinning blev populärt.

Det nya under senare år är att intresset för yoga har blivit så stort.

- Jag kallar det för en tsunami, det bara fortsätter och fortsätter att öka. Det har skett en split i träningsbranschen, där det på ena sidan är en extrem fokus på det som kallas High Intensity Training, där det gäller att träna maximalt under 30 - 40 minuter. Build'n burn, som vi kallar det.

- Men det skapar samtidigt ett behov för återhämtning. Man kan säga att hela samhället har valt High Intensity-vägen. Ju fler som gör många saker på samma gång, desto större blir behovet för yoga, säger Randi Christensen.

Sats Elixia är ett resultat av att de två kedjorna Sats och Elixia slogs ihop 2013. De ingår i Health & Fitness Nordic (HFN) som i sin tur ägs till 51 procent av det norska riskkapitalbolaget Altor och till 49 procent av det danska försäkringsbolaget Tryg.

Sats Elixia är nu störst i Norden, med 160 träningscenter, mer än 8 000 anställda (vilket motsvarar 2 000 heltidsanställningar). Kedjan har 418 000 medlemmar och omsätter för 2,6 miljarder norska kronor.

Licensierad utbildning

Randi Christensen uppskattar att Sats Elixia behöver 70 -100 nya instruktörer varje år, som jobbar både med gruppträning och som personliga tränare. Dessutom behövs 100 yogatränare. Sammanlagt blir det 200 personer per år, enbart i Norge.

Utbildningen sker i en blandning av offentlig och privat regi. Norges idrettshøyskole har en egen fitness-linje men det finns också en privat skola, Safe Education. Den var ursprungligen svensk, men ägs nu av samma ägare som äger Sats Elixia.

- I Safe får du en godkänd utbildning. Du får en licens som du kan gå vidare till andra träningsinstitut också, som inte ägs av Sats Elixia.

Parallellt sker det också utbildning av yogalärare i en annan institution, Hiyogas teacher training.

- Jag hjälper till med att plocka ut de som vi tycker passar genom att arrangera rekryteringsträffar. Innan vi arrangerar en sådan går vi ganska brett ut, bland annat genom sociala medier. Många har också tränat hos oss tidigare, säger Randi Christensen.

- Har man blivit utvald av oss, så sponsrar vi all utbildning av tränarna. Några, som vi inte vill anställa, tar kurserna på egen hand. I så fall kostar utbildning 15 980 norska kronor. Vi kan också göra avtal om delsponsring.

Vad blir den nästa trenden?

- Efter sammanslagningen har Sats Elixia 120 olika kurser. Många av kurserna är ganska lika, så det handlar mer om att harmonisera dem och få ned antalet än att lansera nya kurser just nu. 

Själv reser hon på mässor för att se det nyaste.

- Alla som säljer utrustning utvecklar nya grupptimmar. Företag med step-maskiner till exempel. Men vi har upptäckt att vi utvecklar nya sorters gruppträning bäst själva, säger Randi Christensen.

På Sats Bislett har det blivit populärt med Hot yoga.

- Vi har ett rum där det är 38 grader varmt, säger Grethe Stølan.

Hur ser träningen ut om tio år?

- Det blir nog mycket av detsamma. Vi människor tycker om att träna tillsammans och gärna till fasta tider. Men träningen blir nog ännu mer funktionell. Det gäller att träna hela kroppen så effektivt som möjligt på en halvtimma, säger hon.

arkivert under:
Norden på träningstoppen

De nordiska länderna ligger högst upp i Europa i hur stor andel av befolkningen som har ett medlemskap på ett träningscenter. I Norge är det 19,4 procent, i Sverige 16,7 procent och i Danmark 15,0 procent som är medlemmar. Bara Nederländerna är med och konkurrerar på träningstoppen, med 16,4 procent av sin befolkning som medlemmar, enligt Deloittes årliga studie.

”Fitnessindustrin” har växt snabbare än de flesta. I Europa är det nu 55 miljoner människor som är medlemmar av en träningsstudio. Därmed är behovet av grupptränare, personliga tränare och yogainstruktörer stort.

Fortfarande finns det utrymme för att växa. Enligt en rapport om friskvården i Norden som gjorts av Nordiska ministerrådet, är det till exempel bara 32 procent av den vuxna befolkningen i Norge som rör sig så mycket som de borde.

h
This is themeComment