Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2011 i Holdninger hindrer funksjonshemmede som vil i jobb i Den dolda kraften i arbetslivet

Den dolda kraften i arbetslivet

Idag är det svårt för funktionsnedsatta människor i Sverige att få anställning och arbetslösheten är betydligt större inom den gruppen än för människor i övrigt. Samtidigt verkar finnas ett växande engagemang. Inför den kommande generationsväxling kommer alla krafter att behövas. Att verka för funktionsnedsattas rätt till arbete har också allt mer blivit ett sätt att verka för social hållbarhet.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Minister på Max

Lars Andersson, anställd på Max, samtalar med arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Fakta:

Samhall ägs av svenska staten och har sedan början av 1980-talet har till uppgift att skapa utvecklande jobb för personer med funktionsnedsättning. 20 000 personer arbetar på Samhall, som har verksamhet på 250 orter i Sverige. Samhall är ett av Sveriges största företag och producerar service inom en rad olika konkurrensutsatta områden, till exempel städning, tvätt, logistik, fastigheter, logistik med mera. Man matchar också funktionshindrade till arbeten. Av de 20 000 anställda rekryteras varje år ungefär 1000 personer av andra arbetsgivare.

Varje år delar Samhall ut en Corporate Social Responsibility-utmärkelse, ett ”Visa vägen”-pris till en företagare och en eldsjäl.

Källa: Samhall. Läs mer: www.samhall.se

Funktionsnedsättning och arbetsmarknad

I Sverige uppger sexton procent av människor i arbetsför ålder, det vill säga mellan 16-65 år, att de har någon form av funktionsnedsättning. Det är 921 000 människor. Av dem har drygt en halv miljon människor nedsatt arbetsförmåga.

Arbetslösheten bland människor med nedsatt arbetsförmåga är dubbelt så stor än i arbetskraften i övrigt. Medan tre av fyra av befolkningen utan funktionsnedsättning har arbete, är bara hälften av de funktionsnedsatta i sysselsättning. Det är också vanligare att funktionsnedsättningen innebär deltid. Personer med funktionsnedsättning har också lägre utbildning än befolkningen generellt.

Sedan september gör också Arbetsförmedlingen en extra satsning på de funktionshindrade. Kampanjen, som kallas ”Se kraften” vill uppmärksamma arbetsgivarna på den resurs som de funktionshindrade är och också informera om det stöd som arbetsförmedlingen kan ge.

Läs mer: www.handisam.se och www.arbetsformedlingen.se

h
This is themeComment