Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2022 i Tema: Ett socialt hållbart Norden i Ryssar i Finland "inte lurade av rysk propaganda"
Ryssar i Finland "inte lurade av rysk propaganda"
tema

Ryssar i Finland "inte lurade av rysk propaganda"

| Text: Bengt Östling, Foto: Cata Portin

Maria Taina-Parviainen är en av många ryssar som flyttat över gränsen till Villmanstrand. För 21 år sedan flyttade hon från Leningrad-regionen för arbetspraktik i Finland.

Efter trädgårdsarbete och avbytarjobb i jordbruket studerade hon vid universitetet i Villmanstrand. Hon bildade familj, blev diplomingenjör och jobbade som projektchef inom ett maskinteknikföretag i Villmanstrand.

Först nyligen fick hon veta att också hennes pappas släkt har rötter både i Ukraina och Belarus. Hon är chockad över massgravarna i Butja och Mariupol, och varnar för att det blir fler. Hon känner varmt för de angripna och nödställda i Ukraina, men har aldrig varit där.

Hon har inte heller varit hemma i Ryssland på mer än två år, på grund av corona-pandemin. Nu är det omöjligt av andra orsaker. 

Kriget splittrar den ryska befolkningen, också familjerna. Men i Finland finns det inte lika många ryssar som låter sig vilseledas av den ryska propagandan, tror Maria Taina-Parviainen. Hon anser det handlar mycket om vem som ser på rysk tv, och vem som följer finska och internationella tv-nyheter.

- I rysk TV hävdas det att det inte finns några dödsoffer bland civilbefolkningen på grund av de ryska trupperna i Ukraina, eller att det bara har skett på grund av olyckor. Det hävdas att alla mord i Bucha är fake news, säger hon och ägger till att det finns vissa ryssar som verkligen tror att ukrainarna bombar sig själva.

- De flesta ryssarna har inte ens hört att Ryssland bombar de separatist-kontrollerade områdena i Donetsk och Luhansk sedan åtta år. De tror att det är ukrainarna som gör det själva, med en del västlig hjälp.

Hon säger att hon förstår varför ryssar i Ryssland inte protesterar.

- Det finns en reell risk för att bli arresterade, våldtagna, torterade och få livslånga skador i fängelset. Att visa motstånd under sådana förhållanden, till och med i dina egna tankar, är farligt.

- Tyvärr så är det bara ett litet antal ryssar i det demokratiska och liberala Finland som ställer sig offenligt på Ukrainas sida. Jag kan bara hoppas att de försöker övertyga sina vänner och släktingar om vad som egentligen håller på att ske och att de kan hjäpa ukrainarna på något sätt. Det är vår plikt att framföra alternativa synsätt, säger Maria Taina-Parvainen.

- Vi måste göra allt vi kan för att stoppa den här katastrofen som bara blir större för varje dag. Om det inte vi gör det vem ska då göra det? 

Vill tala om Mariupol

Vi möter den ryskfödda Maria Taina-Parviainen utanför rådhuset i Villmanstrand. Hon förstår inte helt varför vi vill tala om ryssar i Finland nu. Men hon vill gärna tala om situationen i Ukraina. Och speciellt om Mariupol.

- Vi har mat och trygga hem med centralvärme, medan bebisar i Mariupol befinner sig i smutsiga, kalla och våta skyddsrum utan viktiga förnödenheter som vatten, samtidigt som bomberna regnar ned över staden.

Mer än 878 000 människor från Matriupol och andra delar av regionen har deporterats till Rysssland, de flesta mot sin vilja, hävdas det i Ukrainska TV-sändningar.

Hjälp behövs

Vi måste hjälpa Mariupol, säger Maria Tania-Parviainen, och alla de som har flytt till Ryssland, Finland och restaen av de nordiska länderna och Europa.

- Var och en av i världen kan hitta sitt eget sätt att stöda de som behöver hjälp. Låt oss inte glömma det vackra Ukraina, där det fortfarande pågår en humanitär kris. De behöver vår hjälp, säger hon.

- Jag har aldrig gett mitt stöd till den sittande presidenten och har aldrig röstat på honom, bara emot. Men jag kunde ha gjort mer. Det är inte lätt att förstå vad det är som sker för en som inte är expert. Enligt min uppfattning så har de politiker som befinner sig högre upp i systemet ett större ansvar för vad som sker nu än vanliga ryssar. Det är politikernas ansvar att förhindra krig och terrorism, eller hur?

Många ryssar har hunnit skapa ett helt nytt liv i Finland och tänker inte så mycket på sin ryska nationalitet. Att vara rysk är inte så stor sak. Det kommer fram nästan bara när det är ishockey, skämtar Maria Taina-Parviainen.

Nu kan nationalismen kännas extra farlig. Hela kriget och fientligheterna bygger på en lögn, säger Maria Taina-Parviainen. Argumenten mot Ukraina kommer från tomma inte. Påståendena om denazifiering och rysk "hjälp" till Ukraina framstår för henne som obegripliga.

- Ryssland har möjligheter att bli världens bästa land. Men då krävs det ledare som bryr sig om landet och inte bara sina egna intressen, säger Maria Taina-Parviainen.

- Jag hoppas att Ryssland en dag får en kvinna på presidentposten. Ryska kvinnor är det bästa Ryssland har. De är intelligenta, omsorgsfulla - och de är inte intresserade av krig, säger Maria Taina-Parviainen.

 

arkivert under:
h
This is themeComment