Minimilöner i EU - sista striden för de nordiska facken?
Side-alternativer
Side-alternativer
har gjort minimilöner till en viktig fråga efter att hon tog över som EU-kommissionens ordförande. Redan i sitt första tal (bilden ovanför) tog hon upp frågan om minimlöner.
Tanken med EU-kommissionens förslag är inte att införa en enhetlig minimilön i alla EU-länder. Förslaget innehåller över huvud taget inget resonemang om lönenivåer.
Däremot talar man om ”tillräcklig” minimilön. Ofta nämns i sådana här sammanhang ändå en nivå på 60 procent av medianlönen (den mittersta lönen i en grupp) i respektive land eller 50 procent av genomsnittslönen.
Med en sådan definition skulle minimilönen höjas i 17 av de 21 medlemsländer som idag har lagstadgad minimilön. Totalt beräknas 25 miljoner löntagare få höjd lön med den definitionen.
Störst skulle höjningen bli i Spanien, Tjeckien och Estland. De fyra länder som har en lagstadgad minimilön över denna schablonnivå är Bulgarien, Frankrike, Portugal och Slovenien.
De sex medlemsländer som uppnår ”tillräcklig” minimilön genom kollektivavtalsmodellen ska enligt kommissionen inte beröras av direktivet.
Detta är den första artikeln i vårt tema om minimilöner. Artiklarna är samlade här: