Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2017 i Trepartikoalition på Island: Arbetsminister med svåra uppgifter
Trepartikoalition på Island:  Arbetsminister med svåra uppgifter
Nyhet

Trepartikoalition på Island: Arbetsminister med svåra uppgifter

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir

Svåra arbetsuppgifter väntar den nye social- och jämställdhetsministern Ásmundur Einar Daðason, som även ansvarar för arbetsmarknadsfrågor. Hans största uppgift blir att säkra fred och samförstånd på den isländska arbetsmarknaden.

Förhandlingar pågår redan nu med tjänstemannaförbundet BHM. Kollektivavtalen på den offentliga och den privata marknaden går ut 2018-2019. 

Löneförhandlingarna de närmaste 1,5 åren blir enormt viktiga för att trygga Islands ekonomiska stabilitet anser professor Grétar Þór Eyþórsson vid Akureyri universitet. Löneförhandlingar med arbetstagarorganisationerna måste äga rum. 

Största problemet just nu

Förhandlingar har redan pågått mellan tjänstemannaförbundet BHM och arbetsgivarens representanter. Förändringar har nyligen ägt rum inom tjänstemännens pensionssystem. Grétar poängterar att förändringar i pensionssystemet måste kompenseras genom högre löner.

- Det är kanske det största problemet just nu, säger Grétar.

- Löneförhöjningar behövs också för att göra tjänstemännens löner lika höga som de löner som betalas på den privata marknaden, säger Grétar.

- Det kan bli svårt att hitta en balans där, anser han.

Regeringen har planer

Regeringen förväntas, genom sin inverkan på arbetsmarknaden, göra sitt för att samförstånd ska nås. Exakt vad det kan vara vet Grétar Þór Eyþórsson inte, men han tror att regeringen redan har sina planer.

Foto: AlltingetGrétar poängterar att den nye socialministern Ásmundur Einar Daðason redan har förklarat att han vill göra slut på fattigdomen på Island. Han vill också att de äldre ska få ett större fribelopp utan att deras pensioner sjunker. Men det är välfärdsfrågor som ingenting har att göra med löneförhandlingarna.

Måste hålla sina löften

Þórunn Sveinbjarnardóttir leder tjänstemannaförbundet BHM. Hon understryker att BHM redan haft konstruktiva diskussioner med den tidigare finansministern Benedikt Jóhannesson. Efter nyvalet har lägets förändrats, förhandlingarna har redan försenats med två månader. Þórunn säger att det inte är bra att byta ut ministrar alltför frekvent när löneförhandlingar pågår på arbetsmarknaden.

- Det var bra att regeringspartierna organiserade ett möte med arbetsmarknadsparterna innan de slutförde regeringsförhandlingarna men vi vet fortfarande inte vad resultatet blir av det mötet, säger Þórunn Sveinbjarnardóttir.

- Nu måste regeringen hålla sina löften om bättre tillvägagångssätt på arbetsmarknaden, säger hon.

Erfarenhet på ministerposter

Islands nya regering är en koalition med Vänsterpartiet-De gröna (VG), högerpartiet Sjálfstæðisflokkurinn och centerpartiet Framsóknarflokkurinn under ledning av VG-ledaren Katrín Jakobsdóttir.

Professor Grétar Þór Eyþórsson påpekar att Katrín är en erfaren politiker. Han förväntar sig att hon som vänsterpolitiker kommer att ha en bra kontakt med fackföreningarna. Övriga partiledare har också lång erfarenhet som alltingsledamöter och ministrar. Den nye ministern Ásmundur Einar Daðason har erfarenhet som riksdagsledamot, trots att han inte tidigare varit minister.

Regering med elva ministrar

Katrín Jakobsdóttir, i mitten, leder en trepartiregering tillsammans med Bjarni Benediktsson, till vänster om henne och Sigurður Ingi Jóhannsson, till höger om henne. Ásmundur Einar Daðason står längst bak till vänster (bilden ovan).

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment