Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2014 i Skab rum for kreativitet på arbejdspladsen
Skab rum for kreativitet på arbejdspladsen
Nyhet

Skab rum for kreativitet på arbejdspladsen

| Tekst: Marie Preisler, foto: Ulla Munch

Drop at sende medarbejdere på kursus i kreativitet og prioritér i stedet kreative afbrydelser i arbejdsdagen. Sådan lyder et af mange råd fra Danmarks nye professor i kreativt lederskab, erhvervsmand og milliardær Christian Stadil.

Virksomheder i alle brancher kan og bør blive endnu bedre til at skabe rum for kreativiteten, fastslår Christian Stadil, nyudnævnt adjungeret professor i kreativt lederskab ved Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse ved Copenhagen Business School.

- Kreativitet har tidligere været en luksus for de få men må og skal være en opgave for de mange. Kreativt lederskab skal gøde jorden for den bærende, stærke kreative ide, fastslog han ved sin tiltrædelsesforelæsning på Copenhagen Business School den 3. november 2014.

Christian Stadil på universitetet 2

43-årige Christian Stadil er en af de mest markante og karismatiske yngre erhvervsledere i Danmark, og han er samtidig en af de rigeste. Han er nummer 23 på listen over rige danskere takket være konglomeratet Thornico, som han har skabt sammen med sin far men med Christian Stadil som eneejer. På 15 år har far og søn skabt en milliardformue via opkøb og etablering af over 100 virksomheder inden for især fødevarer, teknologi, shipping, ejendomme, ejendomme og med mode- og sportsbrandet Hummel. Den samlede salgsværdi af Thornico nærmer sig seks milliarder kroner. 

Christian Stadil er samtidig iværksætter, business angel og internationalt kendt for sin innovative ledelsesfilosofi og en markedsførings- og brandingtænkning, der har udløst en stribe priser og udmærkelser. Han bygger sin virksomhed på en grundfilosofi, han kalder Company Karma, der har som mål at skabe værdi ud fra et firedobbelt perspektiv: værdi for virksomheden, medarbejderne, kunderne og de sager, virksomheden tror på. Han er også medforfatter til flere bøger om ledelsesfilosofi, kreativitet og personlig udvikling, senest bogen ”I bad med Picasso” om, hvordan kreative hjerner arbejder, og hvordan det kan omsættes i virksomheder og til økonomi.

Christian Stadil på universitetet

Mange myter om kreativitet

Der er ifølge Christian Stadil mange sejlivede men myter om kreativitet, som det er vigtigt at punktere, når virksomheder vil stimulere kreativiteten: 

- I modsætning til, hvad mange tror, har kreativitet ikke et guddommeligt udspring, og kreativitet er ikke forbeholdt genier. Kreative ideer opstår heller ikke bedst ved ensom grublen på et koldt loftskammer men opstår heller ikke tilfældigt og er ikke forbeholdt bestemte brancher og faggrupper. 

Kreativitet kræver, ifølge den nyudnævnte professor, metodik og hårdt arbejde, og kreativiteten kan og skal understøttes ledelsesmæssigt i alle dele af en virksomhed. Det praktiserer han selv i Thornico - til trods for at koncernen med hans egne ord er noget så ”old school” som et konglomerat, baseret primært på traditionelle forretningsområder som produktion og transport.

- Vi uddeler i Thornico hvert år en pris for årets bedste ide, og prisen tilfaldt senest en medarbejder fra regnskabsafdelingen, der har udviklet en ny, smart måde at holde styr på vores debitorer. Den type kreativitet er mindst lige så vigtig for virksomheden, som at kreativiteten blomstrer i designafdelingen og i forsknings- og udviklingsafdelingen, som traditionelt anses som de kreative.

Lad som om

Han har formuleret en række strategier til at arbejde med kreativitet på virksomhederne. Den måske vigtigste er at beslutte sig for at være kreative og at ”lade som om”, indtil kreativiteten begynder at indfinde sig:

- Vi skal beslutte os for at blive mere kreative. Lad som om, så skal kreativiteten nok begynde at vokse, siger han.

Til gengæld er han ikke tilhænger af metoden og udtrykket ”at tænke ud af boksen”, som ellers ofte associeres med kreativitet. 

- Det er ikke brugbart at tænke for meget ud af boksen, når man arbejder med et produkt eller en organisation. Tænk i stedet kreativt på kanten af det format, der allerede eksisterer. At være kreativ kræver også rammer, lyder hans råd. 

Det stimulerer også kreativiteten at sætte forskellige medarbejdergrupper sammen. Christian Stadil slår til lyd for differentierede medarbejderteams, hvor forskellige fag, køn, religioner, seksuel orientering og aldre er repræsenteret.

- Drop alderstyranniet. Jeg har lige anbefalet ansættelser af en 70-årig med lige så meget energi som en 28-årig. Og jeg finder det dybt uinteressant at tale om kvinder kontra mænd på arbejdsmarkedet. Tal i stedet om kvinder og mænd. 

Husk pausen

Lederen selv spiller også selv en meget vigtig rolle som bærer af en kreativ kultur. Som chef skal man erkende, at man sætter den følelsesmæssige trone i organisationen, pointerer han. Og en vigtig lederopgave er at sikre trygge medarbejdere, påpeger Christian Stadil og henviser til basal hjerneforskning:

- Det er basal neurologi, at vi flygter eller kæmper, når vi bliver bange, så management by fear er så død som disco, siger han.

Han slutter af med at slå fast, at kreativitet ikke kan forceres, og at den fordrer pauser – kreative brud – i arbejdsdagen.

- Virksomheder skal arbejde med at indbygge kreative brud i hverdagen. Glem alt om at sende medarbejdere på kurser i kreativitet men sørg for, at den kan opstå i dagligdagen, som derfor skal rumme gode pauser. Kreativitet opstår, når hjernen tænker langsomt efter at have arbejdet hårdt. Derfor er rygepauser gode – det skal også være legalt at holde pause uden at ryge.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment