Nyheter 2018
Norska arbetsgivare: de som arbetstränats hamnar längre ned i bunken
Arbetslöshet i unga år har en stigmatiserande effekt som kan vara länge. Det finns det omfattande forskning som visar. Men är det alltid bättre att jobba, oavsett kvaliteten på jobbet? Kan det rentav vara bättre att avstå? Kan en arbetsmarknadskurs förvärra möjligheten att anställas?
Elever på danske erhvervsskoler behøver større udsyn
19-årige Marcus Brask Nielsen har været fire uger i praktik i London under sin erhvervsuddannelse, og det gav selvtillid og mod på at arbejde i udlandet. Mange andre elever på erhvervsskolerne bliver hjemme, og det bekymrer skoler og arbejdsmarkedets parter.
Blågrön norsk regering satsar på arbetslivet
Den norska regeringen utvidgas med ytterligare ett parti, Venstre. Statsminister Erna Solberg passade också på att flytta på flera ministrar. Fem av sex huvudpunkter i det politiska program partierna i den blågröna regeringen blivit eniga om handlar om arbetslivet.
Norsk rekruttering til tekniske studier modell for nordiske universitet
En vesentlig andel jenter mangler kunnskap om realfag og tekniske studier. NTNU i Trondheim har derfor flere samlinger for å rekruttere jenter. Resten av Norden kommer etter, heter det fra "jente-agentene."
Parterna i Sverige varnar mot EU-direktiv om anställningsvillkor
Är EU på väg att ta över medlemsländernas rätt att självständigt reglera arbets- och anställningsvillkor? Ja, så kan det bli om kommissionens förslag till direktiv ”om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen” antas, varnar både fack och arbetsgivare i Sverige.
Norden - gränslöst och avgränsat på samma gång
Grönländska kommuner som är lika stora som hela Frankrike. Fem länder vars samlade ekonomi skulle vara den tolfte största i världen. Städer där 62 procent av arbetskraften är anställd inom kunskapsintensiva verksamheter. Norden handlar om allt detta.
Norske eksperter: Behov for sterkere vern av varslere i arbeidslivet
Det regjeringsoppnevnte utvalget som har vurdert behovet for bedre lover og regler for varsling, ønsker å styrke vernet av varslere med et eget ombud som kan gi råd og bistand i varslingssaker, og en egen tvistenemd for å gjøre det enklere å varsle. Både ombud og nemnd er foreslått hjemlet i en varslingslov.
Isländska företag vill införa likalönsstandarden i förtid
Efter att Island vid årsskiftet införde en ny lag om att det ska vara jämställda löner, jobbas det intensivt med att uppfylla kraven. Flera företag väljer att införa likalönsstandarden innan tidsfristen. Men arbetsmängden är större än förväntat och de som är först ute startar med blanka ark.
EU:s nya arbetsmyndighet börjar ta form - nordiska politiker på vakt
Europeiska kommissionen går i snabb takt vidare i sina ansträngningar att förverkliga den europeiska sociala pelaren. I mars lade den fram vad den kallar ett ”paket för social rättvisa”, där den bland annat föreslår att EU ska inrätta en europeisk arbetsmyndighet som ska se till att EU:s regler om exempelvis utstationering och samordning av socialförsäkringarna efterlevs.
Kritik i Finland: Arbetslösa bestraffas för inaktivitet – oavsett situation
Den finländska aktiveringsmodellen för arbetslösa var tänkt att just aktivera arbetslösa, men resultaten låter vänta på sig. – Alla arbetslösa kritiserar modellen, säger de arbetslösa AIN talat med.
Norden styrker samarbeidet mot kriminalitet i arbeidslivet – vil ha EU med på laget
Det kalles «ordning och reda», grå økonomi, sosial dumping, kriminalitet i arbeidslivet, men tross ulike navn, problemene er felles og angår hele Norden og Europa. Det dreier seg om kriminelle nettverk, rå utnyttelse av arbeidskraft, virksomhet på kanten av loven og konkurranse på ulike vilkår. Forhold som avfødte en enstemmig resolusjon på ministermøtet i Stockholm 13. april.
Svenska fackliga organisationer vill begränsa stridsrätten
Arbetsgivare som är bundna av kollektivavtal ska kunna lita på att fredsplikt gäller. Det menar Svenskt Näringsliv och de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco.
OECD maner til handling: velferd for alle er mål på suksess
Forskjellene øker. Vi har nok data som forteller oss det, nå er det tid for handling, sier OECDs Gabriela Ramos. I rapporten «Opportunities for all» utfordrer OECD medlemslandene til å ta et krafttak for bedre fordeling. «Vekst er bra, men velferd for alle er målet på suksess». ETUCs Luca Visentini vil se bedre fordeling gjennom kollektive forhandlinger før han jubler.
OECD: Krisen är över men kollektiva förhandlingar behövs för att öka lönerna
För första gången är det fler sysselsatta inom OECD än vad det var innan den stora finanskrisen, som inleddes 2008. Men den ökade sysselsättningen har inte lett till högre löner. OECD lyfter fram kollektiva löneförhandlingar som ett av de viktigaste verktygen för att öka levnadsstandarden.
Villkoren för vägtransporter splittrar Europa i öst och väst
Lastbilsförarna offrades för att få en enighet inom EU när ändringarna i utstationeringsdirektivet klubbades igenom i början av sommaren.
OECD: Island tjänar mer på turismen än fisket
Turismen på Island har blivit Islands största näring och viktigaste inkomstkälla med 8,4 procent av BNP, enligt rapporten OECD Tourism Trends and Policies 2018. Bara i Spanien, Portugal och Mexiko står turismen för en större andel av BNP än på Island. 14 procent av arbetskraften på Island jobbar inom turismen.
Kvinne på topp i Norden
Paula Lehtomäki fra Finland blir ny generalsekretær i Nordisk ministerråd. Hun ble utnevnt 5. september av De nordiske samarbeidsministrene under Sveriges og Margot Wallströms ledelse. Lehtomäki tiltrer jobben i mars 2019.
Uropatrulje tipser myndighetene om arbeidslivskriminalitet
Både i Norge og Sverige er virksomheter utenfor det offentlige kontrollapparatet etablert for å samle tips om useriøse aktører i byggebransjen. Arbeidsliv i Norden ble med Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje i Trondheim på et vanlig oppdrag. Denne dagen ble han ikke truet på livet.
Nytt svenskt råd ska försvara kollektivavtalen mot EU
Europeiska kommissionens många lagstiftningsinitiativ på sistone har fått parterna på den privata sektorn i Sverige att gå samman för att ta tillvara gemensamma intressen på EU-nivå.
Hur ska de anställda i den nya ekonomin få en anständig arbetsmiljö?
Hur ska det svenska Arbetsmiljöverket kunna bedriva tillsyn och främja tillfredsställande arbetsmiljöer för egenanställda, folk som jobbar via digitala plattformar eller i andra nya former för att organisera arbete?
Hur ska fler jobb skapas genom att startup-företag får bättre villkor i Norden?
- I den politiska debatten i de nordiska länderna har det inte använts särskilt mycket tid på att förstå hur nya jobb faktiskt skapas. Det är väldigt många andra frågor man använt tid på. Men jobbskapandet är helt avgörande för hur våra nordiska välfärdsmodeller utvecklas, säger Idar Kreutzer, som har utrett hur nystartade nordiska företag ska säkras riskkapital.
Het debatt i Nordiska rådet om anställdas villkor i sjö- och luftfarten
Nordiska rådet uppmanar regeringarna att arbeta aktivt mot social dumpning inom sjöfarten. Men rådet vill inte ta något initiativ till att den nordiska luftfartspolitiken samordnas inom EU. Det blev resultatet efter en het debatt i arbetsmarknadsutskottet under sessionen i Oslo.
Dags för ny PIAAC-undersökning - för att mäta vad vuxna förmår
Kunskapsgapet mellan hög- och lågutbildade ökar under ett arbetsliv. Ett sätt att komma till rätta med det växande gapet är mer kunskap om var styrkor och svagheter finns i det livslånga lärandet. Därför sjösätts nu den andra omgången av OECD:s PIAAC som undersöker läs-, räkne- och problemlösningsförmågor hos vuxna.
Side-alternativer