Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Kommentar i Kommentar 2003 i Så långt från lika villkor
Kommentar

Så långt från lika villkor

| Text: Heidi Avellan, foto: Cata Portin

Vigdis. Tänk att en president inte behövde ett efternamn. Hon var hon. President Vigdis fick mig att undra om inte isländskorna är världens mest jämställda kvinnor.

PrinsesskronaUppvuxen i Finland hade jag ju trott att det var finländskorna, som fick rösträtt redan 1906. Under 70-talet imponerade de danska rödstrumporna mest, de verkade hur kaxiga som helst.

Då jag flyttade till Sverige – lagom till 90-talet med Stödstrumporna och varannan damernas – gick det inte att vifta bort klyschan om Sverige som världsbäst på jämställdhet. Fast när FN:s utvecklingsorgan UNDP mäter jämställdheten vinner Norge med en näslängd. Slutsatsen måste vara att jämställdhet är en nordisk specialgren. Men hur ser det ut i vardagen? Kvinnor tjänar mindre. Män är chefer, kvinnor är ”kvinnliga chefer”. Kvinnor tar huvudansvaret för barn och hem.

Näringslivets topp är en närmast kvinnofri zon: inte ens i jättejämställda Sverige utgör kvinnorna mer än 6 procent av börsbolagsstyrelserna. Här tjänar kvinnor bara 92 procent av vad män tjänar. Bara 12 procent av arbetskraften jobbar i yrken med jämn könsfördelning – och där kvinnorna är många är lönen låg. Unga välutbildade kvinnor i karriären bränner ut sig. Jag kunde fortsätta att rada upp detaljer och siffror från fler länder. Men du förstår poängen: Kvinnor och män i Norden är inte jämställda. Inte hemma och inte på jobbet.

Det nya arbetslivet med platta organisationer, flexibilitet och projekt har inte ändrat på detta. Kvinnor kan vara duktiga projektledare. Vi kan jobba hårt och ta eget ansvar – precis det som den nya jobbstilen kräver. Men det hjälper inte. För bakom de platta organisationerna lever gamla tankemodeller kvar:

Det finns strukturer som drabbar kvinnor. Det finns mäktiga manliga nätverk och glastak för karriären. Män väljer män, när det kommer till kritan.

Men det handlar naturligtvis inte bara om mansmaktens ovilja. Många kvinnor känner att de helt enkelt inte mäktar med prestationskrav och chefsjobb, inte när de också har ansvaret för barn och hem.Tiden och orken räcker inte till – och i de nordiska högskatteländerna har få råd att köpa hjälp hemma.

Att dela på hemarbetet borde vara självklart, men som den svenska Kvinnomaktutredningen visade härom året så överlever jämställdheten hemma sällan det första barnet. Mamma stannar hemma med babyn. Sedan är hemarbetet hennes.

Kvinnor i Norden har gått på samma nit som alla kvinnor.Vi tar ansvar för släktets fortlevnad. Män leker, hos oss precis som i de primitiva stammar där mannen gick ut och jagade, medan kvinnan skötte elden och barnen och samlade mat. Ett nedlagt villebråd innebar prestige, precis som många mansjobb idag. Kvinnosysslor märks först då de missköts.

Ur statistiken över utnyttjade pappadagar i Sverige går att utläsa när det är älgjakt och fotbolls-VM. Golf är ”affärskontakter” och varje kväll gullar TV med mäns leklust. Sportnyheter kallas det.

Homo ludens är en man, för män har fritid. För kvinnor väntar ett annat jobb när arbetsdagen är över. Också i Norden år 2003

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment