Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2023 i Trippel av synergier i samarbetet om life science i Öresundsregionen
Trippel av synergier i samarbetet om life science i Öresundsregionen
Nyhet

Trippel av synergier i samarbetet om life science i Öresundsregionen

| Text: Fayme Alm, foto: Peter Brinch/ Øresundsbron

Räcker det med en bro för att den gemensamma arbetsmarknaden i Öresundsregionen ska expandera eller krävs det mer? Svaret Medicon Valley Alliances vd ger är: Vi måste bli bättre på att också se andra faktorer som gynnar både Danmark och Sverige och utnyttja potentialen i dem.

- Om man jobbar tillsammans kan man göra mer än om man är ensam. Vårt system har visat sig vara starkt och självgenererande. När vi samarbetar, nätverkar och kunskapsdelar blir helheten större än summan av delarna.

Det säger Anette Steenberg till Arbeidsliv i Norden en solig januarifredag i Köpenhamn. Denna danskfödda vd för Medicon Valley Alliance har strax innan från scenen berättat för publiken om framgångarna för den icke vinst-drivande organisationen inom life science med mer än 320 medlemmar på båda sidor om Öresund.

- I vår organisation finns privata bolag etablerade både i Danmark och i Sverige liksom specialiserade sjukhus och universitet som producerar forskare. Det är en trippel som skapar synergier och som drar till sig utländska bolag, säger Anette Steenberg.

Foto: Peter Brinch/ Øresundsbroen

Børshuset i Köpenhamn har långa anor.

Vi befinner oss i Børsen som Christian IV lät uppföra för att få i gång Köpenhamns handel. Byggnaden stod klar i mitten av 1620-talet och lär då ha haft 40 marknadsstånd på de två våningsplanen.

Med plattformen i Öresundsregionen som förebild

Liksom Børsen skapades Medicon Valley Alliance för att bli en marknadsplats. Året var 1997 och namnet var ursprungligen Medicon Valley Academy. Från 2007 har organisationen sitt nuvarande namn.

Syftet med alliansen är att verka som en plattform för att klustret av verksamheter i Danmark och Sverige som på ett eller annat sätt arbetar med life science ska kunna utbyta idéer och tjänster. 

Men arbetet stannar inte vid att endast utveckla plattformen i Öresundsregionen. Medicon Valley Alliance är i samarbete med Lunds universitet, projektledare för HALRIC, ett treårigt Interreg-projekt mellan Tyskland, Norge, Danmark och Sverige med fokus på att transformera forskning till innovation utifrån Öresundsregionens unika infrastruktur för life science, berättar Anette Steenberg.

Hon håller dock fast vi att plattformsutveckling bör starta mellan endast två stater.

- Då blir det enklare än om alla nordiska länderna ska vara med redan från början. Det skulle ta för lång tid. Vi i Medicon Valley Alliance behöver först bevisa i det lilla att det funkar och sedan gå till det större sammanhanget.

Öresundsregionen – en del av Nordeuropas arbetsmarknad

Anette Steenberg och Medicon Valley Alliance är en av de intresseorganisationer som tillsammans med representanter från näringsliv, nordiska ministerrådet, media, danska folketinget och svenska riksdagen träffas denna dag i Børsens stora sal för att diskutera inte bara möjligheterna i Öresundsregionen utan också utmaningarna.

Foto: Peter Brinch/ Øresundsbroen

Flera av frågorna som diskuteras under mötet  i Köpenhamn handlade om pendlarnas situation.

Øresundsbron är värd för mötet vars utgångspunkt är att expansionen av arbetsmarknadsregionen står för dörren. Om sex år ska Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland invigas. En sänktunnel som med sina 18 km kommer bli världen längsta, byggd med stöd från EU:s infrastrukturfond för att stärka transportnätet och öka frakttransporter med tåg inom EU.

En förbindelse som ska lösa upp flaskhalsen mellan Norden och kontinenten och därmed bidra till en större gemensam arbetsmarknad i Nordeuropa.

- Infrastrukturen betyder mycket för produktionsverksamheterna inom life science. Med tanke på att vi redan har samarbete med Oslo och Hamburg blir tillgången till anläggningar som ESS och MAX IV i Lund och DESY och European XFEL i Tyskland större när Fehmarn Bält-tunneln är på plats, säger Anette Steenberg.

En tågresa genom tunneln från Rødbyhavn på den danska ön Lolland till Puttgarden, på den tyska ön Fehmarns i norra Tyskland kommer ta 7 minuter, en bilresa 10 minuter.

Utmaningarna

Transportvägen mellan Danmark och Tyskland är inte den enda flaskhalsen som behöver röjas för att Öresundsregionens arbetsmarknad ska nå sin fulla volym.

För dem som helt konkret utgör den gemensamma arbetsmarknaden, de som med tåg eller bil tar Öresundsbron till jobbet på andra sidan eller korsar sundet med färjan mellan Helsingborg och Helsingør, behövs bättre villkor, krav som framförts under flera år.

Flera av frågorna som diskuteras under mötet här i Köpenhamn handlar därför om pendlarnas situation och vad som ska till för att attrahera fler som vill göra resan mellan Sverige och Danmark eller vice versa.

Några av de krav som ställs från scenen är att:

  • gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige ska bort – ”polisen ska stoppa kriminella, inte pendlare”, som en av talarna uttryckte det. (Sydsvenska handelskammaren har efter detta möte lämnat en begäran om rättsprövning av de inre gränskontrollerna till Högsta förvaltningsdomstolen.)*
  • skatteavtalet mellan Danmark och Sverige, det så kallade Öresundsavtalet, måste revideras, bland annat för att passa nutidens arbetsliv och till exempel låta arbete från hemmakontoret blir möjligt – oavsett pandemi eller inte – utan att beskattningslandet ändras
  • det ska bli tillåtet att ta ett annat jobb – eller ett styrelseuppdrag – i hemlandet och samtidigt arbeta ”på andra sidan”.

Big business

Med genomförandet av dessa och andra förändringar finns det pengar att tjäna. Stora pengar, enligt Dansk Erhverv, den näringslivsorganisation och arbetsgivarförening, som numera är ägare till Børsen-huset.

De konstaterar i sin analys - Svenske pendlere til Danmark er stor gevinst for dansk økonomi – att 11 600 svenska pendlare under år 2021 bidrog till Danmarks bnp med 8,8 miljarder danska kronor.

Vilket får organisationens marknadschef att från scenen förklara att det är ”big business” att stärka Danmarks och Sveriges gemensamma arbetsmarknad och öka antalet pendlare på Öresundsbron.

Big business är det också i Öresundsregionen. Detta året har stora satsningar aviserats.

- Det handlar om nya investeringar till ett värde av 50 miljarder danska kronor från existerande life science-verksamheter i den danska delen av Medicon Valley. Investeringar som primärt gäller produktionsutveckling, säger Anette Steenberg.

Någon måste gå före

Hon har tidigare arbetat som diplomat under 20 år runt om i världen med internationalisering av danska bolag, det vill säga att få ut danska bolag i världen och att få in utländska bolag i Danmark.

- Nyckelorden i min karriär är och har alltid varit internationalisering av näringslivet. Jag är en brobyggare mellan länder, säger hon och lägger till:

- Men jag är också dansk och har därför litet tålamod. Jag kan inte sitta och vänta på att saker och ting ska ske utan vill agera. Man är tvungen att själv visa vägen om man vill att andra ska följa den, säger Anette Steenberg och avslutar med de orden intervjun i Köpenhamns tidigare marknadsplats.

*I ett pressmeddelande från 2023-02-09 skriver Sydsvenska handelskammaren:
”Yrkandet från Handelskammaren är att domstolen skall upphäva regeringens beslut och besluta att det tills vidare inte skall gälla. Bakgrunden är en dom från EU-domstolen april 2022 som klargör rättsläget ytterligare kring kontrollerna.” I pressmeddelandet hänvisar man till Bertelsmann institutet i Tyskland som ”visat inre gränskontroll för svensk del kostar 50 miljarder Euro i lägre BNP om de pågår fram till 2025. Pendling och fungerande arbetsmarknad försvåras. Nyligen framkom att dansk polis inte anser att gränskontroller fungerar och att ökat samarbete är bättre.”

Anette Steenberg

är VD för Medicon Valley Alliance. Hon har haft en omfattande karriär i det danska utrikesdepartementet och har också arbetat med kombinationen av life science, investeringsfrämjande och regional utveckling i Storköpenhamn som investeringsdirektör på Copenhagen Capacity.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment