Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2020 i Julebord-kutt skaper krise for restauranter
Julebord-kutt skaper krise for restauranter
Nyhet

Julebord-kutt skaper krise for restauranter

| Tekst: Bjørn Lønnum Andreasen, Björn Lindahl, Marie Preisler

Tradisjonen med julebord er stor i Norge og i Danmark rundt jul. Årets sesong for julebord er en krise for restauranter og leverandører av mat, melder næringslivets organisasjoner.Men det blir nok mindre diskusjon om #metoo.

Julebord er et "særlig fenomen" som finnes i Norge og Danmark. Det består gjerne i at alle ansatte i en bedrift inviteres til livlig selskap på restaurant. Mange spiser mer enn de kan, og drikker minst like mye alkohol. Derfor finner man også flere hundre artikler i begge landene hvis man googler på «julebord/julefrokost og #metoo».

I de øvrige nordiske landene inviterer også arbetsgivere til samvær før jul. Men den store personalfesten kan holdes når som helst på året, ikke nødvendigvis som ekstravagant jule-kalas.

«Julbord» i Finland og Sverige handler mer om hvordan bordet dekkes og hva som spises. Også familie og venner samles til «julbord» på restauranter.

I Danmark og Norge er personalfest og julebord slått sammen. Julebordet er en viktig sosial begivenhet. Det kan være en god katalysator for sosial balansering mellom kolleger, men det kan også ende opp i seksuelle trakasserier.

Källa: Bioaffischer

Personalfester er ikke like tett knyttet opp mot julen i Sverige og Finland, som i Danmark og Norge. Men de utviklet seg på 70-tallet når det ble akseptert at sjefen og sentralborddamen for en kveld var på samme nivå. De to kinoplakatene er fra henholdsvis Sverige og Danmark.

I Danmark og Norge er personalfest og julebord slått sammen. Julebordet er en viktig sosial begivenhet. Det kan være en god katalysator for sosial balansering mellom kolleger, men det kan også ende opp i seksuelle trakasserier.

Den danske selskapsjulefrokosten har hatt rykte på seg for høyt alkoholinntak og mer løssluppen omgangsform enn det man er vant til i hverdagen. I noen tilfeller har det oppstått situasjoner som medarbeidere har funnet krenkende.

Før julefrokostsesongen i 2018 skrev arbeidsgiverorganisasjonen DA en oppfordring til medlemsvirksomhetene om å holde julefrokosten «stueren»:

«Seksuell sjikanering, uønsket seksuell oppmerksomhet og krenkende handlinger hører ingen steder hjemme, og slettes ikke på jobb. Arbeidsplassens julefrokost er for mange en festlig begivenhet man ser frem til, og det er viktig å ha klare retningslinjer for hva som er skikkelig oppførsel.»

Fra vondt til verre


I år blir julebordsesongen annerledes på grunn av corona og de begrensninger i alkoholservering og hvor mange som kan samles.

Foto: Björn Lindahl

Bordene står duket, men ingen gjester på Theatercaféen. Her pleier tankskipsrederen John Fredriksen holde et sagnomsuset julebord hvert år.

Mange frykter et ras av konkurser over nyttår. "Ny situasjonsanalyse: Krisen i reiselivet har gått fra vondt til verre" heter det derfor fra Næringslivets hovedorganisasjon NHO, Norges største organisasjon i næringslivet.

8 av 10 bedrifter har opplevd en halvering eller mer i bestillingen av julebord sammenlignet med i fjor,. viser NHOs nye undersøkelse blant reiselivsbedriftene som er medlemmer.

I Oslo melder hele 95 prosent av bedriftene innen reiseliv om halvering eller mer i bestillingene av julebord, ifølge undersøkelsen. Og situasjonen er ikke særlig bedre i tallene for hele landet:

83 prosent svarer at nivået på bestillinger for julebordsesongen er halvert eller mer enn halvert sammenlignet med i fjor. Kun to prosent av bedriftene har samme nivå som i fjor.

Danmark verre

I Danmark er statistikken at 9 av 10 julebord har blitt innstilt ifølge NTB.. I den danske utelivsbransjen ventes kun ti prosent av vanlig omsetning i desember i år. Corona-pandemien og restriksjoner gjør at julefrokoster blir avlyst.

Julefrokostene, som er de danske versjonene av julebord, sørger vanligvis for en omsetning på 2,5 milliarder danske kroner i landets hotell- og restaurantbransje. Vurderingen i en undersøkelse blant medlemmer i bransjeorganisasjonen Horesta viser imidlertid at 90 prosent av denne omsetningen forsvinner i år.

Danmark har innført forbud mot samlinger på mer enn ti personer. Restaurantbransjen er allerede hardt rammet av corona-pandemien. Omsetningen i desember pleier å hjelpe bedrifter gjennom januar og februar, som er månedene med lavest omsetning.

Flere store danske arbeidsgivere har imidlertid fulgt en oppfordring fra Horesta om å gi arbeidstakerne et gavekort på restaurantbesøk i julegave.

Mulig botemiddel

Norges finansminister Jan Tore Sanner (H) bekreftet nylig at gavekort på restaurant eller refusjon av utgifter til restaurant vil kunne falle inn under unntaket fra skatteplikt ved rimelig velferdstiltak i bedrifter. Det at en mindre gruppe ansatte drar ut og spiser julemiddag innenfor smittevernreglene på arbeidsgivers regning, er derfor et godt alternativ til det tradisjonelle julebordet, heter det i innlegget.

I Danmark finnes liknende ordninger.

Også i Sverige og Finland meldes det om dramatisk svikt i omsetningen.

Da regjeringen innførte forbud mot salg av alkohol etter klokken 22 og i tillegg skjerpet andre restriksjoner, har den svenske utelivs- og hotellnæringens inntekter stupt, skriver bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen i en pressemelding den 25. november.

Hotellenes omsetning falt med over 75 prosent den siste uken i forhold til samme tid i fjor. Og restaurantene har tapt nesten 70 prosent. Situasjonen er akutt og for å redde arbeidsplasser og selskaper må regjeringen forbedre støtten snarest.

– Situasjonen er ekstrem og blir verre for hver dag som går. Regjeringen på presentere forsterket, forbedret og forlenget støtte som virkelig kan redde jobber og selskaper, sier Jonas Siljhammar, daglig leder i Visita.

I Finland ble reglene for alkoholservering skjerpet den 3. desember, men reglene er ulike i ulike deler av landet. I Nyland, der Helsinki ligger, må all servering stoppe klokken 22. Restauranter som i hovedsak serverer alkohol få ha åpent med halv bordsetning. Restauranter som i hovedsak serverer mat kan ha åpent med 75 prosent bordsetning.

arkivert under:
120 år og stengt resten av desember

Theatercaféen i Oslo, på bildet ovenfor, åpnet dørene for 120 år siden og har overlevd det meste. Nå er den lukket, desember ut. Dørene åpnes nok for gjester igjen, men mange restauranger i Norden frykter å gå konkurs. Foto: Björn Lindahl

Foto: Björn Lindahl

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment