Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2017 i Robotisering och Mercedes ger tusen nya arbetsplatser i Finland
Robotisering och Mercedes ger tusen nya arbetsplatser i Finland
Nyhet

Robotisering och Mercedes ger tusen nya arbetsplatser i Finland

| Text: Bengt Östling, foto Valmet Automotive

Helt plötsligt håller Finland på att bli känt som ett bilbyggarland. Man talar redan om ”undret på västkusten”. Valmet Automotive är igång med att rekrytera ett tusen nya bilbyggare, utöver dem som redan jobbar. Allt fler Mercedes-bilmodeller beställs från bilfabriken i Nystad, som växer så det knakar.

Det är Valmet Automotive som rapporterar om nya investeringar i sin bilfabrik i Nystad. Det finns efterfrågan och konkurrenskraft i finländskt industriellt kunnande, deklarerar Jorma Malinen, ordförande för Pro-facket i ett pressmeddelande

Enligt Valmet Automotive föds 1000 nya arbetsplatser när man börjar tillverka en ny modell av Mercedes Benz. Investeringen är på tiotals miljoner euro. Projektet sätter igång med detsamma och produktionen före slutet av år 2018 och ska pågå i flera år. Tillsvidare ges ingen information om mängderna, eller exakt vilken bilmodell det är fråga om, annat än att det är en ”nästa generationens personbil i kompaktklassen”.

Foto: Valmet Automotive

Sedan 2013 har man byggt bilar för Mercedes A-serie, men före det hade bilfabriken drabbats av permitteringar och uppsägningar.

”Kollektivavtal ger stabilitet”

Jorma Malinen från Pro ser en klar signal i investeringsnyheterna; Kollektivavtalen med allmänt bindande verkan är inget hinder för tillväxt i Finland. Tvärtom, de allmänna kollektivavtalen stöder den finländska tillväxten av ekonomi och produktivitet. Man investerar i Finland för att vi har en stabil verksamhetsomgivning, hög utbildningsnivå och en förutsägbar kostnadsutveckling, enligt Jorma Malinen, vars fack samlar bilbyggarna.

Eftertraktade jobb

Redan tidigare har man sökt fler bilbyggare för att tillverka den så kallade GLC-modellen, produktionen inleddes i februari.

Hösten 2017 räknar man med en personalmängd på 3700 personer i bilfabriken samt ett okänt antal underleverantörer.

Arbetsplatserna i bilfabriken sägs vara de mest eftertraktade i Finland. Valmet Automotive genomför som bäst en anställningsturné runtom i Finland. Från Åbo torg rapporterades om köer av intresserade som ringlade till den långtradare som fungerade som tillfälligt anställningskontor.

Foto: Valmet Automotive

Trots alla robotar finns det några uppgifter som människor fortfarande är bäst på, som att klistra fast vindrutan.

Lång tradition av bilbyggande

Helt överraskande är det inte att bilproduktionen kommer igång i stordrift i Nystad. Under 40 år har över en miljon bilar producerats där, räknar den finska tv-kanalen MTV3.

Den första bilproduktionen gällde Saab 96, som startade år 1969, framförallt för den finländska marknaden.

Senare har man byggt bilar också för Porsche, PSA Chrysler, General Motors och Fisker.

Dessutom bygger Valmet Automotive bildelar, tex takkonstruktioner för bland annat Lamborghini, Bentley och BMW.

Valmet Automotive har tillverkning också i Polen och på flera orter i Tyskland.

Elbilar näst?

Bolaget ägs av det statliga investeringsbolaget Suomen Teollisuussijoitus (ung Finlands industriinvestering) och det privatägda finska Pontos Group. I början av året inträdde en ny kinesisk ägare, Contemporary Amperex Technology Limited (CATL). Bolaget ska ha stor expertis på batterilösningar för elbilar som uppges vara nästa stora utvecklingsområde för Valmet Automotive.

Det har påpekats att det är automatiseringen av biltillverkningen som för jobben till Nystad.

Företaget har investerat i automatisering, vilket nu ger resultat. De största bilbyggande robotarna i Finland finns i Nystad.

Foto: Valmet Automotive

Robotar som arbetar med karossen.

Industrikoncentration i sydväst

Det finns också annat än biltillverkning i den sydvästra delen av Finland. I Eurajoki, norr om Nystad, ligger det svenskbyggda Olkiluoto-kärnkraftverket. En tredje kärnkraftsreaktor skulle stå klar år 2009, men blir eventuellt klart 2018. Det franska bolaget Areva är huvudleverantör för reaktorn som ska producera 10 procent av Finlands elektricitet.

I Raumo finns varvsindustri och utanför Åbo ligger Meyer-varvet som tillverkar en tiondedel av världens kryssningsfartyg.  Varvet har sysselsättning fram till år 2022 och skapar också jobb för flera underleverantörer i det marina nätverket i hela Finland.

De norska bolagen Aker och Kvaerner var stora ägare i finsk varvsindustri fram till år 2007, men sålde till Korea. Nu är det ett tyskt företag som skördar framgångarna.

Positiv strukturomvandling kan ge problem

Finlands tidigare statsminister Esko Aho har nu fått i uppdrag att utreda Finlands positiva strukturomvandling i sydvästra Finland.

Det är näringsminister Mika Lintilä ( c) som  har utsett Aho till utredningsperson, med uppgift att utreda den s.k. positiva strukturomvandling som sker inom havsklustret och bilindustrin.

– I Egentliga Finland pågår en positiv utveckling som innebär att särskilt havsklustret och bilindustrin är i behov av mer arbetskraft. Med den utvecklingen har det uppstått behov att utreda åtgärder för att underlätta rekryteringen av arbetskraft och arbetskraftens mobilitet, säger minister Lintilä i ett pressmeddelande.

På vissa orter har det redan uppstått brist på arbetskraft, ett tecken på matchningsproblem på arbetsmarknaden. Den finländska regeringen planerar att använda Ahos utredning också i i samband med andra liknande fall.

Nystad saknar också bostäder för de många nya bilarbetarna. Nu planeras nya bussrutter från de närliggande städerna för att inte personbilstrafiken ska bli alltför omfattande till bilfabriken i Nystad.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment