Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2020 i Jultomten i Rovaniemi får sitta mycket ensam i år

Jultomten i Rovaniemi får sitta mycket ensam i år

Julmusiken hörs från högtalare överallt. Solen går ner redan cirka 13.30 på eftermiddagen. Jullandet Santa Claus Village i finska Lappland påminner om ett vintrigt Las Vegas, men är betydligt folktommare.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Tomten har många namn

Tomtenamnet har sina rötter i Sankt Nikolaus, som var en kristen biskop på 300-talet i dagens Turkiet och som helgonförklarades för sin givmildhet. I engelsktalande länder kallas han oftast för Santa Claus, medan de nordiska länderna har sin version av namnet:

  • I Danmark kallas han för julemanden
  • I Finland går han under namnet "joulupukki",  det vill säga julgubben 
  • I Island kallas han för Jólasveinn
  • I Norge kallas han julenissen 
  • I Sverige kallas han för jultomten 
Så mycket betyder turistindustrin för Lappland

Rovaniemis “varumärke” är sedan flera år formulerat som “The official hometown of Santa Claus”. Det öppnar dörrarna speciellt i Asien där marknaden har växt kraftigt.

  • Närmare tio procent av arbetskraften i Lappland har jobb inom turismen. Myndigheterna har tidvis bekymrat sig för bristen på personal inom turistnäringen.
  • Det behövs stora mängder av språkkunnig personal. Många utbildas i Lappland, men det är också vanligt med säsongarbetskraft som anställs via bemanningsföretag.
  • De följer turisterna och jobbar i norr på vinterhalvåret och i södra Finland och Åland på sommaren. Nu finns det inte jobb, varken i norr eller söder.
  • Det har också satsast på julgubbens och tomtepersonalens professionalitet. År 2003 inleddes ett kursprogram i Rovaniemi yrkeshögskola för 40 studerande som ville bli professionella julgubbar eller ceremonimästare.
  • De fick studera upplevelseturism, med muntliga traditioner och berättande. Men efterfrågan på professionella jultomtar var inte så stor att projektet fick en fortsättning.
Nordisk strid om jultomten

Rovaniemi har ensamrätt på att vara julgubbens hemstad. Staden har beviljats varumärket “The Official Hometown of Santa Claus”. Det registrerade varumärket ger en konkurrensfördel i marknadsföringen. 

De övriga nordiska länderna verkar alltmer sällan göra anspråk på att vara hemland för jultomten. Frågan kommer upp varje höst då de nordiska turistcheferna möts, berättar Sanna Kärkkäinen, vd för Visit Rovaniemi. 

Hon brukar trösta sina kolleger med att det ryms många berättelser i världen. Arktis har rikligt med mystik i samiska traditioner.

Gränserna är flytande och det finns möjligheter till samarbete. De som kommer för att träffa den finländska julgubben har ofta gjort en lång resa. Turister som lockas av ett land vill kanske också besöka grannländerna.

Finland har tagit hand om jultraditionerna, men vi är alla del av en nordisk saga, och en gemensam enastående natur, påpekar Sanna Kärkkäinen.  Polcirkeln går ju över också Norge och Sverige. De svenska fjällen är tillräckligt höga för att ge fördel i skidturismen. Norge har hav och kust att visa upp i turistmarknadsföringen.

Det finns ett gemensamt nordiskt samarbete om det arktiska Europa, som ska locka turister. Grannlandet Ryssland är inte med i samarbetet. Sanktionerna gör att det inte syns så många ryska turister som tidigare i Finland. Till Ryssland är det svårare för turisterna att resa, med stängda gränser och obefintlig infrastruktur i norr.

Satsning på sommaren istället?

Turistchefen Sanna Kärkkäinen uppger på sin twitterpresentation att hon “tror på julgubben och den arktiska sommaren”.

- Sommaren ger en enorm potential, i synnerhet i coronatider. Man kan röra sig tryggt. Risken är liten att möta många andra människor, säger Sanna Kärkkäinen. Det finns gott om plats i Lappland att hålla social distans.

Ursprungligen lockade Lappland turister uttryckligen på sommaren, med de ljusa sommarnätterna och höstens färggranna natur då löven byter färg och faller. “Ruska” kallas den perioden i Finland.

De senaste decennierna har man börjat bygga skidcenter. Turismen har skiftat säsong.

Turistchefen Kärkkäinen formulerar det som att sommaren är en enklare säsong också för turisten. Den som kommer långt ifrån har aldrig sett vinter och snön är förstås exotiskt. Men många finner det mörkt och kallt. Skidsport kräver också kunskap och mycket utrustning.

Det är lättare att förhålla sig till sommaren, säger turistchefen Sanna Kärkkäinen. Naturen är som vackrast och det är lätt att ta sig ut på tur. Den finländska och nordiska allemansrätten gör det också lättare att röra sig var som helst i naturen.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment