Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Innsikt og analyse i Innsikt og analyse 2005 i Bornholm vill möta världen med kunskap

Bornholm vill möta världen med kunskap

Vad gör en ö med 43 000 invånare för att överleva i globaliseringens tid? Länge levde befolkningen på jordbruk och fiske, men nu är tusenårsnäringarna satta under press, inte minst fisket. Bornholmsborna satsar på att möta utmaningen med kreativitet och kunskap. För att skapa en robustare ö med en offentlig struktur som gynnar kunskap har man som första region i Danmark slagit samman fem kommuner och ett län till en region.
Den danska kommunreformen: ”Ett plus ett är mer än två”
I stort sett allt sattes i rörelse för att stärka de professionella miljöerna och för att skapa en mer robust ekonomi när Bornholm som första region i Danmark genomförde en kommun- och länssammanslagning. Fem kommuner och ett län blev tillsammans Bornholms Regionskommune. För de anställda var det en stor och genomgripande förändring som rymde stor osäkerhet.
Kreativitet i tusenårsnäringarna
När jobben upphör eller flyttar utomlands är det extra utsatt att bo på en ö. Här går det inte att pendla till grannkommunen, utan jobb som försvinner måste ersättas på annat sätt. Det kräver både kreativitet och kunskap. - Det har alltid varit min grundtanke att kompetensutveckling är helt nödvändigt för att Bornholm inte ska gå i stå, säger Henrik Grove, avgående arbetsmarknadschef för Bornholm.
Med medeltiden in i framtiden
Det började som ett sysselsättningsprojekt där arbetslösa ungdomar under ett år for runt och samlade folkminnen. Berättelserna växte, liksom intresset. Kunskapen blev till sånger, som blev till teater, som blev till en medeltidsmarknad. Nu finns ett medeltidscenter som sysselsätter tio personer på heltid. Projektet har blivit en arbetsplats.
"Vi kan inte leva i en glasbubbla"
Glas og Keramikskolen i Nexö är en utbildning på högskolenivå under Danmarks kulturministerium och startade 1997. Idag erbjuder den totalt 77 elever från framför allt Skandinavien en treårig eftergymnasial utbildning i glas eller keramik och har kontakter över hela världen.

Side-alternativer

This is themeComment