Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2018 i Isländska företag vill införa likalönsstandarden i förtid
Isländska företag vill införa likalönsstandarden i förtid
Nyhet

Isländska företag vill införa likalönsstandarden i förtid

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir, foto: Friðrik Friðriksson

Efter att Island vid årsskiftet införde en ny lag om att det ska vara jämställda löner, jobbas det intensivt med att uppfylla kraven. Flera företag väljer att införa likalönsstandarden innan tidsfristen. Men arbetsmängden är större än förväntat och de som är först ute startar med blanka ark.

Hotellkedjan Centerhotels införde likalönsstandarden redan ifjol. Det är 18 företag har redan blivit certifierade. Personalchefen Eir Arnbjargardóttir säger att likalönsstandarden ger hotellbolagets 260 medarbetare klara besked om vad som gäller i jämställdhets- och lönefrågor.

- Införandet kräver en enorm uppföljning, utvärderingar och mycket arbete för att vi ska få behålla certifieringen. Själva införandet var mer krävande än vi var medvetna om, förklarar hon.

När Centerhotels jobbade med införandet av standarden fanns det inga konsulter som själva hade erfarenhet av likalönsstandarden, så införandet krävde en stor arbetsinsats från företagen. Allt fler företag har nu mer erfarenhet och det finns konsulter som börjat erbjuda sina tjänster.

Fraktrederiet Eimskip är ett av Islands största företag med en personal på drygt 1700 personer.  Specialisten Falasteen Abu Libdeh berättar att Eimskip redan i fjol började förbereda införandet av likalönsstandarden. Hon säger att Eimskip har som mål att bli ett av de första företagen som inför likalönsstandarden på Island. Men mycket arbete krävs innan det målet är uppnått.

Foto: Friðrik Friðriksson

- Vi bestämde oss för att gå igenom allt från början, kartlägga och koordinera hela företaget samt personalen, samla information om lönefrågor och så vidare. Just nu håller vi på med att samla in information om all utbildning som finns inom företaget, förklarar Falasteen Abu Libdeh.

Ska bygga på erfarenheten från Island

Knappt 2000 personer jobbar för Eimskip i 20 länder. Ungefär hälften av personalen finns sig på Island. Företagets framtidsvision är att lönerna ska vara jämställda även för de som arbetar i andra länder.

- Men vi ska slutföra införandet av likalönsstandarden på Island först, innan vi börjar kartlägga och planera införandet av standarden på övriga håll. När vi har infört standarden på Island har vi erfarenheten härifrån att bygga på, säger hon.

De största företagen först

Betalningsföretaget Valitor har också verksamhet i andra länder. Ungefär 220 personer jobbar på Island och 125 personer i Danmark och Storbritannien. Likalönsstandarden införs etappvis, med de största företagen först.

Eftersom Valitors isländska personalstyrkan bara är 220 personer, behöver företaget inte införa likalönsstandarden förrän nästa år enligt lagen. Men företaget väljer att göra det redan i år.

Foto: Friðrik Friðriksson

Randver Fleckenstein leder införandet av likalönsstandarden för Valitor tillsammans med företagets personalchef. Han säger att Valitor förberett sig på att införa standarden en god stund, men har väntat på det slutgiltiga beskedet från företagets vd.

- Vi har bara precis börjat, men vi tror att vi klarar av att slutföra processen inom den tidsram som finns. Vi tycker att uppgiften är spännande och att företaget har nytta av likalönsstandarden. Vi är nöjda och ser fram emot uppgiften, säger Randver.

Misstänksamheten försvinner

Han poängterar att likalönsstandarden också fungerar som verktyg för att informera företagets medarbetare, svara på deras frågor och att eventuella tvivel eller misstänksamhet i lönefrågor därmed kan försvinna.

Likalönsstandarden gäller endast för företag och personal på Island. Valitor har också personal i Danmark och Storbritannien. Meningen är att företaget ska införa likalönsstandarden också där, men det är fortfarande oklart när det arbetet kan börja. På samma sätt som på Eimskip vill man först skaffa sig erfarenheter på Island.

- Vi tar itu med Valitor utomlands när vi är klara med Island, säger Randver Fleckenstein.

Likalönsstandarden leder också till att nya företag startas.

Erbjuds rådgivning

Gyða Björg Sigurðardóttir har jobbat med företag som ska införa likalönsstandarden sedan 2013. Nu har hon grundat sitt eget konsultföretag för att hjälpa till vid införandet av likalönsstandarden.

Hon leder en grupp som ska organisera besök till företag som har infört likalönsstandarden. Dessutom kommer hon att organisera konferenser och möten där företagsrepresentanter kan ta del av andra ledares erfarenhet, ställa frågor och diskutera likalönsstandarden. 

Eimskip ångar på

Falasteen Abu Libdeh säger att Eimskip har som mål att bli ett av de första företagen som inför likalönsstandarden på Island (bilden ovanför).

Fakta om likalönsstandard

Enligt den isländska lagen som infördes vid årsskiftet måste alla företag med mer än 250 anställda införa likalönsstandarden före 2019.

Island har ca 80 företag med så många anställda.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment