Nyheter 2020
Norden med gemensam insats mot självmord i tågtrafiken
Varje år begår 3 500 människor i Norden självmord. Välfärdsutskottet i Nordiska rådet beslutade under sessionen i Köpenhamn om en gemensam nordiska insats för att minska talet. Gruppen vill bland annat ha en nollvision rörande självmord framför tåg fram till 2025.
Varða - nytt institut för forskning om det isländska arbetslivet
Landsorganisationen ASÍ och tjänstemannaförbundet BSRB har kommit överens om att grunda ett nytt institut för arbetsmarknadsforskning på Island. Institutet Varða ska uppmuntra till självständiga forskningsprojekt. Resultaten kan få stort inflytande på arbetstagarnas löne- och anställningsvillkor.
Norden mangler barn – kun Grønland skiller seg ut
De nordiske landene topper stadig internasjonale rankinger for lykke og likestilling. Men hvem skal nyte godt av det i fremtiden, når fertilitetsgraden faller og eldrebølgen øker? Ifølge State of the Nordic Region 2020 er det kun Grønland som har langt flere barn enn eldre.
Arbetsministrarna bjuder in Nicolas Schmit till möte
Nu går Nordens regeringar samman för att förklara den nordiska arbetsmarknadsmodellen för EU:s lagstiftare. I ett brev till den nya kommissionären Nicolas Schmit bjuder arbetsmarknadsministrarna in till ett möte i Köpenhamn i början av april för att diskutera vilka prioriteringar de nordiska länderna gör.
Rekordlåg arbetslöshet på Färöarna - bara 296 personer
Färöarna är den del av Norden som har den högsta aktiviteten just nu. Sysselsättningsgraden är på 90 procent och arbetslösheten bara 0,9 procent. Hur går det i ett samhälle där nästan alla har jobb, men där bördan att inte ha det blir desto tyngre?
Bli jobbklar på jobbet - målet för norskt försöksprojekt
När arbetsförmedlingarna i Norden försöker ge dem som står längst från arbetsmarknaden ett jobb finns det två modeller. Den traditionella är att den arbetssökande ska göras ”jobbklar” innan han eller hon börjar arbeta. Den andra är att den anpassning som behövs, bäst görs på arbetsplatsen.
Brev till EU visar på spricka i Europafacket
Det är med beklagande vi måste informera kommissionen om att Europeiska fackliga samorganisationens (EFS) svar på samrådet om europeiska minimilöner inte är representativt för oss. Det skriver tio fackliga centralorganisationer i Danmark, Island, Norge och Sverige i ett brev som blottar en historisk spricka i Europafacket.
Snabb norsk analys av hur coronapandemin påverkar arbetstagarna
Många norska arbetstagare ser dystert på framtiden efter att coronapandemin bröt ut. De med lägst utbildning och lägst inkomst har drabbats hårdast. Speciellt åldersgruppen 30 – 44 år är utsatt, visar en undersökning det norska arbetsforskningsinstitutet, AFI, gjort.
Arbetskraft en bristvara i det nordiska jord- och skogsbruket
I en tid när arbetslösheten ökar snabbt oroar sig många bönder i Norden för hur de ska få tag på utländsk säsongsarbetskraft. Det gäller speciellt i trädgårdar, jordgubbsodlingar och på jordbruk.
Stillasittande arbete allt större risk för arbetsmiljön i Europa
Stillasittande arbete har seglat upp som en av de största utmaningarna när den europeiska arbetsmiljöbyrån för tredje gången har genomfört en stor undersökning av arbetsmiljön i de europeiska länderna.
Rambøll gjenåpner sine kontorslandskap - med fokus på smittevern
Ansatte hos firmaet Rambøll sitter gjerne i åpne kontorlandskap og ser samtidig behovet for de norske reglene for smittevern. Forskere maner til å være enda mer forsiktig.
Så gick det när Uber mötte Norden
På kort tid fick taxiplattformsföretaget Uber fyra nordiska länder att ändra sina lagar så att de passade bättre med företagets verksamhet. Trots det är antalet som arbetar för Uber än så länge blygsamt, visar en rapport om plattformsekonomin som beställts av Nordiska ministerrådet.
NMR utlyser midler for å forske på coronatiltakene
Nordisk ministerråd har satt av 1 million danske kroner til et forskningsprosjekt for å se på effektene av tiltakene i forbindelse med covid-19 pandemien.
Inte bara negativa effekter av coronakrisen för arbetslivet
Bättre jämställdhet, mindre stress och fler som tycker att de har ett meningsfullt jobb med positiva utmaningar. Det visar något överraskande den norska arbetslivsbarometern för 2020.
Danmarks formandskab: Det nordiske samarbejde bestod corona-testen
Lukkede grænser, økonomisk rod i nordiske samarbejdsfora og et trecifret millionbeløb til miljø og klima. Det er blandt emnerne, når de nordiske samarbejdsministre mødes fysisk for første gang siden pandemiens start.
Hvilke studiebyer i Norden er best likt av studentene?
Hva er studentene mest og minst fornøyde med i 10 studiebyer i Norden? SSB i Norge har brukt data fra den europeiske undersøkelsen Eurostudent VI og sammenlignet studentenes situasjon i ulike land.
Kritisk med avlyste utenlands-drømmer for studenter
I mange yrker er det viktig med internasjonal erfaring, men koronapandemien legger drømmen om en fargerik CV i grus for mange.
Norges rikeste er rikere enn vi trodde
Toppledere med svimlende høy lønn som betaler lite skatt. En liten elite som tar en stor del av all inntekten i landet. Nei, vi snakker ikke om USA eller Storbritannia – dette er Norge i 2020, ifølge Statistisk Sentralbyrå.
”Samlingsregering” ska vända krisen i Akureyri
Alla fem partier i kommunfullmäktige i Akureyri, som är den största staden på norra Island, bildar en koalition. Fram till nästa val ska de gemensamt hantera den kris som uppstått på grund av coronapandemin och bortfallet av inkomster från turismen.
Bompengepartiet tredje størst i Bergen
Gamle partier har strevd med lav oppslutting i årevis og greier ikke å engasjere generasjoner, mens nye ensaks-parti entrer politikken. Politiske konstellasjoner endres mens vi venter på å se hvem som får innflytelse.
Dansk indsats mod krænkelser på jobbet
Sexisme og krænkelser i arbejdslivet skal stoppe, mener regering og arbejdsmarkedets parter. Klarere regler for psykisk arbejdsmiljø trådte i kraft 1. november 2020.
Den svenska arbetsrätten – ett drama i många akter
Arbetsrätten fortsätter att vara ett hett tema i den svenska politiken. Oenighet kring arbetsrätten väcker gång på gång frågan om regeringen kan sitta kvar. Den visar också på oenighet mellan socialdemokraterna och LO.
Island börjar längta tillbaka till "överturismen"
Få länder har haft en så snabb ökning av turismen som Island. Under flera år ökade antalet turister med 20 – 25 procent varje år. Det ledde till en debatt om Island var ett exempel på ”överturism”, på samma sätt som destinationer som Barcelona och Venedig. Nu, när covid-19 slagit benen under det som blev Islands största näring, håller debatten på att nyanseras.
Vasa vill få fler invånare - och göra dem lyckligast i världen
I den finländska staden Vasa låg man i startgroparna med en kampanj för att göra Vasa till den lyckligaste staden i världen. Då slog coronapandemin till. Nu återstår att se om staden och invånarna kan skapa ökad lycka mitt under en svår kris och sjukdomsepidemi.
Sveriges förhållande till ILO genom hundra år
Sverige har haft ett tätt förhållande till ILO i 100 år. Men landet ratificerade aldrig arbetsorganisationens första konvention. Under ytan har det tidvis funnits spänningar - som när konventionerna kommer i konflikt med den svenska modellen för kollektivförhandlingar.
Et «nordisk», uavhengig Skottland post-Brexit?
Sist gang skottene gikk til urnene for å stemme for eller mot uavhengighet fra Storbritannia ble det spekulert i om et uavhengig Skottland ville knytte seg til Norden. Neste år kan det bli alvor.
Jultomten i Rovaniemi får sitta mycket ensam i år
Julmusiken hörs från högtalare överallt. Solen går ner redan cirka 13.30 på eftermiddagen. Jullandet Santa Claus Village i finska Lappland påminner om ett vintrigt Las Vegas, men är betydligt folktommare.
Ny strid om cabotage hamnar i EU-domstolen
Samtidigt som Nordens länder gläder sig åt att EU äntligen lyckats anta regler som ska motverka social dumpning i samband med gränsöverskridande vägtransporter, går en rad låglöneländer i öst till EU-domstolen för att få dem upphävda.
Krigsnöden skapade jätteturism i Lappland - det var här det började
Turistindustrin i finländska Lappland kan tacka den amerikanska presidentänkan Eleanor Roosevelt. Hennes välgörenhetsbesök vid den nordliga polcirkeln i Rovaniemi startade en internationell Lapplandsturism. I år har det gått sjuttio år sedan besöket.
Stora konsekvenser för de som arbetar vid polcirkeln när turisterna försvann
Postkontoret är den punkt i Santa Claus Village i Rovaniemi som verkar ha flest besökare, trots smittrisken. Auli Sihvo har jobbat på posten i över 20 år. Hon har sett hela utvecklingen där julgubben gett kommersiell dragningskraft för Lappland.
Julebord-kutt skaper krise for restauranter
Tradisjonen med julebord er stor i Norge og i Danmark rundt jul. Årets sesong for julebord er en krise for restauranter og leverandører av mat, melder næringslivets organisasjoner.Men det blir nok mindre diskusjon om #metoo.
Side-alternativer