Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Kommentar i Kommentar 2011 i Leder: Klondyke og tusenvis av nye jobber i Norden?
Kommentar

Leder: Klondyke og tusenvis av nye jobber i Norden?

| Tekst: Berit Kvam

Hvilke utslag gir det på arbeidsmarkedsstatistikken? Sveriges statistiske sentralbyrå, SCB, jubilerer. De har levert statistikk og tall om arbeidsmarkedet i 50 år. Gruveboom og satsinger på jobb til flere kan bli til spennende tall fremover.

Danmark har med regjeringen Helle Thorning-Schmidt for første gang fått en kvinne som statsminister. Den nye regjeringen som består av Socialdemokraterne, De Radikale og Socialistisk Folkeparti (SF), lover at flere skal arbeide mere, produktiviteten skal opp og lønningene holdes i ro. Det er sentrale elementer i den danske centrum-venstre regjeringens arbeidsmarkedspolitikk, skriver vår korrespondent i København. Målet regjeringen har satt er at sysselsettingen skal øke med 135.000 personer innen år 2020.

Jobben er viktig også for funksjonshemmede. Derfor er det bemerkelsesverdig når den norske regjeringen satser friske millioner til nye tiltak for at flere unge funksjonshemmede skal få jobb. Det var tilfellet da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm presenterte ”jobbstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne”. Men faren er overhengende når ministeren ikke vil angi mål eller tall på suksess.

Arbeidsmarkedet på Grønland gløder. Arbeidsliv i Norden har nettopp vært der sammen med Sveriges nordiske samarbeidsminister Ewa Björling og sett hvordan aktiviteten i gruveindustrien svinger seg. Men det er ikke bare på Grønland entusiasmen råder. Det er mange tegn som tyder på at vi står ovenfor en ”boom i gruveindustrien i Norden” slik vi skriver i tema i fokus. Når utenriksministrene i Barentsrådet møtes 12. oktober, avholdes møtet i LKAB’s gruve i Kiruna. For Norges og Sveriges utenriksminister gikk reisen dit med malmbanen fra Narvik til Kiruna. ”Land med mye mindre resurser bygger jernbane gjennom den afrikanske jungelen”, påpeker Damian Hicks, styreleder i det australske gruveselskapet som satser i Norden og gjerne vil benytte havnen i Narvik. Men det er Finland som leder an som det beste landet i verden å drive gruveindustri i, ifølge den årlige World Risk Survey. Finske Tekes, som kanaliserer statlige penger til forskning og utvikling, har nettopp i disse dager lansert et nytt program for å stimulere til vekst i virksomheter som kan produsere bærekraftig utrustning til gruvene.

Klondykestemning, boom og nye jobber. Sverige vil ha samarbeid om gruveindustrien i Norden på sakskartet når det svenske formannskapet tar ledelsen i Nordisk ministerråd i 2013. I Portrett sier samarbeidsminister Ewa Björling at det ikke finnes et slikt samarbeid i dag. Derfor vil hun jobbe for at det skal i gang fra 2013.  ”Det viktige for meg er å ha fokus på at virksomheten skal være så miljøvennlig som mulig", sier Ewa Björling i Arbeidsliv i Norden.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment