Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2021 i Tema: Striden om minimilöner i Minimilöner i EU - sista striden för de nordiska facken?

Minimilöner i EU - sista striden för de nordiska facken?

2021 ser ut att bli ett avgörande år för frågan om lagstadgade minimilöner i Europa. Diskussionen har pågått länge och meningarna går isär, men den 28 oktober satte EU-kommissionen ner foten. Då presenterades ett direktivförslag som under året ska behandlas av Rådet och EU-parlamentet.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Ursula von der Leyen

har gjort minimilöner till en viktig fråga efter att hon tog över som EU-kommissionens ordförande. Redan i sitt första tal (bilden ovanför) tog hon upp frågan om minimlöner.

Fakta om minimilöner

Tanken med EU-kommissionens förslag är inte att införa en enhetlig minimilön i alla EU-länder. Förslaget innehåller över huvud taget inget resonemang om lönenivåer.

Däremot talar man om ”tillräcklig” minimilön. Ofta nämns i sådana här sammanhang ändå en nivå på 60 procent av medianlönen (den mittersta lönen i en grupp) i respektive land eller 50 procent av genomsnittslönen.

Med en sådan definition skulle minimilönen höjas i 17 av de 21 medlemsländer som idag har lagstadgad minimilön. Totalt beräknas 25 miljoner löntagare få höjd lön med den definitionen.

Störst skulle höjningen bli i Spanien, Tjeckien och Estland. De fyra länder som har en lagstadgad minimilön över denna schablonnivå är Bulgarien, Frankrike, Portugal och Slovenien.

De sex medlemsländer som uppnår ”tillräcklig” minimilön genom kollektivavtalsmodellen ska enligt kommissionen inte beröras av direktivet.

Tema: De nordiska facken och minimilöner

Detta är den första artikeln i vårt tema om minimilöner. Artiklarna är samlade här:

h
This is themeComment