Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2017

Nyheter 2017

Jobpræmie skal skaffe flere danske langtidsledige i arbejde

En kontant pengepræmie venter danskere, som får job efter lang tid på kontanthjælp. Samtidig er der stort fokus på at hjælpe langtidsledige kontanthjælpsmodtagere til småjob. En ekspert tvivler på, at det økonomiske incitament er tilstrækkeligt.

Jobpræmie skal skaffe flere danske langtidsledige i arbejde - Les mer…

Norge i juridisk knipa om utstationeringsdirektivet

I Norge är det arbetsmarknadens parter som har ansvar för lönebildningen och därför är det de som måste lösa problemet. Det är den norska regeringens budskap till Eftas övervakningsmyndighet ESA.

Norge i juridisk knipa om utstationeringsdirektivet - Les mer…

Palestinsk, kvinna, dyslektisk - och framgångsrik företagare i Island

Palestinsk, kvinna, dyslektisk - och framgångsrik företagare i Island

Fida Abu Libdeh kom till Island från Palestina när hon var 16 år. - Jag förstod inte ens om det vara isländska eller danska som läraren försökte undervisa mig. Först flera år senare fick jag höra att jag hade dyslexi, säger hon.

Palestinsk, kvinna, dyslektisk - och framgångsrik företagare i Island - Les mer…

Camilla Stoltenberg: Norden bør samarbeide for å gi unge bedre psykisk helse

De nordiske landene bør sammen sette ambitiøse mål, for å sikre barn og unge bedre psykisk trivsel. Oppfordringen kommer fra Camilla Stoltenberg, professor og direktør for Folkehelseinstituttet I Oslo.

Camilla Stoltenberg: Norden bør samarbeide for å gi unge bedre psykisk helse - Les mer…

Faldende livstilfredshed blandt Nordens unge

Livstilfredsheden falder blandt Nordens unge, og mindst hver fjerde ung i de nordiske lande har ugentligt flere symptomer på mistrivsel så som hovedpine og ondt i maven. Men der er store forskelle de enkelte nordiske lande imellem.

Faldende livstilfredshed blandt Nordens unge - Les mer…

Kan inflytandekaféer och demokratihjältar få oss att må bättre?

Kan inflytandekaféer och demokratihjältar få oss att må bättre?

Ett av fem barn och ungdomar sliter psykiskt. Och problemen har ökat i alla nordiska länder de senaste åren. Det är bakgrunden för ett nordiskt toppmöte i Oslo om psykisk hälsa.

Kan inflytandekaféer och demokratihjältar få oss att må bättre? - Les mer…

Lex Laval revideras i Sverige - men vad blir effekten?

Nu ska svenska fackliga organisationer åter kunna vidta stridsåtgärder för att få utländska företag att teckna kollektivavtal för sina utstationerade arbetstagare. Det föreslår den svenska regeringen som menar att de begränsningar som infördes med den så kallade lex Laval går för långt. I praktiken lär skillnaden inte bli fullt så dramatisk som det kan låta.

Lex Laval revideras i Sverige - men vad blir effekten? - Les mer…

Bristen på positiva förväntningar ett hinder för ungdom med psykiska problem att få jobb

Bristen på positiva förväntningar ett hinder för ungdom med psykiska problem att få jobb

- Jag blev ursinnig för det sätt jag behandlades på i skolan när jag berättade för lärarna att jag var psykiskt sjuk. Det som skedde var att hela skolsystemet reagerade med att totalt släppa alla krav på mig. Förväntningarna på att jag skulle göra något alls, och i synnerhet att lyckas med något, försvann helt, säger Adrian Lorentsson.

Bristen på positiva förväntningar ett hinder för ungdom med psykiska problem att få jobb - Les mer…

NIVA Education satsar på kurser på nätet

NIVA Education har börjat erbjuda online-kurser i olika ämnen som har med arbetsmiljö och säkerhet. - Det bästa med kursen är att jag kan gå tillbaka och lyssna på ett föredrag om och om igen. Det är alltid något nytt man lägger märke till, säger Ásta Snorradóttir, som är föreläsare i yrkesinriktad rehabilitering på Islands universitet.

NIVA Education satsar på kurser på nätet - Les mer…

Blir vi bättre nordister om vi talar emoji?

Den 23 mars var det Nordens dag. Blir det nordiska samarbetet bättre om vi talar i bilder? Hur skulle egentligen en nordisk emoji se ut? Än så länge är det här ett av de få alternativen att gratulera en nordbo: ❤️🇩🇰🇫🇮🇮🇸🇳🇴🇸🇪❤️

Blir vi bättre nordister om vi talar emoji? - Les mer…

Internationell kampanj för att klämma åt hänsynslösa bemanningsföretag

Internationell kampanj för att klämma åt hänsynslösa bemanningsföretag

Två nya internationella avtal som försöker lyfta villkoren för arbetarna i bygg- respektive textilindustrin, samt oljearbetarnas mer traditionella, men ändå svåra fackliga kamp. Det var ämnen som debatterades under ett Fafo-seminarium om globalisering, otrygga anställningsförhållanden och tillit i Oslo.

Internationell kampanj för att klämma åt hänsynslösa bemanningsföretag - Les mer…

Detaljstyrning hotar de nordiska arbetsmarknadsmodellerna

Det behövs ett institutionaliserat idéutbyte mellan de nordiska länderna på arbetsmarknadsområdet, anser Oxford Research som jämfört arbetsmarknadspolitiken i de nordiska länderna. De uppmanar också politikerna att undvika detaljstyrning och visa tillit till de som arbetar inom området.

Detaljstyrning hotar de nordiska arbetsmarknadsmodellerna - Les mer…

Robotisering och Mercedes ger tusen nya arbetsplatser i Finland

Robotisering och Mercedes ger tusen nya arbetsplatser i Finland

Helt plötsligt håller Finland på att bli känt som ett bilbyggarland. Man talar redan om ”undret på västkusten”. Valmet Automotive är igång med att rekrytera ett tusen nya bilbyggare, utöver dem som redan jobbar. Allt fler Mercedes-bilmodeller beställs från bilfabriken i Nystad, som växer så det knakar.

Robotisering och Mercedes ger tusen nya arbetsplatser i Finland - Les mer…

Norden och Baltikum eniga om digital utveckling

Norden och Baltikum eniga om digital utveckling

Det var stora tal på konferensen Digital North i Oslo, där digitaliseringsministrarna från Norden och Baltikum skrev under ett omfattande samarbetsavtal den 25 april. Digitaliseringen kan skapa 500 000 nya jobb i Europa och de nya 5G-näten som börjar byggas ut redan i år i Norden är 100 000 gånger snabbare än det första mobilnätet för 20 år sedan.

Norden och Baltikum eniga om digital utveckling - Les mer…

Årslång facklig konflikt i svenska hamnar kan ge lagändring

En årslång konflikt i Göteborgs hamn har fått den svenska regeringen att överväga ändringar i reglerna om fackliga stridsåtgärder. En orsak till att den blivit så långdragen är en till synes olöslig revirkamp mellan två fackförbund som båda organiserar hamnarbetare.

Årslång facklig konflikt i svenska hamnar kan ge lagändring - Les mer…

Ska inhyrd arbetskraft kvoteras?

Ska inhyrd arbetskraft kvoteras?

Den borgerliga norska regeringen vill införa en kvot på 10-15 procent som den högsta andelen av arbetskraften som kan vara inhyrd på en arbetsplats. Oppositionen vill gå ännu längre.

Ska inhyrd arbetskraft kvoteras? - Les mer…

EU-domstolen: Huvudduk kan förbjudas - i vissa fall

Det kan vara tillåtet för arbetsgivare att förbjuda anställda att bära speciella kläder som visar en politisk, filosofisk eller religiös inställning. Det har EU-domstolen slagit fast. Men reglerna får inte var indirekt diskriminerande.

EU-domstolen: Huvudduk kan förbjudas - i vissa fall - Les mer…

Enighet om vad som är minimilön för byggarbetare i Sverige

Efter snart tio års trätande har Svenska Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads) och dess motpart Sveriges Byggindustrier (BI) kommit överens om vad som ska ingå i ”minimilönen” för byggnadsarbetare som utstationeras till Sverige. Parternas tanke är att samma villkor också ska användas när svenska myndigheter upphandlar byggentreprenader.

Enighet om vad som är minimilön för byggarbetare i Sverige - Les mer…

Erna Solberg på väg mot fyra nya år som norsk statsminister

Erna Solberg på väg mot fyra nya år som norsk statsminister

Erna Solberg fortsätter som statsminister i Norge, men med ett svagare stöd i Stortinget. Arbeiderpartiet blev valets förlorare. Det parti som gick fram mest var Senterpartiet, som lyftes fram av ett uppror på landsbygden mot att kommunernas självständighet hotas.

Erna Solberg på väg mot fyra nya år som norsk statsminister - Les mer…

TBU 50 år: Lønnsdannelsen – et særtrekk ved den norske modellen

TBU 50 år: Lønnsdannelsen – et særtrekk ved den norske modellen

Felles forståelse om hvordan virkeligheten ser ut, før partene starter forhandlinger om lønn, er grunnlaget for den norske varianten av den nordiske modellen. Det har ført til få konflikter og små lønnsforskjeller.

TBU 50 år: Lønnsdannelsen – et særtrekk ved den norske modellen - Les mer…

Norsk statsbudget med vissa åtstramningar

Den norska regeringen har presenterat sin första statsbudget sedan den förlorade majoriteten i Stortinget vid valet den 11 september. Finansminister Siv Jensen avblåser krisen som drabbade Norge när oljepriset föll 2014 och stramar åt villkoren för arbetslöshetsersättning.

Norsk statsbudget med vissa åtstramningar - Les mer…

Dansk strategi for deleøkonomi er kun første skridt

Dansk strategi for deleøkonomi er kun første skridt

Regeringens længe ventede strategi for deleøkonomi tager et første lille skridt mod regulering af deleøkonomien i Danmark, men der er brug for mere, lyder reaktionen fra arbejdsmarkedets parter.

Dansk strategi for deleøkonomi er kun første skridt - Les mer…

Akut brist på arbetskraft i Island

Akut brist på arbetskraft i Island

Island upplever en enorm tillväxt. Tusentals utlänningar kommer till Island för att hjälpa islänningarna på arbetsmarknaden. Turismen står för den största tillväxten men byggnadsbranschen har också vuxit enormt. Engelska används i allt större utsträckning inom båda näringarna. Många islänningar oroar sig för isländskans ställning i det multikulturella samhället.

Akut brist på arbetskraft i Island - Les mer…

EU-domstolen avgör lönetvist i finska SOS-barnbyar

Hur mycket kan en frivillig organisation kräva att deras anställda ska ställa upp? 24 timmar om dygnet? I en ny dom slår EU-domstolen fast att det inte finns några skäl till att barnbyföräldrarnas arbete ska undantas från EU:s arbetstidsdirektiv.

EU-domstolen avgör lönetvist i finska SOS-barnbyar - Les mer…

Trepartsaftale i Danmark afsætter milliarder til efteruddannelse

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har aftalt at bruge næsten 2,5 milliarder kroner på at få efteruddannet flere lønmodtagere. Der er bred politisk opbakning til aftalen, men en arbejdsmarkedsekspert tvivler på, om den er vidtgående nok.

Trepartsaftale i Danmark afsætter milliarder til efteruddannelse - Les mer…

Nordiska rådet i Helsingfors: Löften om fördjupat samarbete på arbetsmarknaden

Nordiska rådet i Helsingfors: Löften om fördjupat samarbete på arbetsmarknaden

När Nordiska rådet samlades till sin 69:e session skedde det i en jubileumsinramning tack vare firandet av Finlands hundra år som självständig demokrati. Arbetslivsfrågorna löpte som en råd tråd genom sessionen.

Nordiska rådet i Helsingfors: Löften om fördjupat samarbete på arbetsmarknaden - Les mer…

Katrín Jakobsdóttir tros bli isländsk statsminister

Katrín Jakobsdóttir tros bli isländsk statsminister

Gröna vänstern vann parlamentsvalet på Island i slutet av oktober. Dess partiledare Katrín Jakobsdóttir kommer högst sannolikt att bli statsminister för en koalitionsregering. Katrín blir i så fall Islands andra kvinnliga statsminister. Tidigare har Jóhanna Sigurðardóttir haft den positionen.

Katrín Jakobsdóttir tros bli isländsk statsminister - Les mer…

De sociala nätverken är avgörande för att få jobb för nyanlända

70 procent av de nyanlända i Sverige har fått jobb genom sociala nätverk, jämfört med 16 procent genom arbetsförmedlingen. Men fortfarande är sysselsättningsgapet mellan infödda och utlandsfödda stort. Särskilt svårt är det för de som saknar gymnasieutbildning och för kvinnor.

De sociala nätverken är avgörande för att få jobb för nyanlända - Les mer…

Sverige: ny jobbform för flyktingar och långtidsarbetslösa

En principöverenskommelse som ska underlätta för flyktingar och långtidsarbetslösa att få jobb i Sverige har slutits mellan den privata arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och svenska LO.

Sverige: ny jobbform för flyktingar och långtidsarbetslösa - Les mer…

Arbeidsliv i Norden – også på Facebook

Nå kan du få direkte tilgang til nyheter på Facebook om arbeidslivet i Norden som du ellers ikke ser samlet i en strøm. Her finnes diskusjoner om arbeidsliv og politikk, om strømninger som preger utviklingen og nasjonale og internasjonale krefter som påvirker arbeidslivet.

Arbeidsliv i Norden – også på Facebook - Les mer…

Metoo - også på ministermøtet i Oslo

Metoo - også på ministermøtet i Oslo

- Dette er en kjempestor sak, sier en engasjert arbeidsmarkedsminister Ylva Johansson. På ministermøtet i Oslo der arbeidsmiljø var tema til diskusjon, forteller hun om omfanget av #metoo i Sverige. I 2018 leder hun nordisk ministerråd. Da står integrering, fremtidens arbeidsliv og arbeidet mot arbeidslivkriminalitet i fokus.

Metoo - også på ministermøtet i Oslo - Les mer…

Medbestämmande ger den bästa omställningsförmågan visar norsk barometer

Medbestämmande ger den bästa omställningsförmågan visar norsk barometer

Omställningar och omorganiseringar genomförs med minst konflikter om de anställda både deltar och har inflytande över processen. Men utvecklingen går istället mot allt mer auktoritära ledningsmodeller där standardisering och kontroll är viktigast. Det visar årets barometer över medbestämmandet i Norge.

Medbestämmande ger den bästa omställningsförmågan visar norsk barometer - Les mer…

Danskerne skal lære at lede robotter

Danskerne skal lære at lede robotter

Fremtidens kollega kan meget vel være en robot, og det vil betyde store omvæltninger på arbejdsmarkedet, viser ny rapport, som Disruptionrådet drøftede ved sit fjerde møde.

Danskerne skal lære at lede robotter - Les mer…

Trepartikoalition på Island:  Arbetsminister med svåra uppgifter

Trepartikoalition på Island: Arbetsminister med svåra uppgifter

Svåra arbetsuppgifter väntar den nye social- och jämställdhetsministern Ásmundur Einar Daðason, som även ansvarar för arbetsmarknadsfrågor. Hans största uppgift blir att säkra fred och samförstånd på den isländska arbetsmarknaden.

Trepartikoalition på Island: Arbetsminister med svåra uppgifter - Les mer…

Från opera till Slush - så ändrar #metoo Norden

Från opera till Slush - så ändrar #metoo Norden

Den globala kampanjen #metoo, som uppmärksammat sexuella trakasserier och vill bryta tystnadens kultur kring trakasserier har varit synlig i Norden. I Sverige har många branscher, från skådespelare och journalister till jurister och fackligt aktiva skrivit på upprop. Vi tar en närmare titt på läget i Danmark och Finland.

Från opera till Slush - så ändrar #metoo Norden - Les mer…

Ungdomsarbetslösheten i EU: vissa jobb värre än att vara arbetslös

Ungdomsarbetslösheten i EU: vissa jobb värre än att vara arbetslös

Nio år efter den ekonomiska krisens början i Europa kämpar flera EU-länder med uppgiften att lyfta miljontals ungdomar ur arbetslöshet och sysslolöshet. Den ungdomsgaranti som EU lovade skulle få de unga på fötter igen har än så länge inte gjort några mirakel.

Ungdomsarbetslösheten i EU: vissa jobb värre än att vara arbetslös - Les mer…

EU-mötet i Göteborg: "Vi för vidare den nordiska modellen till Europa"

EU-mötet i Göteborg: "Vi för vidare den nordiska modellen till Europa"

Innan EU:s toppmöte om den sociala pelaren inleddes i Göteborg samlades fackförbunden och de frivilliga organisationerna till ett förmöte där stämningen var mycket god.

EU-mötet i Göteborg: "Vi för vidare den nordiska modellen till Europa" - Les mer…

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment