Fjerne grensehinder mellom landene og øke investeringene for å skape jobber er blant nordiske statsministeres felles visjoner. De vil også bygge videre på Norden som merkevare, sa nordiske statsministere under Nordisk Råds sesjon i Stockholm.
- Vi har snakket mye om hvordan vi kan investere for å få flere jobber, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven.
- Det er en utfordring vi deler med resten av EU, men vi har fundert over hva som er mulig å gjøre innenfor rammen av Norden. Vi ser ikke investeringer som en motsetning til å ha orden i statens finanser, vi ser det som et verktøy for å kommer videre. Hvis vi ikke investerer og satser på fremtiden, vil det ikke være noen finanser å holde rede på, og da blir det heller ikke noen jobber. Så her har vi alle samme oppfatning og samme strategi.
Da de fem nordiske statsministerne Stefan Löfven fra Sverige, Helle Thorning-Schmidt, Danmark, Alexander Stubb, Finland, Sigmundur David Gunnlaugsson, Island, og Erna Solberg fra Norge, møtte pressen, var samstemmigheten i uttalelsene og visjonene for fremtiden fremtredende.
- Norden taler mer og mer med en stemme, konstaterte Finlands Alexander Stubb.
- Det skjer både i det europeiske samarbeidet og i FN. Det er mange som ser til Norden, derfor er det viktig å bruke dette momentum til å bygge videre på Norden som merkevare.
Å fjerne grensehindringer i det nordiske arbeidsmarkedet, er en av grunnpilarene i det nordiske samarbeidet og har stått på agendaen gjennom det 60 år lange samarbeidet på arbeidslivsområdet. Dette var også et av spørsmålene som opptok statsministerne på denne samlingen.
- Vi har drøftet grensehindringene nøye, og Danmark er opptatt av dette. Arbeidet mot grensehindringer er en av satsingene under det kommende danske formannskapet i Nordisk ministerråd, sa Helle Thorning-Schmidt til Arbeidsliv i Norden.
Hun understreket videre betydningen av å få i havn forhandlingene som pågår om en frihandelsavtale mellom EU og USA: The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).
- For å få fart på økonomien er det viktig å få en frihandelsavtale med USA. Det vil bety økt vekst i Europa.
Nordisk Råds 66. sesjon fant sted i Stockholm siste uken i oktober. Arbeid, utdanning og integrering var blant temaene på agendaen. 39 ministere fra de fem landene og fra de selvstyrte områdene Åland og Færøyene deltok i tillegg til delegasjoner fra de nasjonale parlamentene.
Helle Thorning-Schmidt, Danmarks statsminister, tar over formannskapet i Nordisk ministerråd fra årsskiftet. Her med Stefan Löfven, statsminister i Sverige (bildet oven)
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.