Gamle partier har strevd med lav oppslutting i årevis og greier ikke å engasjere generasjoner, mens nye ensaks-parti entrer politikken. Politiske konstellasjoner endres mens vi venter på å se hvem som får innflytelse.
Geir Lippestad er kjent som forsvarsadvokat til 22. juli-terroristen i Oslo og Utøya, og har vært byråd i Oslo for Arbeiderpartiet. Nå oppretter han det nye partiet Sentrum. Blant andre etableres partiet sammen med John Harald Bondevik. Han er sønn av- og tidligere partifelle med tidligere statsminister og leder av Kristelig folkeparti (KrF), Kjell Magne Bondevik. Partiet består foreløpig av blant annet avhoppere fra venstresiden i KrF. Lippestad er overveldet i oppstarten. Han vil ikke si noe om mulige trender men er klart på at noe mangler når gamle partier i flere år har lav oppslutting.
Geir Lippestad leder det nye partiet Sentrum etter å ha forlatt Arbeiderpartiet i Oslo.
- 100 000 mennesker med nedsatt funksjonsevne står uten arbeid og dette har pågått i mange, mange år uten at noen har tatt tak i det politisk. Vi tror det trengs et nytt parti og vi har uventende raskt fått en stor del av de 5 000 fysiske underskriftene som trengs for å starte. Vi skal være uavhengig av de tradisjonelle blokkene på høyre og venstre side, men akkurat nå støtter vi Jonas Gahr Støre (Ap) som ny statsminister i Norge. Nå er vi et sentrum/venstre-parti, sier Lippestad til Arbeidsliv i Norden.
- Blant sakene som er viktige er klima, og jobben mot utenforskap er DNA-et vårt. Vi snakker om en helhet, og mener man må ta med industripolitikk, eierskap og hvordan vi skal investere i Norge. Vi skal ha annen industri enn utvinning av olje om 15 år. Vi må ta et internasjonalt ansvar, for eksempel for flyktningene i Moria, sier han og bekrefter at Sentrum ventes å bli et EU-vennlig parti.
På spørsmål om at et nesten folketomt land som Norge heller burde få slått sammen noen av partiene peker han på mangfold.
- At vi har så mange parti viser bredden i det levende demokratiet vi har.
Eksempler på ensaks-parti som har krydret tradisjonell politikk i Norges nest største by Bergen, er Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), med Cesilie Tveit blant de 11 som kom inn i bystyret for ett år siden.
Folkeaksjonen nei til mer bompenger ble det nest største i bystyret i Bergen etter kommunevalget 2019. Cesilie Tveit er en av de 11 som deltar å styre politikken i Bergen.
- Vi er en voksen gjeng med bred erfaring fra arbeidslivet og det har vært en stor fordel. Vi sitter i forskjellige utvalg og med erfaringene vi har fra arbeidslivet bidrar vi godt politisk. Dermed er vi mer enn et ensaks-parti. Utvalgene styrkes med våre erfaringer fra det virkelige liv, og jeg opplever en raushet fra administrasjon og andre politikere. De ser vi har evner og vilje til å gjøre byen bedre, sier hun engasjert.
Men hun vil ikke svare helt om partiets holding til høyre/venstre-aksen.
- Vi er på "sentrum-siden." Vi samarbeider med flere for å få stemmer på en sak og vi har vel så mange saker på den rød- som på blå (høyre) side. Sak er viktigere enn å støtte den ene eller andre blokk-siden. Vi kan starte et parti fordi demokratiet virker.
Høyres gruppeleder i Bergen bystyre er Harald Hove. Han mener FNB har stor troverdighet på en sak.
- Det er kanskje ensaks-partienes store problem. Det positive for mer etablerte partier er at vi må gjøre om på hvordan vi snakker så andre også forstår. Ikke snakke nerdete stammespråk, men snakke sånn at andre også kan dra nytte av hva som sies, sier Hove.
De norske bilistene betalte 12,1 milliarder kroner i bompenger 2019. Aldri før har det blitt betalt så mye. Foto: Björn Lindahl
- Vi etablerte partiene har ikke svart godt nok på saker velgerne har vært opptatte av og velgerne har kanskje blitt forbandet og stemt på andre, sier Hove. Pensjonistpartiet og Miljøpartiet de grønne er to øvrige nye som kom inn i Bergen.
Også Senterpartiets (Sp) lag i Oslo vokser etter at stortingsrepresentant Jan Bøhler også har valgt å gå fra Ap. Han takker ja til å stå på førsteplass på listen til stortingsvalget i 2021. Bøhler er en profilert Oslo-politiker som vil bidra til å løfte viktige saker for Sp både i Oslo og nasjonalt, heter det fra Sp. Bøhler har en lang historie med samarbeid med Senterpartiet.
Ensaks-partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) fikk 11 representanter i bystyret i Bergen for et år siden. Det truer både Høyre, som fikk 14 representanter og Arbeiderpartiet, som fikk 13. Til sammen har bystyret 67 seter, fordelt på 11 partier. Hurtigheten som det nye partiet vant politisk slagkraft er en årsak til at de etablerte partiene også føler seg truet av Geir Lippestad's nye parti Sentrum.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.