Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside

Search results

11 treff samsvarer med søkekriteriene dine. Sortèr etter relevans · dato (siste først) · alfabetisk
Stängda gränser ger arbetslöshet i Strömstad och Årjäng tema
| Grenser

Stängda gränser ger arbetslöshet i Strömstad och Årjäng

Bilden av hur Sverige drabbats av pandemin speglas av de utsatta storstäderna och framförallt Stockholm. I gränsområdena har smittan varit låg också i Sverige, men kommunerna längst gränsen drabbas hårt ekonomiskt av stängda gränser.
tema
| Grenser

"Som en Berlinmur mellan Haparanda och Torneå"

När gränsen stängdes mellan Finland och Sverige, försvann på ett ögonblick, det som för hela Tornedalen varit en gemensam marknad för varor, tjänster, arbete och kultur. Besöksnäringen och handeln är hårt drabbade och nu börjar varsel och permitteringar falla ut i arbetslöshet.
Mycket har skett bakom rökridån nyhet
| Grenser

Mycket har skett bakom rökridån

I takt med att järnridån mellan öst och väst monterades ned, har kontakterna mellan Norden och Ryssland ökat. Men bilden av grannen i öst behöver uppdaterats. Det gäller också i den del av Norden som haft det mest vänskapliga förhållandet - den norska kommunen Sydvaranger som gränsar mot Ryssland. Där har nickelverket på andra sidan gränsen fungerat som en rökridå både bildligt och bokstavligt sett.
Slesvig-Holsten - fra tysk-dansk kamp til fredelig grænsependling tema
| Grenser

Slesvig-Holsten - fra tysk-dansk kamp til fredelig grænsependling

Cirka 15.000 medarbejdere pendler til job på den anden side af den dansk-tyske grænse, som i 2020 fylder 100 år. Grænseregionen er dermed i praksis ét fælles arbejdsmarked, men der er vidt forskellig lovgivning og arbejdspladskultur på de to sider af grænsen.
Ett år med stängd gräns Torneå - Haparanda nyhet
| Grenser

Ett år med stängd gräns Torneå - Haparanda

I Sverige talades det om att Finland ”stängde gränsen mot Sverige”. På finsk sida beskrevs det som ”inre gränskontroller enligt Schengenavtalet”. Mer än ett år har gått sedan coronapandemin förändrade vardagen i den mest sammanvuxna regionen i hela Norden – Torneå och Haparanda.
Ryssar i Finland "inte lurade av rysk propaganda" tema
| Grenser

Ryssar i Finland "inte lurade av rysk propaganda"

Maria Taina-Parviainen är en av många ryssar som flyttat över gränsen till Villmanstrand. För 21 år sedan flyttade hon från Leningrad-regionen för arbetspraktik i Finland.
Grusade förhoppningar vid den finsk-ryska gränsen nyhet
| Grenser

Grusade förhoppningar vid den finsk-ryska gränsen

"Parikkala är en kommun som man oftast bara kör förbi", konstaterar kommundirektör Vesa Huuskonen, bara till en liten del på skämt. Parikkala är en åldrande jordbrukskommun i sydöstra Finland, på gränsen mot Ryssland. Planerna på en internationell gränsövergång har skrotats på grund av det förändrade internationella läget.
Gränshandel i kris - tsarens lyxmode lockar varken ryssar eller finländare i Vaalimaa nyhet
| Grenser

Gränshandel i kris - tsarens lyxmode lockar varken ryssar eller finländare i Vaalimaa

Några av butikerna i Zsar Outlet Village har slutförsäljning. De flesta ger 30-70 % rabatt på de välkända märkesvarorna som skulle locka ryska turister att shoppa, direkt vid gränsövergången i Finland.
Hybridarbete ger skatteproblem för gränspendlare nyhet
| Grenser

Hybridarbete ger skatteproblem för gränspendlare

Hybridarbete blev räddningen för många verksamheter under coronapandemin. Men för de som gränspendlar uppstod nya problem när de blev sittande på hemmakontor och riskerar att skatteplikten flyttas till ett annat land än tidigare. Nu har gränshinderrådet tagit sig an problemet.
Tåget till Ryssland slutade gå: Villmanstrand haltar vidare tema
| Grenser

Tåget till Ryssland slutade gå: Villmanstrand haltar vidare

Det gränsfria Norden visade sig vara en illusion under pandemin. Det drabbade Öresundsregionen, den svensk-norska gränshandeln och invånarna i Haparanda och Torneå. Men Finland har också en östgräns där trafiken ströps av smittohänsyn. Nu har kriget i Ukraina gjort situationen ännu värre för Villmanstrand, som har de tätatste kontakterna med Ryssland.
This is themeComment