Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2014 i Nytt IA-avtal om sjuklöner undertecknat i Norge
Nyhet

Nytt IA-avtal om sjuklöner undertecknat i Norge

| Text och foto: Björn Lindahl

Arbetsmarknadens parter och den norska regeringen har förlängt IA-avtalet fram till 2018. Mindre byråkrati utlovas i kampen för att få ned sjukfrånvaron, att få fler in i arbetslivet och att få folk att förlänga sin yrkesverksamhet .

Foto: Björn Lindahl

Arbetsminister Robert Eriksson var snabb med att se till att LO-ledaren Gerd Kristiansen fick en röd marsipanros på sin tårtbit. Vibeke Hammer Madsen från arbetsgivarorganisationen Virke till vänster.

Det var en gemytlig stämning när avtalet undertecknades den 4 mars av två ministrar och fyra ledare vardera från arbetsgivarna och fackförbunden. Det firades med en egen IA-tårta.

Alla var nöjda med att avtalet har förenklats och blivit mindre byråkratiskt. För även om sjukfrånvaron har minskat med 12,3 procent sedan det första IA-avtalet undertecknades 2001, och i december i fjol var på den lägsta nivån under hela avtalsperioden, så har det varit många verksamheter som inte velat skriva under IA-avtalet.

Det främsta skälet har varit att det varit för byråkratiskt och att de verksamheter som inte fyllt ut alla uppgifter rätt har fått böter. Nu tas dessa sanktioner bort.

- Det har inte funnits något samband mellan sanktionerna och lägre sjukfrånvaro. Företagen och verksamheterna har använt en massa tid på sådant som inte påverkar sjukfrånvaron alls, sa arbetsminister Robert Eriksson.

- Det har ofta visat sig att system som bygger på förtroende fungerar bättre än de som bygger på tvång, sa Knut Aarbacke, som leder fackförbundet Akademikerne.

Arbetsminister Robert Eriksson från Fremskrittspartiet önskade också att sjukskrivningarna i högre grad ska ”normeras” på samma sätt som skett i Sverige, det vill säga att det införs standardiserade längder för hur lång en sjukskrivning kan vara för olika diagnoser, men där läkarens beslut väger tyngst.

Eriksson, Kristiansen och Folkestad

- Det som står i regeringsprogrammet om normerade sjukskrivningar ska genomföras, sa arbetsminister Robert Eriksson. LO-ledaren Gerd Kristiansen och Unio-ledaren Anders Folkestad lyssnar.

I ett eget tilläggsdokument till avtalet står det att regeringen ska inleda samtal med arbetsmarknadens parter om den frågan.

IA-avtalet har sedan det först ingicks haft tre mål:

  • Att få ned sjukfrånvaron.
  • Att få fler personer med funktionshinder in i arbetslivet.
  • Att få folk att arbeta längre så att den reella pensionsåldern ökar.

För fackförbunden har den viktigaste frågan varit att dagens regler för sjukfrånvaro inte ska ändras, vilket innebär att det inte finns några karensdagar i Norge och att 100 procent av lönen kompenseras under sjukskrivningen.

- LO har varit en garant för sjuklönesystemet. Vi är därför glada för att det inte påverkas i det nya avtalet, säger LO-ledaren Gerd Kristiansen.

Arbetsminister Robert Eriksson
var snabb med att se till att LO-ledaren Gerd Kristiansen fick en röd marsipanros på sin tårtbit. Vibeke Hammer Madsen från arbetsgivarorganisationen Virke till vänster.
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment