Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2020 i Inte bara negativa effekter av coronakrisen för arbetslivet
Inte bara negativa effekter av coronakrisen för arbetslivet
Nyhet

Inte bara negativa effekter av coronakrisen för arbetslivet

| Text och foto: Björn Lindahl

Bättre jämställdhet, mindre stress och fler som tycker att de har ett meningsfullt jobb med positiva utmaningar. Det visar något överraskande den norska arbetslivsbarometern för 2020.

På den övergripande frågan om norska arbetstagare är tillfredsställda med livet är det däremot en negativ utveckling.  Istället för att svara att man är mycket tillfredsställd med livet, är det nu fler som rapporterar att de är måttligt tillfredsstllda. De som har den svagaste anknytningen till arbetslivet har fått ett större fall i tillfressställdhet än de som är tryggast i arbetslivet. Utslaget är ovanligt stort och hänger ihop med coronakrisen, enligt forskarna som står bakom barometern.

Det är tolfte året på rad som Arbeidsforskningsinstituttet, AFI, genomför undersökningen på uppdrag av fackförbundet YS. 2 900 personer har svarat på frågorna. I årets undersökning har ett antal frågor lagts till som handlar om corona. På de frågorna var det många som såg dystert på framtiden. Det gällde framförallt de med lägst utbildning och lön.  Arbeidsliv i Norden har skrivit om den delen av undersökningen här: Snabb norsk analys av hur coronapandemin påverkar arbetstagarna.

Men coronakrisen påverkar också svaren på flera av de fasta frågorna, som ställs år efter år.

Ingen hög ångestnivå

Frågan om “hur nöjd är du med livet nuförtiden?” är den mest övergripande.

- Bristen på ändringar i den nedersta delen av skalan är intressant. Det verkar inte som om arbetstagarna har gått in i ett tillstånd av depression eller hög ångestnivå. Men det är tydligt att det har skett en stämningsändring, skriver de tre forskarna Mari Holm Ingelsrud, Dag Ellingsen och Arild Steen.

Det här är några av ändringarna som forskarna tror hänger ihop med corona:

  • Uppslutningen om fackföreningar har ökat. Det visar sig speciellt i de branscher som har haft flest permitteringar på grund av coronasmittan. Medan de som är anställda i skolor och på barndaghem ger 8,3 i snitt på en skala från 1-10, hur viktiga fackföreningarna är, ger de inom IT-branschen i genomsnitt 7,10. För alla arbetstagare är talet 7,70. Året innan var talet 7,59.
  • Oron för att förlora jobbet har ökat. De som är minst oroliga är naturligt nog de anställda inom vård och omsorg. Där placerar sig de anställda på 7,8 på skalan för hur trygga de är, med 10 som det högsta värdet. Minst trygga är de som arbetar inom restaurang och turism. De placerar sig på 3,6 på samma skala.

På totalnivån är det ingen signifikant ökning av rädslan för att det blir omställningar och nedbemanningar. Men utslagen för de utsatta branscherna är mycket stora jämfört med tidigare år. Inom restaurang- och turistnäringen har tryggheten minskat från 6,0 till 3,6.

Foto: Björn Lindahl

Varuhandeln hör till de branscher som har fått mycket - och positiv uppmärksamhet i samband med coronapandemin. Här har Stein Bakken just tagit emot morgonens varor. 

Inte bara negativt

Coronakrisen har emellertid inte enbart haft negativa konsekvenser. Jämställdheten har ökat under den tid som många anställda arbetat från hemmet. Andelen kvinnor och män som delar på husarbetet, omsorg för barn har ökat, säger både männen och kvinnorna. Sammanlagt ligger nu barometern för jämställdhet på 5,35, mot 5,05 året innan.

I Norge stängdes alla skolor och barndaghem den 13 mars. Frågorna besvarades under perioden 24 mars – 20 april, en vecka innan de lägre årskullarna i skolan och barndaghemmen öppnade igen.

Det har också varit färre som upplever stress på jobbet under coronatiden än motsvarande tid i fjol. Arbetstagana är inte så uttröttade och fler upplever att de har en bättre balans mellan jobb och hem.

Hyllade som hjältar

- Många slapp resa till jobbet – i Oslo kan det ta en timme – och de har därmed fått mer tid. Men det är inte bara kraven i arbetslivet som blivit färre under coronatiden: organiserade aktiviteter stängdes, det var begränsade möjligheter till att gå ut, vara social utanför hemmet eller att resa bort. Allt det har gjort att folk är mindre upptagna på fritiden, säger Mari Holm Ingelsrud.

Fler upplever också att de har ett meningsfullt jobb med positiva utmaningar.

- Den största skillnaden ser vi bland de som arbetar i varuhandeln. De blev ju hyllade som hjältar för att de gick på jobb och fyllde hyllorna med matvaror. Det hjälper att bli erkänd för det jobb man gör.

På en skala mellan 1 och 10 för hur meningsfullt jobbet uppfattas gick varuhandeln och butiker upp från 6,7 år 2019 till 7,3 i år.

arkivert under:
Mycket mer att göra - men många positiva ord

Stein Bakken äger två Bunnprisbutiker i Oslo och har fått känna på konsekvenserna av coronapandemin. Han har 16 anställda i de två butikerna. Som mest var fyra av dem i karantän, men ingen har blivit sjuk.

- Den största utmaningen har varit att hantera kundflyten. Det har varit väldigt många fler kunder eftersom så många harhemmakontor.

- De kommer inte bara en gång per dag, det kan bli 2-3 gånger. Samtidigt ska vi göra rent, se till att det finns handsprit och packa ut varor i det som är en väldigt liten butik.

Stein gick med en gång ut med ett erbjudande om att köra hem matvaror till de som inte kunde komma, eller inte vågade komma till butiken.

- Butiken ligger i ett område med många äldre och vi ville gärna sträcka ut en extra hand. Att köra ut matkassar är en väldigt personlig, sak. Man kommer in i folks lägenheter.

- Vi gör det gratis och utan någon nedre gräns för hur mycket de köper. Men när en kund beställde tre öl före lunch och tre öl efter sa jag åt honom att det hade varit fint om han kunde beställa sex öl samtidigt.

Stein har försökt följa alla råd och krav från myndigheterna. Det har satts upp plexiglasskivor i kassan, varningsskyltar om at hålla avstånd och desinfektionsmedel vid ingången. Eftersom det är en så liten butik har det tidvis varit köer utanför, eftersom bara ett visst antal personer kan vara i butiken. Men trots den ökade omsättningen har det sällan varit helt slut på någon av varorna.

Har du och personalen blivit behandlade annorlunda än tidigare?

- Vi har fått massa beröm och det känns bra.

Utvecklingen har emellertid inte varit likadan för alla butiker. När vi talar med en butik av motsvarande storlek i centrum av staden har det varit tvärtom. På grund av att alla har hemmakontor så har antalet kunder där minskat kraftigt.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment