Nyheter 2023
Danmark tar direktivet om minimilöner till EU-domstolen
Nu står det klart att Danmark och Sverige går skilda vägar efter att EU-direktivet om tillräckliga minimilöner antagits.
Vårdpersonalen ser fram emot skärpta regler för dygnsvila
Minimum 11 timmars sammanhängande vila mellan arbetspassen. Det är resultatet av förhandlingar mellan svenska fackförbund och arbetsgivare. Efter att den europeiska kommissionen ifrågasatt vissa delar av det svenska kollektivavtalet om arbetstider blev det nödvändigt att skärpa reglerna.
Fyra nya nordiska arbetsministrar - och deras utmaningar
Under 2022 blev det nya ministrar på arbetsmarknadsdepartementen i Norge, Sverige och Danmark. Här presenteras de på sina respektive språk.
Islands industri nyter godt av å stå utenfor Europas energimarked
Økende energipriser er en av mange konsekvenser av krigen i Ukraina. Dette har blitt spesielt tydelig i Europa fordi sanksjoner mot Russland har ført til betydelige kutt i gass-importen derfra, noe som har skjøvet prisene opp.
Trippel av synergier i samarbetet om life science i Öresundsregionen
Räcker det med en bro för att den gemensamma arbetsmarknaden i Öresundsregionen ska expandera eller krävs det mer? Svaret Medicon Valley Alliances vd ger är: Vi måste bli bättre på att också se andra faktorer som gynnar både Danmark och Sverige och utnyttja potentialen i dem.
En av fire opplever å ha fått mindre innflytelse på norske arbeidsplasser
Hver fjerde arbeidstaker i Norge opplever å ha fått mindre medbestemmelse på arbeidsplassen, viser Medbestemmelsesbarometeret 2022. Nedgangen er spesielt stor blant de som jobber i offentlig sektor.
Tur-retur försöker stoppa hjärnflykten från Finland till Sverige
På puben nära det svenska riksdagshuset är bordet fullt. Ett tiotal invandrare har samlats till den månatliga träffen för Svenskösterbottningar i Stockholm. Det är en aktiv förening. Förutom månadsträffarna på puben har man en kör och andra gemensamma aktiviteter.
Tre motstridiga energiutmaningar för Norden
Vad är det största hotet mot elförsörjningen i Norden? En lista över risker som Nordisk Energiforskning har gjort, toppas, något överraskande, av att det tar så lång tid att få nya energiprojekt godkända och att det finns så lite stöd i opinionen för offentliga investeringar i infrastruktur.
OECD med rapport om den nordiska krisberedskapen
OECD har gått igenom hur Norden hanterade coronakrisen och vilka lärdomar som kan dras när nya kriser drabbar arbetsmarknaderna. Det som skiljde de nordiska länderna från andra industriländer var det täta samarbetet med arbetsmarknadens parter.
Batterifabriken som vänder på flyttströmmen i Sverige
Fem år. Det är tidsperspektivet som gäller om Sveriges gröna omställning ska lyckas. Den stora utmaningen är att få människor att flytta dit jobben finns. Och att samhällets omvandling sker i takt med industrins.
Island: Bara 15 procent kvar innan landet är klimatneutralt
Island kommer sannolikt att bli det första helt koldioxidneutrala landet i världen. I den nuvarande europeiska energipriskrisen är landet en ö av stabilitet.
Norske vektere opplever vold og trusler – gruer seg til å gå på jobb
Vektere er for dårlig rustet for å mestre arbeidshverdagen, ifølge en ny rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet på OsloMet. En av fire gruer seg til å gå på jobb.
Säkerhetstänkande kräver alla sinnen
För att minska riskerna på byggarbetsplatserna arbetar Säkerhetsparken med flera sinnen. Därför kunde man se dansande EU-politiker och en svensk arbetsmarknadsminister som provade på hur det känns att vara blind, när deltagarna på EU:s arbetsmiljökonferens gjorde studiebesök.
Islands fagforenings-krangel er over, men det ulmer fortsatt
Den 28. april valgte den islandske landsorganisasjonen ASÍ Finnbjörn A. Hermannsson som sin nye president. Han var den eneste kandidaten.
Psykiska och sociala hälsoproblem i fokus på arbetsmiljökonferens
Antalet dödsolyckor i arbetet i EU minskade med 57 procent mellan 1998 och 2019. Men de senaste fyra åren har den positiva utvecklingen planat ut. Det behövs nya krafttag om en nollvision för arbetsrelaterade dödsfall ska vara trovärdig.
Krise i toppen af dansk fagbevægelse
Formandsskifte i FH efter anklager mod Lizette Risgaard om upassende adfærd.
EU ifrågasätter om Sverige följer arbetstidsdirektivet
Måste Sverige förbjuda arbetspass på 24 timmar? Den frågan har debatterats högljutt på sistone och fått ilskna brandmän att demonstrera på gatorna för att få fortsätta arbeta ett dygn i sträck.
Norge strammer in reglene for innleid arbeidskraft
Norge strammer inn reglene for innleie av arbeidskraft. Fagbevegelsen jubler, mens bemanningsbransjen raser og klager Norge inn for ESA for brudd på EØS-avtalen.
Skolornas arbetsmiljö kräver nolltolerans mot hot och våld
Förebygga samt ha beredskap om det värsta ändå skulle hända. Det är vad arbetet mot hot och våld på Sveriges skolor ska handla om. Samarbete kan bromsa den negativa utvecklingen.
Sparer miljøet med vannbåren kjøling av datasenter
Globale datagiganter søker seg til land med mye fornybar energi og høy grad av sikkerhet, for å lage miljøvennlige datasenter. Men i en tid da strømprisene har økt kraftig, har de også blitt kritisert for å ta energi som trenges i andre virksomheter.
När tryggheten brister
Rapport i pdf
Laber interesse blant arbeidstakerne i Norge for etter- og videreutdanning
Stadig færre arbeidstakere i Norge vil ta etter- og videreutdanning, viser årets Arbeidslivsbarometer.
Martacentrets kamp för att skydda kvinnor i Lettland mot våld – med finsk och norsk hjälp
Vanligt kärleksgnabb. En alltför vanlig förklaring i Lettland mot våld i hemmet även om lagstiftningen under senare år väsentligen skärps. Landets Martacenter ska med stöd från Norge och Finland bidra till att stereotypa uppfattningar minskar hos lettiska myndighetspersoner.
Island: Laveste arbeidsledighet på 20 år
Arbeidsledighetstall går opp og ned og henger nesten alltid sammen med hvor sterk økonomien er. Det er også tilfellet nå som Islands økonomi har styrket seg etter pandemien – mest på grunn av turisme. Arbeidsledigheten i juni var på 2,5 prosent, det laveste tallet på 20 år. Selv om dette er positivt, har det noe negative bieffekter.
Ny arbejdsmiljø-indsats skal nedbringe dødsulykker i dansk landbrug
Alt for mange medarbejdere kommer alvorligt til skade på jobbet, og antallet af dødsulykker på danske arbejdspladser er det højeste siden 2008. Et politisk flertal i Folketinget kræver handling i de tre farligste brancher, herunder landbruget.
Ny FH-formand i Danmark: Morten Skov Christiansen
Bred opbakning til den nye topleder i dansk fagbevægelse.
Den finska regeringen vill ha stora förändringar i arbetsrätten
I Finland talas det om ett historiskt paradigmskifte efter riksdagsvalet i april, som gav en borgerlig regering den 20 juni. Petteri Orpos fyrpartiregering vill genomföra det facket hävdar är stora förändringar på arbetsmarknaden som inte går att ta tillbaka.
Så kan arbete på tvärs i Norden underlättas
En ny rapport beställd av det nordiska gränshinderrådet kommer med fyra förslag till hur det ska bli lättare att arbeta på distans även för de som är gränspendlare.
Finland lockar - men första vågen av estniska arbetare har flyttat hem
Estlands huvudstad Tallinn är en charmig stad med medeltida sevärdheter och en snabb utveckling. Inte mycket finns kvar från den sovjetiska tiden. På några timmar kommer man över Finska viken från Helsingfors till Tallinn.
Populär 25-åring underlättar rörligheten i Norden
I 25 år har Info Norden svarat på frågor och samlat kunskap från de som vill flytta inom Norden för att bo, arbeta, studera eller starta företag. Info Norden anses därför vara en viktig del för att nå den nordiska visionen att 2030 vara världens mest hållbara och integrerade region.
Kick off för Framtidens arbetsliv i Vilnius
Fem nordiska forskningsprojekt om framtidens arbetsliv hade nyligen en gemensam kick off i Vilnius i Litauen. NordForsk har bidragit med 15 miljoner norska kronor i finansiering. Litauiska forskare deltar i två av projekten. Även Åland har en självständig roll.
Dansk-svensk oro för utfallet i EU-mål som rör flyganställdas avtal
Nu rycker Danmark och Sverige åter ut för att försvara den nordiska arbetsmarknadsmodellen. Denna gång handlar det om ett nytt mål i EU-domstolen där frågan är om det innebär könsdiskriminering att kabinpersonal får lägre traktamenten än piloter.
Islands arbeidsminister: Vi må løse utfordringene med det grønne skiftet sammen
Guðmundur Ingi Guðbrandsson har vært Islands sosial-, arbeids- og nordisk samarbeidsminister siden 2021. I den rollen har han ledet Islands formannskap i Nordisk Ministerråd i år, og skal lede et møte med representanter fra nordiske fagforeninger, arbeidsgivere og regjeringer i Reykjavik i desember.
Nordöstislands mångfasetterade arbetsmarknad
María Pálsdóttir slår ut med armarna och utbrister: ”Välkomna till sjukhuset!” Klädd i en gammaldags sjuksköterskeuniform känns hennes glädje och entusiasm nästan opassande. Det är trots allt ett gammalt sanatorium vi kommit till. Det handlar om den vita pesten, eller tuberkulosen, som drabbade ön hårt.
Ny lov skal sikre bedre arbejdsmiljø i Grønland
Indsatsen for et godt arbejdsmiljø i Grønland er skærpet med en ny arbejdsmiljølov, som giver større fokus på det psykiske arbejdsmiljø og højere bøder til virksomheder, som bryder loven.
Renewcell får Nordiska rådets miljöpris för återvinning av gamla kläder
Det svenska företaget Renewcell får Nordiska rådets miljöpris 2023 för sin banbrytande lösning för att återvinna och återskapa textilavfall till nya kläder och nya produkter.
De russiske rubler i færøsk økonomi
De holder vejret i Færøerne i disse dage. I hvert fald dem, som arbejder inden for det pelagiske fiskeri. Indtil videre har de eksporteret for 800 millioner danske kroner til Rusland. Men det kan der blive sat en stopper for, nu hvor den russiske fiskeristyrelse anbefaler et importforbud af færøske fiskevarer.
"Dags att Åland får en modern självstyrelselag"
Åland har ett nyvalt lagting och en ny landskapsregering har presenterats. Ledamöterna i den har stora frågor att ta itu med. Ska Åland äntligen få en ny och modern självstyrelselag? Kan effekterna av skattegränsen, som omger öriket, mildras för att förenkla för näringslivet?
Unge og seniorer deler job-barrierer viser nordisk forskning
Der er ofte mange barrierer for job, hvis man står uden for arbejdsmarkedet, og uanset om man er ung eller ældre er mange af barriererne ens. Det skal beskæftigelsespolitikkerne i Norden i højere grad afspejle, anbefaler ny rapport.
Sverige vill fira den gemensamma nordiska arbetsmarknaden 2024
När Sverige nästa år tar över som ordförandeland i det Nordiska ministerrådet kommer det bland annat att markeras att den fria nordiska arbetsmarknaden varat i 70 år. Inom arbetslivsområdet kommer ett nordiskt-baltiskt möte organiseras om åtgärder för att bekämpa arbetslivskriminalitet.
Bussföretag vill att EU skärper reglerna mot dumpning
- Lägg ned målet mot Danmark och se i stället till att EU får klara regler som hindrar bussföretag från låglöneländer att ägna sig åt social dumpning i Norden.
Side-alternativer