Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2018 i Tema: Nya nordiska perspektiv på arbetsmiljön i 18 anbefalinger skal forbedre danskernes arbejdsmiljø

18 anbefalinger skal forbedre danskernes arbejdsmiljø

Arbejdspladserne skal i højere grad være omdrejningspunkt for arbejdsmiljøindsatsen, anbefaler et ekspertudvalg, nedsat af den danske regering for at vende den negative udvikling i arbejdsmiljøet.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Udvalgets anbefalinger

Dansk arbetsmiljörapport

Ekspertudvalget om udredning af arbejdsmiljøindsatsen offentliggjorde i september 2018 rapporten ”Et nyt og forbedret arbejdsmiljø. Overvejelser og anbefalinger”.

Rapporten rummer 18 anbefalinger til en styrket arbejdsmiljøindsats inden for fire hovedområder:

Fælles mål: Regeringen og arbejdsmarkedets parter skal fastsætte fælles mål for godt arbejdsmiljø med udgangspunkt i de konkrete problemer på arbejdspladserne, så arbejdsgivere, ledere, medarbejdere og andre arbejder i samme retning.

Fokusering af tilsyn og mere vejledning: Arbejdstilsynet skal fokusere mere på de arbejdspladser med størst risiko for arbejdsmiljøproblemer og reagere på problemerne. Samtidig skal Arbejdstilsynets  vejlede mere.

Tydelighed om regler og større bøder: Regler skal være tilgængelige og forståelige, og virksomheder skal have større økonomisk incitament til at forebygge arbejdsmiljøproblemer.

Strategi for forskning: Der skal udarbejdes en strategi  for den forskning og viden, som bliver produceret på arbejdsmiljøområdet.

Fakta om danskernes arbejdsmiljø

Fra 2012 til 2016 har danskerne oplevet store ændringer af deres arbejdsmiljø – flest til det værre:

  • Ca. 17 procent flere lønmodtagere rapporterer, at de i arbejdet er udsat for psykiske belastninger som høje følelsesmæssige krav, tidspres, mobning eller vold, og som samtidig oplever symptomer på stress eller depression.
  • Ca. 15 procent flere lønmodtagere rapporterer, at de i deres arbejde er udsat for fysiske belastninger, og som samtidig oplever smerter og træthed efter arbejdet.
  • Næsten halvdelen af anerkendte erhvervssygdomme i perioden var hudlidelser, kræft og lungesygdomme, der ofte opstår som følge af udsættelse for kemiske stoffer.
  • Antallet af alvorlige arbejdsulykker er reduceret med 18 procent, men er stadig højere end i fx Sverige.

Siden 2011 har det været politisk prioriteret at nedbringe andelen af psykisk og fysisk overbelastede

Kilde: ”Et nyt og forbedret arbejdsmiljø. Overvejelser og anbefalinger”

h
This is themeComment